Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki router z trybem repeatera?

ku6i
11-11-2012, 02:02
Czy ktoś mógłby polecić jakiś stabilny router z trybem repeatera? Nie musi mieć miliona opcji, ważne żeby złapał sygnał z drugiego routera i wyprowadził go po skrętce do telewizora.
Tzn. z tego co się orientowałem, to tego trybu repeatera potrzebuję, ale sieci to nie jest moja mocna strona, więc może wyjaśnię w czym rzecz:
1. W domu jest Neostrada 4 Mb/s, do gniazdka podpięty router z modemem ADSL (Linksys WAG200G), który udostępnia dostęp do sieci (szyfrowanie WPA2). Działa wszystko pięknie.
2. W innej części mieszkania jest telewizor. Telewizor nie ma wbudowanego WiFi, ale może się łączyć z internetem po kablu. Żeby nie ciągnąć kabla przez całe mieszkanie chcę kupić router z trybem repeatera, postawić go koło telewizora i podpiąć po kablu.

Na allegro jest od groma tego sprzętu, pytanie który wybrać żeby był stabilny (skonfigurować i zapomnieć) i nie kosztował kroci?

GonzoG
11-11-2012, 02:07
Tobie nie jest potrzebny repeater, AP-client, a dokładniej Access Point z funkcją AP-client - odwrotność routera.
Któryś np. takich:
TP-Link TL-WA801ND
D-Link DAP-1360

ku6i
11-11-2012, 05:39
Konkretne pytanie: czy te wymienione modele nie będą miał problemu z pracą jako AP-client jeśli podepnę telewizor po kablu? Gdzieś mi przemknęła przed oczami informacja, że niektóre działają tylko przez WiFi, dlatego wolę dopytać.

GonzoG
11-11-2012, 09:12
Konkretne pytanie: czy te wymienione modele nie będą miał problemu z pracą jako AP-client jeśli podepnę telewizor po kablu? Gdzieś mi przemknęła przed oczami informacja, że niektóre działają tylko przez WiFi, dlatego wolę dopytać.

Nie wiem i nikt nie wie.
1) nie wiem o czym piszesz, że działa tylko po wifi.
2) pisząc o jakimś telewizorze... nikt wróżką nie jest i nie powie Ci czy będzie działać... bo nikt poza Tobą nie wie jaki masz telewizor. Od tego masz instrukcję lub pomoc techniczną producenta.

tomnow:
11-11-2012, 10:58
Od kilku miesiecy korzystam z TP-Link WR743ND dokladnie w takiej konfiguracji o jakiej piszesz.
To urzadzenie lapie sygnal z drugiego routera i wysyla do tv. Konfiguracja jest bezproblemowa i wg mnie calosc spisuje sie bardzo dobrze.

i9000 | Tapatalk | CM10

ku6i
11-11-2012, 16:54
Gonzo, dzięki za odpowiedzi.
Tomnow - tego mi było trzeba. Jak ze stabilnością tego sprzętu? "Skonfiguruj i zapomnij", czy raz na parę dni trzeba go "profilaktycznie" zrestartować?
A'propos tej konfiguracji: oprócz włączenia trybu AP-client, wklepania SSID i hasła sieci potrzeba jeszcze jakiegoś większego dłubania?

tomnow:
11-11-2012, 23:32
Na brak stabilnosci nie narzekam. Z drugiej strony to tylko domowy router wiec przy tej cenie nawet jakby go trzeba bylo raz na tydzien zrestartowac to wg mnie bez przesady...
Cala konfiguracje mozna przeprowadzic z kreatora.

i9000 | Tapatalk | CM10

Majek
12-11-2012, 12:04
Takim urządzeniem, co zamienia powietrze na prąd w kablu sieciowym jest też Netgear WNCE2001 (http://www.netgear.com/landing/wnce2001.aspx). Ten konkretny model zaleca np. N-ka do bezprzewodowego łączenia dekoderów w multiroomie. Ja się zastanawiałem, czy by się to nie nadało do podłączenia drukarki z kartą sieciową, ale bez fifirifi. Zacząłem trochę szukać i znalazłem jeszcze Linksysa WET610N (http://home.cisco.com/pl-eu/products/bridges/WET610N), ale to dosyć drogi gips.