PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d 90 awaria !!!

kynekx
10-11-2012, 17:19
Witam , może ktoś mi podpowie w tym temacie : dziś robiłem zdjęcia i... przy ustawieniu tryb sportowy , obiektyw 70-300 VR II ( później założyłem 18-105 i to samo ) , zdjęcia seryjne wolne , po kolejnym naciśnięciu spustu w wizjerze nagle pociemniało ( i tak już zostało ) , AF ostrzył ale zdjęć nie da się robić . Po różnych próbach jest tak : na wszystkich ustawieniach oprócz M , S , A , P aparat nie działa , na tych ustawieniach robi zdjęcia ale parametry ustawione nie odpowiadają rzeczywistości ( ciągle ciemne zdjęcia ), przy ustawieniu AF-S i AF-A nie robi zdjęć wogóle , tylko na AF-C ( AF ostrzy ) , założyłem SB-700 , robi tylko na M S A P ale zdjęcia są ciemne jakkolwiekby ustawił lampę , zauważyłem jeszcze coś takiego : jeśli ustawię AF-C to robi ( złe ) zddjęcia , po przekreceniu pokrętła ( z lewej ) na inny tryb , automatycznie pojawia się AF-A i jeśli zmienię na AF-C to pstryknie itd. , jeśli ktoś może coś poradzić to z góry dziękuję . P.S. Znalazłem już adres serwisu

zgera
10-11-2012, 17:57
Niestety, nikt Ci nie udzieli fachowej porady co uległo uszkodzeniu, tylko serwis jest w stanie zdiagnozować usterkę po otrzymaniu sprzętu.
Jeśli nie pokazuje żadnych błędów prawdopodobnie awarii uległa elektronika.

GonzoG
10-11-2012, 18:04
Skoro jest ciemno, to możliwe, że nie odbija do końca popychacz przesłony - takie coś z lewej strony komory lustra, tuż przy bagnecie.

kynekx
10-11-2012, 21:41
W wizjerze nie jest całkiem ciemno , tylko trochę go przyciemniło

zgera
11-11-2012, 01:00
Skoro jest ciemno, to możliwe, że nie odbija do końca popychacz przesłony - takie coś z lewej strony komory lustra, tuż przy bagnecie.

To akurat łatwo sprawdzić, wystarczy spojrzeć w obiektyw aby zobaczyć czy przysłona jest całkowicie otwarta.

kynekx
11-11-2012, 10:08
Przysłona jest cały czas zamknięta , i jeszcze jedno jeśli zmienię przełącznik z AF na M to aparat robi jakieś zdjęcia na wszystkich trybach również zdjęcia seryjne ( wizjer i podgląd LV przyciemnione ) , pozdrawiam

GonzoG
11-11-2012, 10:18

Czytaj co się pisze.
Weź aparat do ręki, odkręć łaskawie obiektyw i zajrzyj do środka.

W ciemno zgadywać nie będziemy.

zgera
11-11-2012, 13:47
Przysłona jest cały czas zamknięta , i jeszcze jedno jeśli zmienię przełącznik z AF na M to aparat robi jakieś zdjęcia na wszystkich trybach również zdjęcia seryjne ( wizjer i podgląd LV przyciemnione ) , pozdrawiam

Jeśli przysłona jest całkowicie zamknięta to problemem jest usterka popychacza przysłony lub elementów sterujących.
Aparat ostrzy i dokonuje pomiaru światła przy pełnej dziurze, czyli całkowicie otwartej przysłonie, bez potwierdzenia ustawienia ostrości w trybach auto spust migawki jest zablokowany, w trybie AF-M aparat nie potrzebuje potwierdzenia ostrości aby wykonać zdjęcie.

TOP67
11-11-2012, 20:25
(...) po kolejnym naciśnięciu spustu w wizjerze nagle pociemniało ( i tak już zostało ) , AF ostrzył ale zdjęć nie da się robić. Po różnych próbach jest tak : na wszystkich ustawieniach oprócz M , S , A , P aparat nie działa , na tych ustawieniach robi zdjęcia ale parametry ustawione nie odpowiadają rzeczywistości ( ciągle ciemne zdjęcia )(...)

W wizjerze nie jest całkiem ciemno , tylko trochę go przyciemniło

Przysłona jest cały czas zamknięta

Coś mi się tutaj nie zgadzają zeznania. Gdyby przysłona była faktycznie cały czas zamknięta, to:
1. Praktycznie nic byś nie widział
2. AF na pewno by nie działał
3. Wykonane zdjęcia byłyby prześwietlone (za jasne).

Generalnie wszystkie objawy wskazują na problemy z popychaczem, poza tymi ciemnymi fotkami.
Ustaw tryb A i najmniejszą przysłonę (pełny otwór). Patrząc na obiektyw nie powinieneś widzieć listków przysłony. Po naciśnięciu przycisku podglądu GO, nic się nie powinno zmienić w wizjerze.
Teraz ustaw wysoką przysłonę. Obraz w wizjerze nie powinien się zmienić i dalej nie powinno być widać listków). Ale po naciśnięciu podglądu GO, obraz powinien przyciemnieć, a od zewnątrz powinny się pokazać listki przysłony.

zgera
12-11-2012, 10:18
Coś mi się tutaj nie zgadzają zeznania. Gdyby przysłona była faktycznie cały czas zamknięta, to:
1. Praktycznie nic byś nie widział
2. AF na pewno by nie działał
3. Wykonane zdjęcia byłyby prześwietlone (za jasne).

W trzecim punkcie Kolega coś namieszał, jeśli przysłona jest zamknięta, mały otwór, duża liczba to zbyt mało światła pada na matrycę i zdjęcia będą niedoświetlone, (za ciemne).

TOP67
12-11-2012, 10:21
W trzecim punkcie mam rację.
Normalnie aparat mierzy światło przy otwartej przysłonie i potem ją domyka (uwzględniając przedłużenie czasu). Jeśli przysłona jest przymknięta już przy pomiarze, to aparat ustawi za długi czas i prześwietli zdjęcie. Poprawnie będą naświetlone tylko zdjęcia z ustawionym maksymalnym otworem przysłony (niezależnie jaki jest on faktycznie).

kynekx
12-11-2012, 13:38
I co z tego ,że zajrzę do środka jak się natym nie znam , w tym tygodniu jadę do serwisu do Rzeszowa

kynekx
13-11-2012, 13:56
Dziś byłem u znajomego fotografa , ustawił na czas B i w wizjerze pojaśniało ale po naciśśnięciu spustu znów przyciemniło , powiedział , że to jakiś popychacz , jutro jadę do serwisu do Rzeszowa , obiecali naprawić na piątek , pozdrawiam

TOP67
13-11-2012, 14:21
Powiedział dokładnie to co wszyscy.

kynekx
13-11-2012, 17:14
Dzięki za zainteresowanie i dobre rady , pozdrawiam

kynekx
16-11-2012, 20:48
Dziś odebrałem z rzeszowskiego serwisu naprawiony D90 , 450 zł i 6 miesięcy gwarancji , mam nadzieję , że była to jedyna wpadka Nikona , jutro jadę w plener , pozdrawiam