Zobacz pełną wersję : Serwis Metza
Plastek01
10-11-2012, 10:07
Gdzie można dać do w miarę szybkiej naprawy pogwarancyjnej lampę Metz 48-AF1 (gdzieś jest chyba zwarcie, bo w pełni naładowane akumulatory wystarczają na 10-20 zdjęć)? Chodzi mi o inny serwis niż Foto-Technika, bo z tego co wiem, działa ona podobnie jak serwis Nikona, czyli nigdy nie wiesz, czy nie będziesz 3 miesiące czekał na ewentualną naprawę. Dobrze by było, gdyby można było oddać lampę do naprawy w Płocku, ale o ile się orientuję, to nie ma tutaj żadnego serwisu lamp błyskowych.
Jak namierzysz jakiś serwis to podaj namiar mój 48 wczoraj wyzionął ducha, a jeśli to prawda co piszesz o foto-technice to szkoda mi nerwów.
A co Ci się dzieje z tym Metzem?
Świrował już jakiś czas, a to sam błyskał, a to nagle zoom zaczynał szybciutko pracować i lampa przełączała sie w tryb grupowy i trzeba było restart robić, błyskał różną mocą w tych samych warunkach, a wczoraj po wlasnie takich różnych wariactwach przestał blyskać niby kontrolka sie świeci że redy ale nie błyska i słychać piszczenie ze środka.
Daj do jakiegoś serwisu elektronicznego, może przepalił się tylko palnik. Piszczenie jest oznaką ładowania się kondensatora. Dodatkowo mógł też paść tranzystor IGBT CT40KM-8H. Wprawny elektronik zrobi to za niewielką kasę (do 200zł powinieneś się wyrobić)
Dzięki za podpowiedź, tak zrobię.
Pisane z tel, sorki za literówki.
Plastek01
15-12-2012, 14:55
No i mój Metz wylądował w końcu w Elektrooptyce na Świętokrzyskiej w Warszawie. Na temat serwisu do końca się nie wypowiem, ale wycena naprawy była zrobiona już następnego dnia i dowiedziałem się, że w moim przypadku będę czekał około tygodnia. Jednak cena naprawy była na tyle wysoka, że zrezygnowałem i nie mam jak zweryfikować tego, co na temat czasu naprawy powiedzieli mi w serwisie.