Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB-700 wspomaganie AF

hipcio_stg
09-11-2012, 23:12
Mam dość dziwny problem. Moja SB700 mam wrażenie, że nie zawsze celuje tam gdzie chcę. Szczególnie problem dotyczy zdjęć z bliskiej odległości ok 0,5m-1m Jak jest większa odległość to wszystko jest ok. Jednak jak wyłączę wspomaganie w lampie i mam tylko tą białą obskurną lampkę w body to trafia bez problemu.

Od czego zależy czy lampa świeci dwiema diodami czy jedną. Bardzo mnie to zastanawia dlaczego raz rzuca siatkę tylko lewą diodą, a czasami obiema?

Zolty
10-11-2012, 00:09
1. To ze nie trafia autofocus przy wspomaganiu z lampy to powszechna przypadlosc Nikona. Sporo o tym bylo i tu i na DPReview i Nikon Cafe. Niestety TTM (ten typ tak ma). Jedyne wyjscie to to co zrobiles - wylaczyc wspomaganie w lampie i uzywac tylko tego w puszce. Chodzi o wariowanie AF w czerwonym swietle. Zeby bylo ciekawiej - AF potrafi inaczej ostrzyc w swietle slabych zarowek niz w slonecznym. Mowa oczywiscie o fazowym, a nie o detekcji kontrastu (LV w trybie statywowym).
2. Lampa wyswietla rozne "siatki" zaleznie od tego jakiego trybu AF i ktorego punktu AF uzywasz w puszce (chyba nawet od ogniskowej to zalezy). Generalnie bez znaczenia - patrz punkt 1.

GonzoG
10-11-2012, 01:40
1) wspomaganie AF w SB-700 jest pod samą głowicą - daleko od osi obiektywu, aby trafiało w kadr musi celować w dół. Więc jest wybór, albo będzie trafiać na małej odległości, albo będzie trafiać w kadr na większych odległościach.
Nissin np. podaje, że minimalna odległość działania wspomagania AF to 0,7m, z tym że Nissin Di866 ma diodę umieszczoną niżej, wiec może pokryć większy zakres.

2) Jedna i druga dioda rzucają różne siatki. O ile dobrze pamiętam, przy punkcie centralnym świeci tylko jedna (pionowa linia), przy innych punktach świeci druga, lub obie.