Zobacz pełną wersję : Zmiana z Tamrona 90/2.8 na Nikkora 105/2.8 VR
Zastanawiam się nad zmianą Tamrona na Nikkora. Czy Nikkor będzie dużo szybszy? Może ma ktoś doświadczenia z oboma obiektywami...
Zastanawiam się nad zmianą Tamrona na Nikkora. Czy Nikkor będzie dużo szybszy? Może ma ktoś doświadczenia z oboma obiektywami...
ja mam... :-)
zamieniłem kilka miesięcy temu.
Nikkor jest nie tyle dużo szybszy co się po prostu dużo rzadziej gubi, do tego nic się nie wysuwa.
I jeszcze cichutki AF-S i VR!
Tamron optycznie nie ustępuje w niczym ale walory użytkowe to nokaut Nikkora.
Jak masz możliwość korzystnej wymiany to polecam.
Dzięki za informację. Właśnie takiej opinii szukałem. Bezsensu też zostawiać sobie oba chyba w moim przypadku bo jednak ogniskowa się prawie pokrywa.
Jak robisz biegajaco latajace owady zmien od razu na dluzsza ogniskowa , typu 150mm. A jak statyczne kwiatki czy detale to szbkosc AF i tak nie ma znaczenia a zainwestuj w sanki do makro.
jest jeszcze jedna różnica - Nikkor jest dużo lepiej zbudowany, miałem kiedyś w ręku Tamrona i wydawał się dość delikatny i plastikowy w porównaniu do N
Bezsensu też zostawiać sobie oba chyba w moim przypadku bo jednak ogniskowa się prawie pokrywa.
nie ma najmniejszego sensu trzymać obydwa.
Jeśli rozważasz pozostawienie Tamrona to poszukaj raczej Sigmy 150mm.
I Sigmę i Nikkora 105 VR można wyrwać za nieco ponad 2000 PLN na Naszej giełdzie.
zotornik
17-11-2012, 10:57
Pierwotnie miałem kupić T90 - oglądałem, testowałem, ale trafiła się dodatkowa kasa więc padło na N105VR, a wszystko to było z 3 lata temu. Więc Twojego dylematu nie miałem i sam już musisz zdecydować, czy się opłaca lub czy to ma sens.
Tylko, że rozważanie pod kątem "opłacalności" ma wadę. Bo prawie zawsze w sensie finansowym się takie operacje nie opłacają - ale nie to jest tu najważniejsze.
Dlatego napiszę tak.
Optycznie porównywalne (pomijając ogniskową), ale co mnie skłoniło - a ty zyskasz przy przesiadce:
- dużo większa kultura pracy (cichy ! Tamron płoszył nawet ślimaka ;) )
- "ludzki" przełącznik M/AF
- VR-ka (o ile zdjęcia nie robione ze statywu, przydatny)
Nie żałuję zakupu, choć brałem nówkę za blisko 4k.
jak masz możliwość [kasa ;) ] to nie trać czasu, zdecydowanie nikon.
budowa, szybkość AF, VR - pomimo tekstów, ze makro to tylko ze statywem - jest to przydatna rzecz.
Sam się zastanawiam nad jakimś szkłem do macro i także rozważałem Tamrona 90 oraz Nikkora 105. Za Nikkorem przemawiał VR, stabilizacja oraz nieruchome czolo obiektywu podczas ustawiania ostrości. Za T90 natomiast cena i generalnie dobre opinie. Już miałem się zdecydować na Nikkora gdy zacząłem czytać o Sigmie 150 za już niebagatelne pieniądze :P
Obecnie jestem już zupełnie zmieszany :) bo niedawno dowiedziałem się o nowym T90 VC USD MACRO z nieruchomą przednią soczewką :) http://www.tamron.com/en/news/2012/0913_02.html
Myślę, że jeśli nie masz ciśnienia na wymianę szkła to dobrze by było poczekać, aż nowy T90 pojawi się na rynku... może nowa optyka i mechanizmy będą rynkowym killerem :)
krzysiozboj
18-11-2012, 19:07
Porównania nie mam ale widywałem 105VR w idealnym stanie, jeszcze na gwarancji za ok 2 tys zł (sam tak kupiłem), samo szkło może chyba tylko pozytywnie zaskakiwać (no może poza gabarytami i ciężarem).
A nie masz możliwości gdzieś podpiąć tego nikkora i samemu zobaczyć? Gdzieś u jakiegoś nikoniarza albo w jakiejś "macalni"? Opinie innych mogą pomóc ale Twoje odczucia mają być najważniejsze.
grzegorzant
06-01-2013, 17:06
trochę odkopię :)
Muszę podjąć decyzję do jutra - 105 vr czy T 90. Tylko do macro ( mam N 85 ). Jako że jestem nowicjuszem w przedmiocie macro, to może ze względu na kasę zacząć od T. Wchodzą w rachubę te 2, bo pasuje mi ogniskowa, odwzorowanie i porównywalna jakość obrazka ... ale przede wszystkim zakup w EUROAGD gdzie oba są - a ja tam mam dobrą historię kredytową :)
devilcape
06-01-2013, 19:17
Jeśli są oba, potestuj sobie koniecznie. Kupowałem niedawno nikkora 105 i rozrzut jakości w nikkorze niestety jest dostrzegalny, a to za sprawą ff/bf oraz głównie aberracji. Niektóre sztuki potrafią mieć sporą aberrację, wręcz niekorygowalną. Na forum tez o tym było. Szkło świetne, ale ja wybrałem spośród 5 sztuk. 2 sztuki miały ff lub bf (moze dałoby sie to skorygować dostrojeniem w aparacie, ale jak sie kupuje za tyle kasy chce mieć dobra sztukę).
Nie porównywałem z tamronem, jednak z tego co pisze sie na forum, aberracje są znacznie mniejsze, lepiej skorygowane.
Przestrzel koniecznie oba szkła. O zaletach nikkora nie będę pisał, są poprzednie wypowiedzi. No moze warto wspomnieć o naprawdę szybkim i celnym AFie. Fajnie sprawdza sie tez w portrecie. Aaa... I vr. W macro z przydatnoscia tego bywa różnie, ale przy zdjęciach nie-macro, np. w pomieszczeniach spokojnie można schodzić także do 1/30 + czasem doblysk lampą i jest ostro i klimatycznie.
Sprawdź zatem ff/bf i przede wszystkim aberracje w nikkorze.
grzegorzant
07-01-2013, 02:41
Jak już mówiłem ogniskową 85 do innych zadań mam . Chodzi o ostrość bokeh i takie tam. Chyba Tami weźmie górę