PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Od Gerlacha do Młynarza.

krzysztofz24
09-11-2012, 17:00
Witam, taki strzal zapodaje. Lekki crop z 85mm.
Tak, wiem godz 15 i jeszcze ostrawe swiatelko;-). Ale o lepszej porze tego swiatla byloby po prostu mniej. Oswietlalo by tylko czesc szczytow.
Zreszta lapalem przeblyski swiatla miedzy chmurami na biezaco, a wedlug mnie zswiecilo calkiem fajnie w tamte okolice;-)
Dla zainteresowanych: z lewej kadr zamyka Gerlach 2655m i Zadni Gerlach 2638m. Z prawej ten zacieniony szczyt to Mlynarz 2170m i na skraju Ganek 2459m.

Zapraszam.
Wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img854.imageshack.us/img854/4554/dsc71631024edytowany1.jpg)

Wersja 1300
http://img42.imageshack.us/img42/4836/dsc71631300edytowany1.jpg

Bartekkw
09-11-2012, 18:03
Przyjemnie Krzysiu, aczkolwiek niezbyt moge się przekonać to tych czerni na drzewach w PP

jarekf34
09-11-2012, 18:09
Fajne, szczególnie na wersji XL :) ale z tymi drzewami to mam tak jak Bartek.

przemo7
09-11-2012, 18:09
Trochę szkoda uciętych drzew na dole. Krajobraz całkiem całkiem.

Radek_1
09-11-2012, 19:20
...niezbyt moge się przekonać to tych czerni na drzewach w PP

Zrobiłem kiedyś podobne zdjęcie z tego miejsca i dokładnie w tę samą stronę. Uwagi Bartka znalazłem i pod swoim kadrem. Tam po prostu tak jest i tylko złożone dwie foty mogą uratować sytuację. Tylko po co? Tak naturalnie przedstawiony krajobraz ma niebagatelną wartość wizualną dla odbiorcy...
Kapitalnie, może lekko bym pododawał kontrastów tu i ówdzie, ale tylko może...

Bartekkw
09-11-2012, 20:11
Zrobiłem kiedyś podobne zdjęcie z tego miejsca i dokładnie w tę samą stronę. Uwagi Bartka znalazłem i pod swoim kadrem. Tam po prostu tak jest i tylko złożone dwie foty mogą uratować sytuację. Tylko po co? Tak naturalnie przedstawiony krajobraz ma niebagatelną wartość wizualną dla odbiorcy...
Kapitalnie, może lekko bym pododawał kontrastów tu i ówdzie, ale tylko może...

Radku....naturalnie to tak na pewno nie było albowiem nasze oko zupełnie inaczej widzialoby rzeczona scenę i na 100% nie tak czarno ;)
Scena trudna do połączenia z racji na postrzepione krawędzie pomiędzy linia drzew a drugim planem ale da sie to opanować. Tutaj po prostu jest za ciemno i tak samo pewnie było i u Ciebie ;)

Sobek00
10-11-2012, 01:15
Witam

Mnie kadr pomimo drzew pasuje. Lubie takie widoki.
Dla entuzjastów super czystych kadrów dodaję że wybierając się w Tatry trudno znaleźć miejsce na tak potrzebny sprzęt jak piła:smile:. I całe szczęście bo dzięki temu mamy takie o to ciekawe kadry.

Nie wiem czy się nie mylę ale na mniejszej wersji gdzieś uciekła ostrość . Na większej zdecydowanie lepiej to wyglada.

popzdrawiam

ostrytux
10-11-2012, 12:50
Przyjemnie Krzysiu, aczkolwiek niezbyt moge się przekonać to tych czerni na drzewach w PP
Potwierdzam :) zwłaszcza że jest tam po drodze takie miejsce że można zrobić fotę beż tych drzew, reszta dla mnie miodzio :)

krzysztofz24
10-11-2012, 17:49
Podziekowal ogolnie wszystkim za skrobniecie paru slow.

Wydaje mi sie ze w dolnej czesci lini drzew jest ok. Ciemnawo ale widac sporo. Choc moglem sie bardziej przylozyc do precyzji przy wyciaganiu z cienia i nie zostawiac smolistych czubkow drzew;-).

Trochę szkoda uciętych drzew na dole. Krajobraz całkiem całkiem.
Jakby nie byly uciete, tylko w calosci to byloby absolutnie inne zdjecie;-).
Linia lasu, ktora widac byla oddalona ode mnie jakies 500m, a Gerlach okolo 11km.

Witam

Mnie kadr pomimo drzew pasuje. Lubie takie widoki.
Dla entuzjastów super czystych kadrów dodaję że wybierając się w Tatry trudno znaleźć miejsce na tak potrzebny sprzęt jak piła:smile:. I całe szczęście bo dzięki temu mamy takie o to ciekawe kadry.

Nie wiem czy się nie mylę ale na mniejszej wersji gdzieś uciekła ostrość . Na większej zdecydowanie lepiej to wyglada.

popzdrawiam
Tez bede za tym, ze drzewka na pewno zostaja. Taki dodatkowy plan wg mnie daja, przedplan bardziej.
Co do ostrosci, Nie jest wg mnie ani za ostro, ani za malo ostro. Sporo kombinowalem z ostrzeniem. Temat byl ciezki pod tym wzgledem. Ostre swiatlo, zdjecie zrobione jest niejako "przez chmury". Takze wiecej detalu po prostu nie szlo wydlubac, biorac pod uwage warunki. Ale masz racje, ze na wiekszej wersji to lepiej wyglada troche.
Chyba po prostu wiecej/dokladniej widac, z racji wielkosci;-).

Podziekowal raz jeszcze:-).
I kurde pomyslec, ze juz od tylu lat jezdze w Tatry, a na Rusinowej Polanie bylem pierwszy raz:-).
Przewaznie to gory, gory, wyzej, dalej...
Ale poprzedniego dnia tak sie zmachalem lazeniem po gorach, ze nastepny dzien musial byc lajtowy;-).
I jak ktos nie byl to bardzo polecam Rusinowa Polane.
Mozna po prostu sobie lezec na nagrzanym sloncem kamieniu lub trawce, lapiac pozytywna energie a spod polprzymknietych powiek co i raz spogladac na wspaniala panorame Tatr.

Pablo 77
11-11-2012, 21:09
Bez tych drzewek byłoby miodzio :)