Zobacz pełną wersję : Stary nowy fotoamator
Przepraszam, że przemagluje już wiele razy opisywany watek. Mam swoje latka przeszedłem przez Zenity B,TTL.XL....własną ciemnie. Potem przerwa i Power shot Canona :) Teraz czasu jakby więcej i maglowany dylemat d5100 czy d90? Forum poczytałem i wywnioskowałem, że trzeba się wybrać do miasta i do ręki przyłożyć.... Obecnie ceny obu z obiektywem 35-105 (a taki planuje) jakby się zrównały. Nie zależy mi na filmach. Czy ta lepsza matryca w d5100 ma duże znaczenie? Bo w przyszłości kupiłbym dłuższy obiektyw a w d90 pewnie taniej to się uda. Przydługo napisałem sorki a głownie chodzi o matryce.
krzysiozboj
08-11-2012, 20:51
Powtórzę swoją wypowiedź z przed iluś miesięcy - po "zenicie" możesz mieć ciągotki do kontrolowania wszystkiego, przynajmniej ja tak miałem ot takie "zboczenie". Po zenicie miałem małpkę canona i hybrydę panasonica a "zboczenie" zostało. Kupiłem D3100 i po miesiącu zamieniłem na D90, w D3100 "czegoś" brakowało. Przy dłuższym obiektywie nie tylko śrubokręt może mieć jakieś znaczenie ale też i rozmiar puszki, przy 105/2.8VR D90 zaczyna sią jakaś mała i nieporęczna robić w trzymaniu.
Różnice znasz, masz tasiemca o tym samym pytaniu, jeśli żadna z puszek nie ma cech które eliminują ją z wyboru to idź do sklepu i kup to co się do łapy przyklei.
ps
odnoszę do D3100 bo ten miałem, puszka z grubsza podobna do D5100, o różnicach w matrycach nie wypowiem się, to co daje mi D90 (w kwestii matrycy) po hybrydzie na razie mi starcza, do iso1600-2000 można pstrykać
Co do różnic w matrycy między D90 a D5100 - zobaczysz tylko w RAW, albo na bardzo wysokim ISO JPEG, bo D5100 ma lepszy algorytm odszumiania.
Co do śrubokręta - potrzebny tylko do starszych (kilka ładnych latek) jasnych telezoomów (f/2.8 ) bo wszystkie (te które warto nabyć) standardowe (f/4-5.6) mają silnik.
Jedyny tele 70-200/2.8 bez silnika właśnie kończy swój żywot na półkach sklepowych, bo jest zastępowany nowym modelem (Tamron 70-200/2.8 ).
jeśli jesteś weteranem starych zenitów i przeszedłeś przez małpkę również, to sądzę że wiesz czego chcesz !
Matryca lepsza w nowszym korpusie to nie wszystko, na tym zalety się kończą. Jak weźmiesz D90 do łapy i zobaczysz jego ergonomię i dostęp do wielu funkcji z możliwości kontroli większej ilości parametrów to myślę że podejmiesz właściwą decyzję. Najlepiej idź i organoleptycznie sprawdź co zyskasz a co tracisz...
d5100 i szklo fajne. Bedziesz focil tam, gdzie d90 nawet z torby nie oplaca sie wyjmowac.
Ps
tez mam jeszcze zenitha, zywot wlasnie konczy. Mam tez analogi, sredni, d700, i wspommiane d5100. D90 mialem tez. Foce na wszystkim caly czas.
Nie dam slowa zlego powiedziec na aparat, ktory chowam do kieszeni i foce co i jak chce. Jedyne to zla praca af z jasnymi f1.4 szklami. Ale tez mozna jakos to przezyc.
Analogi wcale nie byly wygodniejsze, nie mialy wyswietlaczy i bajerow. I robily zdjecia.
To tak z mojej strony.
sokolnik
09-11-2012, 00:08
d5100 i szklo fajne. Bedziesz focil tam, gdzie d90 nawet z torby nie oplaca sie wyjmowac.
no tak bo D90 z fajnym szkłem to zdjęć nie zrobi. Wychodzą całe czarne z okropnymi kropkami od szumu :)
jeśli D5100 jest taki dobry to po dlaczego ludzie kupują D300s, D600/700/800 nie mówiąc o D3/4 ???
D5100 ok jest dobrym aparatem, może i daje lepszy obrazek od D90, spoko niech tak będzie, ale nie wychwalałbym go tak pod niebiosa jak to robią niektórzy. Nie przesadzajmy. I wcale nie chce wywołać kolejnej wojny/burzy tylko to przypomina gadanie że D90 już zdjęć nie robi. Najlepiej jakby każdy kupował D700 a przynajmniej D5100, była by gwarancja że opłaca się go z torby wyjmować.
Brałbym D90. Teraz chyba nawet jest na niego promo z 18-105 VR w sklepie na ab...
sokolnik
09-11-2012, 01:09
cena 2 745
Różnica w szumie między D90 a D5100 jest kosmetyczna. Na JPEG jest widoczna, ale nie jest aż taka wielka - ok 1/3 EV, a to za sprawą lepszego algorytmu odszumiania JPEG. Na RAW różnic większych nie zobaczysz.
Dzięki za odpowiedzi, wyszło właściwie, że jedynym kryterium ( tak jak myślałem) jest to - który lepiej mi się będzie trzymało.
A promocja w sklepie na ab... to raczej dla idiotów wystarczy sprawdzić ceny dodatków.
Potrzymam..pomacam...i wybiore jeszcze raz dzięki za odpowiedzi
To już lepiej moim zdaniem kupić używanego (z gwarancją) D7000 zamiast nowego D5100 albo zamiast D90.
Popieram Ogryzka. Chociaż w d90 miałem wymienioną matówkę, co przy manualnych, starych obiektywach było przydatne to d7000 jest po prostu lepszą puszką.
d5100 i szklo fajne Nie dam slowa zlego powiedziec na aparat, ktory chowam do kieszeni
Bzdury piszesz, albo masz dużą kieszeń a może kupiłeś wersję D5100 zminiaturyzowaną z obiektywem naleśnikiem.
Różnica w wymiarach D5100 vs D90 nie jest duża, pomimo tego D90 lepiej się trzyma.
Podepnij 18-105 lub 70-300 i noś go w kieszeni.
cz4rnuch
09-11-2012, 14:52
Może chodzi o kieszeń torby fotograficznej, no ale wtedy to nie ma się czym chwalić bo w taką to i D4 wejdzie ;) A tak przy okazji lekko zaczepne pytanie do D90: Nie szkoda Ci klawiatury? Wymień w stopce co masz, nie będziesz musiał tego powtarzać w co drugim poście.
kieszenie mam duze, ale d5100 z np 35mm jest malutkie.
Fakt ze u mnie siedzi ciagle zapiety N 17-55. To juz male nie jest.
A po co stopka ?
Masz uzupelniona ze o to prosisz ?
Autor sam nie wie o co pyta. Sugeruje ze matryca jest wazna, ze focil analogiem....a jak ktos focil analogiem, ktory zawsze jest mniej wygodny niz cyfra, to ergonomia nie jest tak wazna jak wlozony do puszki rodzaj filmu oraz szklo. Tyle ze posiadaczom d90 z kitem, nie da rady tego ogarnac. A autor powinien kupic aparat z najlepsza mozliwa matryca. Nie pyta o puszke do sportu czy slubow, ale puszke do focenia. To tak z mojej strony. No i jak zawsze wspolczuje szczerze dylematow. Pzdr.
cz4rnuch
09-11-2012, 17:57
kieszenie mam duze, ale d5100 z np 35mm jest malutkie.
Fakt ze u mnie siedzi ciagle zapiety N 17-55. To juz male nie jest.
Ktoś sobie może uszyć spodnie na miarę takie że w nich rower składany upcha co nie zmienia faktu że do standardowej kieszeni to można portfel zmieścić albo iPhona + klucze. Sugerujesz, że 5100 to taka drobina a prawda jest taka że dużych różnic w rozmiarach nie ma między lustrzankami z segmentu amatorskiego(może poza D600) a już na pewno nie można ich nazwać kompaktowymi.
A po co stopka ?
Masz uzupelniona ze o to prosisz ?
O nic nie proszę, zastanawia mnie tylko po co zaczynasz lub puentujesz prawie każdą swoją wypowiedź listą sprzętu z akcentem na średni format i pełną klatkę?
po to, zeby bylo widac, ze punkt widzena mam nieco szerszy. Ze mialem i mam w rekach rozne aparaty. Ze ich uzywam. Zeby nowi pytajacy wiedzieli, ze moje opinie nie sa wyczytane. Ze moje opinie sa z zycia. Ja wiem ze moze nie powinienem. Ze czesc osob nie majacych kasy to pewnie drazni. Ale to nie jest moj problem i przepraszac za to nie bede :)
Mz nowi szukaja opini ludzi majacych w rekach dane puszki. Nie osadow pt.: ma ekranik, to jest lepszy...
Ja koncze. Autorowi watku zycze raz jeszcze dobrego wyboru.
Pzdr
krzysiozboj
09-11-2012, 19:09
Piękne to były czasy analogów, 10-20letni aparat ciągle zdjecia robił, nawet w jakiś niepojęty sposób zdjęcia można było zrobić na filmie iso100. Dzisiaj takiego D90 czy D300(s) nie ma sensu nawet do torby pakować bo zdjęć nie zrobi a taki D5100 który dzisiaj co prawda zrobi wszystko za kilka tygodni/miesięcy też przestanie zdjęcia robić bo wejdzie do sklepów D5200 i tylko ten zdjęcia będzie robił.
Patrząc na ankietę posiadanych body tutaj na forum to zastanawiam się dlaczego nieszczęśników najpopularniejszych puszek nikt z błędu nie wyprowadzi. O zgrozo niektórzy walczą jeszcze na D80 czy D70(s) a tu takie cudeńka wypuścili. To że siedzą w tych zabytkach mogę tłumaczyć tylko tym że nie wiedzą o nowych kosmicznych matrycach, może jakoś im pomóc i oświecić ich?
A wracając do tematu. Zależy ile masz kasy. Jak gotówka na D90... to może warto resztę skredytować i szarpnąć się na d7000?
Będziesz miał 2 w jednym. Ergonomię D90 z zaletami matrycy D5100.
Tak sobie tylko głośno myślę.
cz4rnuch
09-11-2012, 23:20
Ja rowniez tak uwazam. Obecnie cena d7000 jest wiecej niz znosna a aparat ten ma wlasciwie wszystko co jest potrzebne amatorowi. Jesli jednak to za drogo to trzeba pojsc na kompromis: lepsza ergonomia czy lepsza matryca. O ile lepsza to mozna zawierzyc staremu wydze co ma caly kredens sprzetu I twierdzi ze ta starsza to tylko na kompost albo cyferkom z portalu profesjonalnie zajmujacemu sie testowaniem matryc <<dxomark - d90 vs d5100>> (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/698|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/439|0/(brand2)/Nikon) Widac tam co rozni obie matryce I jakiej wielkosci jest to roznica.
Co do kolegi ktory tak obsmial stan naszych finansow, przypomnij sobie prosze co wypisywales w temacie d90 vs d5100 jeszcze rok temu <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2456515&postcount=219) teraz Pewnie ochrona traktuje cie jak gwiazde, wstepy za friko, VIP roomy I koka prostu z piersi Kate Moss :) Az strach pomyslec co mam zaserwujesz za rok. pozdrawiam I zycze w przyszlosci troche wiecej szacunku dla adwersarzy.
P.s przepraszam za brak polskich znakow.
Wątek przeczyściłem z ostatnich bzdetnych i nie związanych z pytaniem postów, proszę trzymać się tematu.