PDA

Zobacz pełną wersję : ColorChecker Passport - zastosowanie

artuss811
08-11-2012, 19:01
Witam ostatnio zacząłem dużo czytać o tym wynalazku jak w tytule i zastanawiam się czy to rozwiązałby moje problemy z balansem bieli i kolorystyką. A mianowicie zrobiłem hobbystycznie 2 śluby ja z jednym miałem mniej problemów tak z 2 było troszkę gorzej już tłumacze, sala, na której są różne światła, ale w sumie jasno ustawiłem aparat na balans bieli na lampę błyskowa, bo doświetlałem lampa. Tryb manualny lub priorytet przysłony z korekcją. I sprawa wyglądała tak ze światło zawsze było takie samo tylko ja, jak to na sali ujecie z tej czy z tamtej. Myślałem ze jak mam aparat ustawiony na stałych parametrach automatyka względnie wyłączona, bo nie było automatycznego balansu bieli, to ze ewentualne różnice na zdjęciach poprawie w LR i oczywiście synchronizacja na całej sesji z sali i gotowe. A tu klops na każdym zdjęciu inny balans bieli i poprawianie każdego zdjęcia indywidualnie. I czy jeśli na jednym zdjęciu użyłbym tego ColorChecker Passport ułatwiłoby mi to życie

donkiszot
08-11-2012, 19:59
Myślę, że nie. Byłoby Ci łatwiej ustawić balans na tym zdjęciu z passportem i na tych, które miały ten sam udział światła z lampy i z otoczenia. Nic więcej.
Generalnie to nie jest urządzenie szamańskie i jeśli światło się zmieniło, to trzeba kolejną próbkę.

Z tego co piszesz, wydaje mi się, że pomogłoby założenie filtra korekcyjnego na lampę, aby miała mniej więcej tę samą barwę co światło zastane (chyba, że mówimy o różnych kolorowych światełkach disco). Wtedy masz jeden kolor światła, więc i jeden balans bieli.

Władca Pixeli
08-11-2012, 20:33
A mianowicie zrobiłem hobbystycznie 2 śluby ja z jednym miałem mniej problemów tak z 2 było troszkę gorzej już tłumacze, sala, na której są różne światła, ale w sumie jasno ustawiłem aparat na balans bieli na lampę błyskowa, bo doświetlałem lampa.
Na ślubie jest wiele osób w białych koszulach, na sali masz białe obrusy itp., więc to wystarczy aby później mieć dobry punkt odniesienia.
Robisz w RAW a następnie w oprogramowaniu bez problemów ustawiasz poprawny WB.

artuss811
08-11-2012, 22:23
Na ślubie jest wiele osób w białych koszulach, na sali masz białe obrusy itp., więc to wystarczy aby później mieć dobry punkt odniesienia.
Robisz w RAW a następnie w oprogramowaniu bez problemów ustawiasz poprawny WB.

tak też robiłem, ale poprawić 350 zdjęć w ten sposób to żmudna praca :-)

artuss811
08-11-2012, 22:24
Z tego co piszesz, wydaje mi się, że pomogłoby założenie filtra korekcyjnego na lampę, aby miała mniej więcej tę samą barwę co światło zastane (chyba, że mówimy o różnych kolorowych światełkach disco). Wtedy masz jeden kolor światła, więc i jeden balans bieli.

o tym nie pomyślałem :-(

Luk10
08-11-2012, 22:29
śluby to żmudna praca

RomanZWrocławia
09-11-2012, 21:37
Podpowiem jeszcze, że poprawny balans możesz ustawić na czarnych garniturach, lub neutralnych szarościach. W ciężkich przypadkach, kiedy w kadrze nie ma nic białego, możesz spróbować klikać próbnikiem na białka oczu