PDA

Zobacz pełną wersję : slit-scan czyli fotografia szczelinowa w praktyce?

08-11-2012, 17:03
Witam,
natknąłem się dzisiaj po raz pierwszy na fotografie wykonane techniką slit-scan i przyznam szczerze ze zaciekawiła mnie ta technika. W internecie natomiast jest mało o tej technice - zwłaszcza w naszym ojczystym języku. Macie może jakieś doświadczenia z tą techniką?
Na czym to tak generalnie polega?
Z tych zdawkowych informacji które udało mi się znaleźć wywnioskowałem ze technika ta dotyczy tylko analogów ze względu na ich konstrukcje (przesuwanie materiału światłoczułego). Dobrze zrozumiałem?

p.s. ja zrobilem w ramach zaspokojenia swojej ciekawosci (jakby kogos to interesowalo) cos innego ale podobnego. wyciąłem szczeline w grubym papierze i naswietlajac przez 13 sekund aparat na statywie z obiektywem 18mm przesuwałem ową kartkę. efekt trudno ocenic czy podobny (napewno surrealistyczny) ale niestety taki sposob pozbawia kompletnie zdjecie kontrastu

Pyra001
08-11-2012, 20:59
A może byś wstawił to cos co zfociłeś tym wynalazkiem :)?

09-11-2012, 11:58
nie warto, uwierz mi :P usunąłem

Pyra001
09-11-2012, 21:29
No cóż, chyba uwierzę :)

kazzi
10-11-2012, 21:40
Sama technika rejestracji obrazu tą metodą jest już dość stara,ale wymaga aparatu o specjalnej
konstrukcji,gdzie obraz rejestrowany jest na poruszającym się materiale światłoczułym.Dzisiaj podobny
efekt można uzyskać przy pomocy aplikacji do telefonu.