PDA

Zobacz pełną wersję : Sunpak PZ42X i trzaski przy zmianie ogniskowej

superator
08-11-2012, 13:48
Witam
Mam problem z lampą PZ42X. Przy zmianie ogniskowej od 85mm w górę słychać trzaski jakby przeskakujących zębatek. Do 85mm jest ok, palnik wędruje w głąb, natomiast od 85mm widać, że palnik próbuje wejść głębiej, ale wraca się w takt trzasków. Oddawałem lampę jeszcze jak była na gwarancji do naprawy i jakiś czas było ok, ale problem wrócił. Później oddałem do niezależnego serwisu ale też po kilku tygodniach to samo. W podsumowaniu napisali, że przeczyścili styki (parafrazuję albowiem nie pamiętam dokładnie tego opisu). Dodam też, że czasami lampa działa ok, powiedzmy jest w kratkę - raz działa, 10 razy nie..
Nie wiem co z tym fantem zrobić. Bardzo dobrze mi się współpracuje z tą lampą gdyby jeszcze zoom działał prawidłowo.
Z góry uprzejmie dziękować za porady.
Pozdrawiam

adolfik9501
08-11-2012, 14:43
Wygląda na jakąś "przyszłą" awarię mechaniczną. Bez rozbierania się nie dowiesz co dolega. Przejdź może na zoom manualny i używaj tylko do 85, co by nie zepsuć mechanizmu zoomowania, bo jak mechanizm padnie, to zapewne zostaniesz z jednym ustawieniem, i do tego nie wiadomo jakim. Pół biedy jak jakimś szerokim.