PDA

Zobacz pełną wersję : Jak powstają tapety...

RobertMiernik
08-11-2012, 12:42
Nie wiem czy już gdzieś się nie pojawiło ale trafiłem na to wczoraj i jestem w ciężkim szoku

Klik (http://www.joemonster.org/art/21423/Jak_powstaja_tapety_na_pulpit_)

freefly
08-11-2012, 13:14
Oj tam, tak samo tworzy się krajobrazy w postaci makiet w filmach.

mirekkania
08-11-2012, 13:24
Wiedziałem, że to całe lądowanie amerykanów na księżycu to ściema jest.

rafal1980
08-11-2012, 13:36
Konkretne, robi wrażenie ;)

RobertMiernik
08-11-2012, 13:47
Oj tam, tak samo tworzy się krajobrazy w postaci makiet w filmach.

Tak, w filmach wydaje się to uzasadnione, zwrot z inwestycji takiego filmu jest (pewnie) sporo większy niż z tapeta ?...

freefly
08-11-2012, 13:59
Tak, w filmach wydaje się to uzasadnione, zwrot z inwestycji takiego filmu jest (pewnie) sporo większy niż z tapeta ?...

Taniej jest zrobić makietę z mąki, gliny, wody i farbek i oświetlić, niż jeździć po świecie i szukać widoczków do pstryknięcia. Ponadto możesz zrobić widoczek jaki chcesz, a nie takie jakie są. Jest to również tańsze niż wyrenderowanie w "Mayi" lub "3dsmaxie" itp.

RobertMiernik
08-11-2012, 14:07
Taniej jest zrobić makietę z mąki, gliny, wody i farbek i oświetlić, niż jeździć po świecie i szukać widoczków do pstryknięcia. Ponadto możesz zrobić widoczek jaki chcesz, a nie takie jakie są. Jest to również tańsze niż wyrenderowanie w "Mayi" lub "3dsmaxie" itp.

Tańsze niż rendering?
Może jak się nie ma licencji..

Inna rzecz mnie zastanawia, po co, bo chyba nie po to, żeby ktoś ją na pulpicie windowsa oglądał?

Jeśli to nie jest czyjeś hobby, to ciężko mi znaleźć dla tego komercyjne zastosowanie...

freefly
08-11-2012, 14:36
Tańsze niż rendering?
Może jak się nie ma licencji..

Koszt oprogramowania, sprzętu, czas poświęcony na naukę korzystania z oprogramowania (tu również potrzebne są zdolności artystyczne) itp.

Inna rzecz mnie zastanawia, po co, bo chyba nie po to, żeby ktoś ją na pulpicie windowsa oglądał?

Jeśli to nie jest czyjeś hobby, to ciężko mi znaleźć dla tego komercyjne zastosowanie...

Na świecie (również w naszym kraju) ludzie żyją (z powodzeniem) z tak dziwnych rzeczy, że niektórym nawet nie przyjdzie do głowy, że na czymś takim można trzepać kasę.

RobertMiernik
08-11-2012, 14:48
Koszt oprogramowania, sprzętu, czas poświęcony na naukę korzystania z oprogramowania (tu również potrzebne są zdolności artystyczne) itp.

Żartujesz? ;)
No nie przesadzajmy, to tak jakbyś wyceniał cenę zmiany żarówki wliczając koszt maszyny, którą była wyprodukowana, koszty działki pod fabrykę i koszty wynalezienia prądu...

Oczywiste było dla mnie, że takie rzeczy robią ludzie/firmy, które się tym zajmują, ludzie którzy wiedzą co robią i posiadają odpowiednie umiejętności, czas, licencje i zdolności...

Co do zarabiania na świecie, to masz rację to jest niesamowite i ciągle widzę przykłady takich biznesów, że szczena opada...

freefly
08-11-2012, 15:11
Żartujesz? ;)
No nie przesadzajmy, to tak jakbyś wyceniał cenę zmiany żarówki wliczając koszt maszyny, którą była wyprodukowana, koszty działki pod fabrykę i koszty wynalezienia prądu...

Siedzisz sobie z założonymi rękami i nagle stwierdzasz, że będziesz robił tapety na pulpit. Masz w domy aparat foto, trzy lampki na biurko, komputer (bo mało kto teraz nie ma komputera) i 300 złotych w kieszeni, a także dostęp do śmietnika. Przy okazji masz zdolności manualne (piszę to z perspektywy osobnika, który w latach osiemdziesiątych chadzał do licem plastycznego i takie makiety robił, tylko komputera nie posiadał i robił fotki makiet Prakticą lub szkolnym Pentaconem). I myślisz sobie, fajnie byłoby wyrenderować takie widoczki. Masz więc w perspektywie zakup oprogramowania za tysiące PLNów (ewentualnie ściągnąć z chomika), poświęcić miesiące na naukę i zakupić w miarę porządny komputer, że by godzinami nie czekać na próbki rendringu (co by postępy i efekty w prac zobaczyć).
Ponadto nie każdemu odpowiada rzeźbienie na komputerze w 3d (woli w glinie i grzebać w śmietnikach w poszukiwaniu starej wykładzina z której można zrobić trawę), lub nie ma ochoty poświęcać czasu na naukę.
Co więc jest droższe?

shaolin
08-11-2012, 15:12
Wole takie tapety :D (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2229780/Carl-Warner-creates-magical-fairytale-scenes-using-sweets-cheese-chocolate.html)

eskimos
08-11-2012, 15:12
Żartujesz? ;)

Oczywiste było dla mnie, że takie rzeczy robią ludzie/firmy, które się tym zajmują, ludzie którzy wiedzą co robią i posiadają odpowiednie umiejętności, czas, licencje i zdolności...

Co do zarabiania na świecie, to masz rację to jest niesamowite i ciągle widzę przykłady takich biznesów, że szczena opada...

Firma ktora produkuje zarowki bierze pod uwage te wszystkie czynniki podczas obliczania inwestycji a co za tym idzie w kazdej zarowce jest tez koszt produkcji, dzialki pod fabryka itp, wymiana zarowki to juz nie ta dzialka :wink:

freefly
08-11-2012, 15:23
Wole takie tapety :D (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2229780/Carl-Warner-creates-magical-fairytale-scenes-using-sweets-cheese-chocolate.html)

Fajne ma filmiki (http://www.carlwarner.com/video.html)

Robił reklamę Hortexu.http://www.carlwarner.com/video.html

RobertMiernik
08-11-2012, 15:24
Firma ktora produkuje zarowki bierze pod uwage te wszystkie czynniki podczas obliczania inwestycji a co za tym idzie w kazdej zarowce jest tez koszt produkcji, dzialki pod fabryka itp, wymiana zarowki to juz nie ta dzialka :wink:

Tak, wiem ale tak samo wątpię, żeby możliwy był przypadek taki:
- Hm, chcę robić tapety, Dobra to kupię sobię stację graficzną, oprogramowanie, potem do jakiejś szkoły pójdę.. I wreszcie będę mógł robić darmowe tapety do komputerów!

Raczej:
- Hmm mamy stację i oprogramowanie, mam też wolny czas w piątki przed południem, to co, może tapetka?...
(z tego co wiem tak powstała Katedra)

freefly
08-11-2012, 15:30
Raczej:
- Hmm mamy stację i oprogramowanie, mam też wolny czas w piątki przed południem, to co, może tapetka?...
(z tego co wiem tak powstała Katedra)

Mam 10 kg plasteliny (z tego wiem, tak powstało "Golenie owiec" i inne przygody Wallaca i Gromita);-)

RobertMiernik
08-11-2012, 15:33
Mam 10 kg plasteliny (z tego wiem, tak powstało "Golenie owiec" i inne przygody Wallaca i Gromita);-)

Czyli mamy 10kg plasteliny i miesiąc wolnego czasu ;>

No nic, tak czy inaczej, wielki szacun za samozaparcie i gigantyczny kawał świetnej roboty...

freefly
08-11-2012, 16:39
Czyli mamy 10kg plasteliny i miesiąc wolnego czasu ;>

Na komputerze to niby czasu nie trzeba.
Ponadto praca grafika 3D kosztuje więcej niż modelarza.

Macro
09-11-2012, 11:53

O masz. To dopiero sztuka :)