Zobacz pełną wersję : pytanie do fotografów ślubnych
Dawidzio83
07-11-2012, 23:35
Witam,
drodzy fotografowie mam do Was pytanie dotyczące prac związanych z fotografią ślubną. Przeglądam prace jakie zamieszczacie na forum i jestem pod wielkim wrażeniem Waszych prac. Jako, że też staram się w tym kierunku coś robić mam kilka pytań w sprawie zdjęć. Najbardziej interesuje mnie to w jaki sposób otrzymujecie tak niesamowicie ostre zdjęcia. Para Młoda wygląda jakby zaraz miała wypaść z ekranu mojego monitora. Używam LR jak również PHotoshopa w LR wyciągam zdjęcie w sekcji Sharpening a mimo wszystko to nie jest to samo. Jakich technik używacie do "wyciągania" młodych, gości na pierwszy plan i wyostrzania zdjęcia. Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Benny_Bennasi
08-11-2012, 01:11
1. dobre szkło
2. poprawne oświetlenie
3. umiejętne posługiwanie sie ustawieniami (manual)
4. obróbka to kontrast, wyostrzenie i kilka innych suwaków :P
Jakich technik używacie do "wyciągania" młodych, gości na pierwszy plan
ja używam folii bąbelkowej.
Tomek Konopka
08-11-2012, 01:34
ja używam folii bąbelkowej.
hehehe idą wszyscy jak nic :mrgreen: przeważnie na grupowe :P
Benny_Bennasi
08-11-2012, 01:53
Ewentualnie krzyknąć stanowczym głosem do młodych : KROK DO PRZODU! i wówczas masz magiczny efekt wychodzenia z monitora :D
Jakie pytanie, takie odpowiedzi.
Już dawno się tak nie uśmiałem.
pozdrowienia dla autora :-D
Dawidzio83
08-11-2012, 10:41
Cieszę się, że poprawiłem Wam humor ale nie chodzi tu o komedie ani krok do przodu tylko o zachowanie ostrości, a przede wszystkim wyrazistości zdjęcia i elementów na zdjęciach.
Dzięki Benny_Bennasiza pierwszą konkretną odpowiedź.
Kolejne pytanie brzmi:
Wykonując np fotki w kościele nie za jasnym lepiej jest podkręcić ISO dzięki czamu przesłony nie muszą otwierać na maksa czy lepiej aby ISO było niższe a przesłona max
Mam nadzieję, że to pytanie też Was rozbawi ale liczę też na jakieś pouczające odpowiedzi.
RomanZWrocławia
08-11-2012, 10:49
Sorry zgłaszam do zamknięcia. Dawidzio83 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58254) nie dziękuj. Rada uniwersalna : książki, instrukcja obsługi aparatu, przez rok trzymaj się z dala od internetu.
to zależy od tego jak chcesz uzyskać efekt, oraz od jakości Twojego szkła, tak samo jak i od sytuacji...
Jeżeli masz dobre szkło, które jest ostre i w pełni sprawne od pełnej dziur - to jej używaj, jeśli nie, automatycznie przymykaj tyle ile trzeba
Jeżeli masz scenę na której istotne jest by ująć coś ostrością w jednej płaszczyźnie, albo stoisz daleko - możesz otwierać maksymalnie - jeśli potrzebujesz ująć kilka planów - przymykasz
Jeżeli masz możliwość robić na minimalnym iso to używasz jak najmniejszej wartości, jeśli jest za ciemno/głębia ostrości za mała/szkło nie daje rady - podnosisz iso
ot cała filozofia - nie ma uniwersalnych ustawień dla każdej sytuacji i sprzętu
Dawidzio83
08-11-2012, 10:56
Tu nie chodzi o czytanie książek i instrukcji obsługi. Co mi z czytania pytam na forum ludzi z bardzo dużą wiedzą PRAKTYCZNĄ a nie jak moja teoretyczna. Książek, poradników i różnego dziadostwa przczytałem już miliony staram się robić wiele praktycznie ale interesuje mnie technika, sposoby innych foografów. Skoro nie potrafisz tego zrozumieć po prostu opóść ten wątek, nie wchodź, nie czytaj, nie pisz zajmij się dalej swoim życiem
krzychun
08-11-2012, 11:08
Tutaj byłeś?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171594
RomanZWrocławia
08-11-2012, 11:18
Skoro po przeczytaniu milionów książek, poradników i różnego rodzaju dziadostwa nadal stoisz w miejscu problemu nie rozwiąże forum. Odpowiedz własnymi słowami jakie PRAKTYCZNE wnioski wyciągnąłeś z odpowiedzi Betka ? (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58255) Co zmienisz w swoim dotychczasowym postępowaniu po przeczytaniu tego ?
"ot cała filozofia - nie ma uniwersalnych ustawień dla każdej sytuacji i sprzętu" na oba zadane przez Ciebie tymczasem pytania, i te które masz jeszcze w zanadrzu ta jedna odpowiedź jest zupełnie wystarczająca. Zadajesz pytania na tak podstawowym poziomie, tak ogólnikowe że widać że tak naprawdę nie wiesz o co dokładnie spytać. Albo złośliwcy będą jeździć po Tobie bez mydła, albo życzliwi zmarnują czas na udzielanie fragmentarycznych odpowiedzi, z których nic nie wyniknie. Potrzebny Ci kurs fotografii, a nie "odpowiedziowe pogotowie" na pytania które co chwile będziesz miał. Już nie przeszkadzam
Tu nie chodzi o czytanie książek i instrukcji obsługi. Co mi z czytania pytam na forum ludzi z bardzo dużą wiedzą PRAKTYCZNĄ a nie jak moja teoretyczna.
Z forum też uzyskasz tylko wiedzę teoretyczną.
W końcu książki piszą świetni praktycy - czytaj światowej sławy fotografowie - i jeśli z ich wiedzy nie potrafisz skorzystać, to możesz pytać się do usr... śmierci, a i tak nadal nie będziesz umiał ustawić odpowiednich parametrów.
Najlepszym sposobem na nauczenie się robienia zdjęć, jest ich robienie w oparciu o wiedzę z książek i poradników.
Wygląda to tak:
1) czytasz książkę i zaznaczasz sobie interesujące Ciebie fragmenty
2) bierzesz aparat i książkę
3) idziesz robić zdjęcia
4) analizujesz zdjęcia
Jedyny sposób, aby się czegoś nauczyć.
Tomek Konopka
08-11-2012, 11:38
zapisz się na jakieś warsztaty foto , jak nie będziesz miał gdzie to ja zorganizuje $$$$
prawda jest taka że ŻADEN fot ślubny nie zdradzi Ci obróbki zdjęć i tajemnic swojego warsztatu
Cóż, niestety jest sporo racji w tym o czym piszą koledzy - nie będąc złośliwym nikt nie odpowie na Twoje pytanie satysfakcjonująco, bo to tak samo jak byś powiedział "Jestem początkującym muzykiem, jak napisać i wyprodukować dobrą piosenkę? Jakie ustawienia?"
RomanZWrocławia
08-11-2012, 11:43
Tomek Konopka (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18457) Nieprawda. Odpowiedzi na zadane pytania nie zdradzają sekretnych, nigdzie nie opisanych ingrediencji warsztatu fotografa. To foto przedszkole. Koledze nie chce się pomyśleć, spróbować, wyciągnąć samodzielne wnioski. Typowe dla przyzwyczajonych do gotowych, ściągniętych rozwiązań. Ctrl C - Ctrl V.
Psychotrop
08-11-2012, 12:26
to zależy od tego jak chcesz uzyskać efekt, oraz od jakości Twojego szkła, tak samo jak i od sytuacji...
Jeżeli masz dobre szkło, które jest ostre i w pełni sprawne od pełnej dziur - to jej używaj, jeśli nie, automatycznie przymykaj tyle ile trzeba
Jeżeli masz scenę na której istotne jest by ująć coś ostrością w jednej płaszczyźnie, albo stoisz daleko - możesz otwierać maksymalnie - jeśli potrzebujesz ująć kilka planów - przymykasz
Jeżeli masz możliwość robić na minimalnym iso to używasz jak najmniejszej wartości, jeśli jest za ciemno/głębia ostrości za mała/szkło nie daje rady - podnosisz iso
ot cała filozofia - nie ma uniwersalnych ustawień dla każdej sytuacji i sprzętu
Tutaj byłeś?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171594
i tym podsumowaniem myślę, że można zamknąć wątek.