PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o wycenę

D_Z_I_A_D_E_K
07-11-2012, 22:14
Tak jak w tytule, proszę o wycenę.

Sesja dla nowo wchodzącej na rynek marki erotycznej bielizny.
Sesja przewidziana jest na 3 dni po 12 godz., i obejmuje:
- 2 sesje wizerunkowe,
- sesja produktowa.
Po stronie zleceniodawcy jest: studio, 2 modelki, fryzjer, wizażystka. Po mojej stronie pozostaje wykonanie zdjęć oraz obróbka.

pzdr.

RobertMiernik
07-11-2012, 23:38
Dzień pracy 2-2,5 tysiąc + dzień (dwa?) na obróbkę...

sinner
08-11-2012, 11:32
a po naszej stronie wycena...
czy naprawdę tak trudno wycenić swoją własną pracę, czy trzeba zasięgać w tym celu opinii na forum?
jeśli jeden Ci napisze weź 100 pln, a drugi 1000 to co zrobisz, zażądasz 500?

D_Z_I_A_D_E_K
08-11-2012, 12:41
Pi razy oko chcialbym wiedziec ile bierze sie za taka sesje. Wiem że na przykład zrobienie pełnego ślubu to koszt ok. 2000-2800zł. Ale są i tacy którzy robią to za 300. Chciałbym poprostu wiedzieć jakie są ceny rynkowe. Czy to źle, czy na tym forum o nic nie można już spytać(?) i liczyć tylko na głupie i szydercze odpowiedzi.

marszull
08-11-2012, 12:46
przy takich sesjach to raczej trzeba wyceniac dwie rzeczy: sama prace i prawa do zdjec.
Sama praca w zaleznosci od ilosci zdjec (5 ustawien czy 25) 1500-3000zl za dzien
prawa do zdjec w zaleznosci w gdzie beda publikowane (najmniej net, choc powoli stawki sie rownaja z prasa, najwiecej materialy BTL i billboardy) i w jakich nakladach
stawki netto

D_Z_I_A_D_E_K
08-11-2012, 12:53
Czyli tak jak myślałem. Można zatem przyjąć 10000zł. Poz na pewno będzie dużo i z obróbka w przeciągu 5 dni raczej się nie wyrobie.

Aras
08-11-2012, 14:03
czy na tym forum o nic nie można już spytać(?) i liczyć tylko na głupie i szydercze odpowiedzi.
To Twoja praca, Twój czas, Twoje umiejętności i Twój sprzęt. Sam powinieneś umieć wycenić zlecenie. Hydraulik gdy przyjdzie wymienić kolanko pod zlewem, nie dzwoni do kolegi z pytaniem ile za to skasować ;)

RobertMiernik
08-11-2012, 14:09
Oj już nie przesadzajcie, za pierwszym razem hydraulik też na pewno pytał majstra ile za kolanko...

Do tego o ile cenniki usług hydraulicznych w internecie znaleźć można bez większego problemu, to usługi bardziej specyficzne czasem ciężko wycenić rynkowo. Wiadomo, że można powiedzieć dowolną kwotę ale po co już na początku negocjacji strzelać sobie w kolano?

freefly
08-11-2012, 14:23
Pi razy oko chcialbym wiedziec ile bierze sie za taka sesje. Wiem że na przykład zrobienie pełnego ślubu to koszt ok. 2000-2800zł. Ale są i tacy którzy robią to za 300. Chciałbym poprostu wiedzieć jakie są ceny rynkowe. Czy to źle, czy na tym forum o nic nie można już spytać(?) i liczyć tylko na głupie i szydercze odpowiedzi.

Dziwisz się, że ludzie nie chcą pisać o swoich stawkach? Ktoś napisze, że bierze 1000 za coś tam, a ktoś inny wykorzystuje taką informację, żeby być bardziej konkurencyjny cenowo. W efekcie ludzie, którzy chcą sobie dorobić psują rynek (najczęściej właśnie ceną) tym, którzy na co dzień żyją z tego.

sinner
08-11-2012, 22:37
o jeśli uważasz moją odpowiedź za głupią i szyderczą to chyba nie spotkałeś się jeszcze z takimi
no i tak naprawdę to co da Ci znajomość jakiegoś tam zakresu cen ? powiesz w razie czego kontrahentowi
że taką cenę poradzili Ci na forum Nikona ?
masz chyba jakieś doświadczenie że bierzesz się za taką robotę ?
no ale najważniejsze to dobrze zrobić zlecenie ...

fotopstryczek
08-11-2012, 22:52
offtopic... nie potrzebujesz kogos kto potrzyma lampy?? haha

a tak serio 10k to chyba trochę przesada... 9k to chyba max

RobertMiernik
08-11-2012, 23:01
o jeśli uważasz moją odpowiedź za głupią i szyderczą to chyba nie spotkałeś się jeszcze z takimi
no i tak naprawdę to co da Ci znajomość jakiegoś tam zakresu cen ? powiesz w razie czego kontrahentowi
że taką cenę poradzili Ci na forum Nikona ?
masz chyba jakieś doświadczenie że bierzesz się za taką robotę ?
no ale najważniejsze to dobrze zrobić zlecenie ...

Że co, nie może podać wyceny sugerując się tym co przeczytał na forum?
Z jakiegoś konkretnego powodu?

fafniak
08-11-2012, 23:05
Do autora wątku
Jak trafia mi się chałtura - to po ustaleniu ramowych punktów pytam się o budżet. Zbyt wiele razy robiłem szczegółowe kosztorysy....
Ostatnio nawet to mnie nie uchroniło od zmarnowania czasu,benzyny i wydatków na telefon :(

Policzyłbym na zasadzie:
mój dzień pracy fizycznej 800zł
asystent 250zł
prawa do zdjęć
tu jest problem bo nie podałes pól eksploatacji
inaczej wyceniałbym foty do internetu a inaczej cos co pójdzie na plakaty czy do galerii handlowych (standy itp.)
internet to pewnie po 10-30zł przy duzej liczbie zdjęć
Foty plakatowe, billboard o 300zł za sztukę
Co do obróbki - nie pomogę

Dzwoniłem do kolegi - robił wejscie nowej firmy odzieżowej - budżet sesji 2 dni (plakaty, ulotki, internet) 2 modelki 2 miejsca zdjeciowe - ok 24 tysi

charlie_kr
09-11-2012, 10:06
A powiedzcie proszę, czy zdjęcia można sprzedać tylko do jednego źródła, czy do kilku?
Przykładowo - sprzedajesz materiał powiedzmy 10 zdjęć dla jednej gazety, ale jest możliwość jeszcze sprzedaży tych samych zdjęć do innego czasopisma i jeszcze w serwisie internetowym.
Jak to działa? Można sprzedać tylko raz, czy można sprzedawać ile się chce i jak się chce?

marszull
09-11-2012, 12:14
to zalezy czy sprzedajesz material na wylacznosc (wtedy wcale lub jakis czas nie mozesz tego sprzedac/publikowac) czy do jednorazowej publikacji
wszystko zalezy od umow jakie masz z wydawca

Benny_Bennasi
09-11-2012, 14:35

Ale są również i tacy którzy za ślub biorą 3500-4500 ;)
Ceń swój czas to Twoje życie:)

stock
09-11-2012, 14:37
:)

euro :)

freefly
09-11-2012, 16:05

Biorą bo ktoś tyle płaci. Żądać tyle to żadna sztuka. Trzeba znaleźć jeszcze chętnego do zapłaty takiej kwoty. ;)

D_Z_I_A_D_E_K
09-11-2012, 18:49
Wiec tak jak pisałem w pierwszym poście z tą różnicą, że zamiast dwóch sesji wizerunkowych będa 3 + oczywiście zdjęcia produktowe. Także roboty na te 3 dni po 12 godz. będzie maksymalnie.
Umowy jeszcze nie widziałem ale nie zgodzę się na pełną wyłączność, zdjęcia z tego co wiem to tylko na strone internetową.