PDA

Zobacz pełną wersję : Wycena zdjęć do gazety PILNE

charlie_kr
07-11-2012, 14:15
Witajcie
Otrzymałem propozycję odkupienia zdjęć z meczu przez dziennik echo dnia. Gazeta działa w trzech południowo - wschodnich województwach.
Chcą kupić ode mnie cały materiał z meczu - 30 zdjęc. Pytają o cenę za jedną sztukę i za całość.
Zdjęcia do gazety do działu sportowego i na stronę internetową.
Gazeta sama w sobie jest zwykłym papierowym dziennikiem, bez szału za jakieś 2 zł.
Gdzieś kiedyś czytałem na jakimś forum, że tego typu gazetki opłacają 20 zł za cały materiał.. ile w tym prawdy, nie wiem.

Jak się wycenić, żeby się nie wygłupić?
I jak się rozliczyć? Nie mam działalności, nie jestem nigdzie zatrudniony.

stock
07-11-2012, 14:36
no wypadałoby minimalnie z 10zł za zdjęcie. A jak chca całośc to zrobic upust i wystawić 299zł.

Michał Jędrak
07-11-2012, 14:37
No 20zł za zdjęcie może być. W końcu gdybyś był hydraulikiem albo elektrykiem to za zrobienie komuś w domu wielogodzinnej roboty, z pewnością byś zainkasował parę stówek. Ale z drugiej strony nie szalej za bardzo, bo ostatnio stawki na rynku fotograficznym są poniżej poziomu dla osób fizycznych. Mówię to zupełnie na serio.

charlie_kr
07-11-2012, 14:38
A jak się rozliczyć?

stock
07-11-2012, 14:40
szczerze i uczciwie. Może umowa o dzieło ?

charlie_kr
07-11-2012, 14:41
Czy umowa zlecenie? Nie trzeba mieć działalności na te umowy?

M_B
07-11-2012, 14:44
Czy umowa zlecenie? Nie trzeba mieć działalności na te umowy?

Nie trzeba. Osoba zlecająca musi mieć. Umowę o dzieło bierz.

Umowa o dzieło to tzw. umowa rezultatu, umowa zlecenia jest natomiast tzw. umową należytego starania.
Ich interesują zdjęcia.

charlie_kr
07-11-2012, 14:49
Czyli - dostaję akredytację, idę na mecz. Robię materiał i wysyłam. Podpisuję umowę na 1 mecz i biorę za to wynagrodzenie, tak? i tak za każdym razem?
Czy muszę od tego odprowadzić jakiś podatek?

stock
07-11-2012, 15:06
tego typu rzeczy to juz www.google.pl - poczytaj i będziesz wiedział co i jak. Poza tym na tym forum takich watków juz było sporo. Poszukac wystarczy

krzysztof jot
07-11-2012, 21:41
10-15 zł obrazek - może przełkną, zobaczysz, z pułapu 20-25/szt możesz wystartować. Na wiele z echa nie ma co liczyć... przy tego typu materiałach, tam nie ma gdzie publikować tylu zdjęć - to z jednej imprezy ? a jak jedno -dwa do druku a reszta do internetowego wydania - to nawet tyle nie dadzą.

Pytanie czy zapłacą :) bo to długi cykl - zdjęcia już, a umowy i papiery czasem miesiąc - a potem jeszcze rozliczenie. Im nie sprzedawałem, ale mam tytuły (wydawców) które wiszą mi kasę prawie rok - choć to już nie przez "cykl płacenia" (zazwyczaj miesiąc, dwa) co przez cykl "upadania" i raczej kasa nie do odzyskania. Bo zastanawia, że biorą od nowej osoby, kiedy maja tylu swoich stałych...

Najpierw dostaniesz umowę od wydawcy na warunki zakupu -tylko takie przechodzą, Ty warunków nie stawiasz, tylko oni i maja standardowe opracowania dla siebie, i zazwyczaj nie są "normalnie do przyjęcia", ale już nawet nie czytam - negocjacje pozwalają zmienić może z pół jednego punktu :), jak się znasz może uda ci się zwrócić uwagę, że do jednokrotnego wykorzystania ma być a nie na wieki wieków :). Nie walczę o warunki, jak wiem, że materiał nie ma nic "epokowego" i tak nic innego z niego nie wyniknie ani oni ani ja już z tego wiele kasy nie wyciśniemy.
Rozliczenie - dla nich najwygodniej dostać fakturę - na jej podstawie wypłacają kasę. Ale jako wydawnictwo powinni mieć też furtkę na "umowy o dzieło". Oni opłacają obowiązkowy i obowiązujący podatek od niej, a ty wpisujesz kwoty z Umowy czy wielu Umów do zeznania rocznego PIT. O dzieło w tym wypadku "autorskie" pozwalała na odliczenie 50% udziału kosztów, czyli podatek płaci się od 50% wartości anie od 100. To ma się zmienić :(. Jak z umową byłby problem z rozliczeniem - pozostaje dogadać się ze znajomym, co da rade im to zafakturować. I tyle wszystkiego.

charlie_kr
07-11-2012, 21:46
Krzysztof wielkie dzięki za info, dużo wyjaśnia :)

08-11-2012, 17:54
ja jak sprzedawalem do polityki albo newsweeka to generlanie bez negocjacji (zbytnio nie mialem nic do gadania, albo sie godzilem albo nie. no a ja sie godzilem bo mi pasowalo). wyslalem zdjecia i po publikacji dostawalem przelew. bez umow (poza tym co pisalismy w meilach). ale generalnie dzialalo to na zasadzie umowy o dzielo. Po co utrudniac :P

charlie_kr
08-11-2012, 19:45
I jak to wyglądało cenowo?

stock
08-11-2012, 20:49
na pewno inaczej płąci polityka od lokalnej gazety za 2zł. Choć to w zasadzie może być jedynie bzdurna teoria bo często jest tak ze ci co kasę mają sępia jak mało kto, bo uważają że wystarczająca nobilitacją jest podpisanie zdjęcia.

09-11-2012, 19:16
nie pamietam. cos chyba kolo 200/300 zł za zdjecie

charlie_kr
09-11-2012, 19:29
Pięknie :)

09-11-2012, 19:51
hehe, no mam to szczescie że Peja jak daje wywiad to poleca by ode mnie brali jego zdjecia :)

rychu_cmg
09-11-2012, 20:03
W ich tabeli wycen sprzed 2 lat galeria zdjęć do online jest od 15-150 zł.

09-11-2012, 20:05
wiec poprawili stawki

rychu_cmg
09-11-2012, 20:18
wiec poprawili stawki
Pieniądze w Mediach Regionalnych są tragiczne. Ja obstawiam, że zaproponują mu max 30 zł za całą galerię.

charlie_kr
09-11-2012, 20:33
Dokładnie tak. Tragedia.

docxxx
09-11-2012, 20:38
W MM bodaj 7 zł brutto za fote. Poza tym, MM jest na sprzedaż i kupi je prawdopodobnie PolskaPresse ;)

rychu_cmg
09-11-2012, 20:46
W MM bodaj 7 zł brutto za fote. Poza tym, MM jest na sprzedaż i kupi je prawdopodobnie PolskaPresse ;)
MojeMiasto to największy syf z MediówRegionalnych. Pełno nadesłanych materiałów tragicznej jakości. W moim regionie prym wiedzie mmwloclawek jeden koleś, który tam pracuje od środy do niedzieli obskoczył 17 meczów piłkarskich i z każdego dodał zdjęcia i z większości wideo. Relację na żywo z III ligi, IV ligi, 2 grup okręgówki i jednej grupy a-klasy robi jedna osoba.

09-11-2012, 21:01
MojeMiasto to największy syf z MediówRegionalnych. Pełno nadesłanych materiałów tragicznej jakości. W moim regionie prym wiedzie mmwloclawek jeden koleś, który tam pracuje od środy do niedzieli obskoczył 17 meczów piłkarskich i z każdego dodał zdjęcia i z większości wideo. Relację na żywo z III ligi, IV ligi, 2 grup okręgówki i jednej grupy a-klasy robi jedna osoba.

zaradny chlopak

rychu_cmg
09-11-2012, 21:03
zaradny chlopak
Raczej ~50 letni facet

Pantani
09-11-2012, 21:34
O interpretację podatkową zapytaj swój urząd skarbowy - co powiat to inaczej - powtarzanie się umów o dzieło, zwłaszcza przy ew istnieniu "strony firmowej" wskazuje na przesłanki prowadzenia działalności gospodarczej (nierejestrowanej) - czyt. przestępstwo podatkowe. Lepiej zadzwoń i zapytaj, bo jak się tam kto kiedy uprze (a ma na to 6 lat) to za wiele nie pogadasz.

rychu_cmg
09-11-2012, 22:53
O interpretację podatkową zapytaj swój urząd skarbowy - co powiat to inaczej - powtarzanie się umów o dzieło, zwłaszcza przy ew istnieniu "strony firmowej" wskazuje na przesłanki prowadzenia działalności gospodarczej (nierejstrowanej) - czyt. przestępstwo podatkowe. Lepiej zadzwoń i zapytaj, bo jak się tam kto kiedy uprze (a ma na to 6 lat) to za wiele nie pogadasz.
Jak ma firmę to faktura, jak nie to mowa zlecenie.

krzysztof jot
10-11-2012, 19:36
Jak ma firmę to faktura, jak nie to mowa zlecenie.

A co ma piernik do wiatraka jak jest opłacony podatek.
Mam firmę od 20 lat, w tym czasie przez 15 lat radio płaciło mi na umowę, zdjęcia sprzedaje na fakturę, na umowę i na internecie cyfrowe z ewidencja wpływu na dane konto sprzedaży internetowej - i nie ma konfliktu, że jak mam firmę to faktura. Dochody można mieć z różnych źródeł i różnie dokumentowanie, o ile są rejestrowane i płacony podatek -nie ma problemu.

charlie_kr
10-11-2012, 20:37
zdjęcia do radia? :D

stock
13-11-2012, 11:08
zdjęcia do radia? :D

a coś w tym dziwnego widzisz? Radio może mieć stronę internetową na którą zdjecia sa wrzucane chociazby :)