PDA

Zobacz pełną wersję : chce kupić sprzęty, który jest mi są potrzebne fotografowania biżuterii

znachor7
07-11-2012, 02:31
Witam chce kupić sprzęty, który jest mi są potrzebne:
1. aparat fotograficzny z wbudowaną lampą błyskową i wymiennym obiektywem- 3500 zł
2.obiektyw do makrofotografii- 1200 zł
3.statyw do aparatu- 500 zł
4. namiot bezcieniowy z oświetleniem do fotografowania biżuterii -350 zł
5. zestaw oświetleniowy do fotografowania odzieży tzw. parasolki lub softboxy- 800 zł,
6. drukarka fotograficzna - 1000 zł
7. program do obróbki zdjęć -450 zł
Moja działalność będzie polegała na sprzedaży głównie biżuterii (dlatego zdjęcia muszą być dobrej jakości, bo to połowa sukcesu), w mniejszym stopniu odzieży na razie poprzez Allegro. Najbardziej zależy mi doborze aparatu z obiektywem do fotografowania odzieży, obiektywu do makrofotografii czyli fotografowania biżuterii i odpowiedniego statywu.
Pozdrawiam będę wdzięczny za każdą rade :)

Ogryzek
07-11-2012, 06:13
liczyłeś kiedy to Ci się zwróci ?

może zacznij od jakiejś zaawansowanej hybrydy np. fuji s200exr lub s100fs i do tego oświetlenie.

znachor7
07-11-2012, 11:02
Osoba dostała kredyt i tak to jest rozpisane

Ogryzek
07-11-2012, 11:15
Przepraszam, nie wiem co to kredyt więc trochę inaczej przeliczam pieniądze na potrzeby.

Można robić zdjęcia do dowodów osobistych i praw jazdy Canon'em 5D mark II lub mark III ale można też Canon'em G5.
Nikt poza kieszenią nie zauważy różnicy.

i to tyle ode mnie, pozdrawiam.

znachor7
07-11-2012, 13:22
Osoba napisała projekt dostała kasę ale nie zna się fotografii i potrzebuje pomocy

dezerter_27
07-11-2012, 13:41
to po co pisała projekt:twisted:

d90
07-11-2012, 13:45
jak osoba umie pisac - to niech pisze, jak potrafi sprzedawac - niech sprzedaje, jak nie potrafi focic - nikt jej tego nie nauczy w ciagu miesiaca.
Ot i cala tajemnica.
:)

a kase ktora chcesz inwestowac w klamoty, daj komus kto potrafi zrobic to dobrze.
Wszyscy beda zadowoleni. Szczegolnie ty, bo dostaniesz dobre foty i punkt wyjsciowy do dalszego handlu.

redrum-x
07-11-2012, 13:47
Po prostu HIT:D
Czy jesteś osobą która pisała projekt i maskujesz się pisząc w formie 3 osoby? Czy może jesteś pośrednikiem finansowym z otrzymanego funduszu? QUO VADIS Nikoniarze?

sidek
07-11-2012, 13:53
chce kupić sprzęty, który jest mi są potrzebne fotografowania biżuterii

Już sama nazwa tematu powinna tu odstraszyć potencjalnych odpisywaczy od udzielania się w tym temacie.
Zresztą ostatnio pojawiające się tematy po prostu zwalają z nóg.

Ogryzek
07-11-2012, 14:04
I pomyślcie sobie, że na tym polega socjalizm. Jakiś urzędnik odbiera wam ponad 70% waszego dochodu a potem w pocie czoła rozdaje te pieniądze potrzebującym, którzy nawet nie wiedzą co będą robić. Gdybym przyszedł do was i powiedział, że będę zabierał wam 3/4 dochodów i mądrze nimi gospodarował to dalibyście mi kopa uznając za świra. Natomiast z łatwością godzicie się na takie same działanie wobec was urzędów państwowych. Koszmar...

A teraz na temat. Program za te pieniądze to pozostaje chyba Corel Paint Shop Pro X4 (X5)
obiektyw do makro w zasadzie tylko jeden - Tamron 60f2.0 Macro. Co do statywu, parasolek itd. Sklep Frippers u góry na bannerze. Aparat w/g uznania (D5100+kit) aparat i tak straci na wartości jak trzeba będzie to wszystko sprzedawać.

pomyśl o lampie chińskiej zewnętrznej lub dwóch tanich bo jak wykorzystasz softbox z wbudowaną ? Co z wyzwalaniem ? chyba za 800zł to statyw, softbox, lampa YN i zdalna spłonka albo kabel.

Pomóżcie ludzie dyletantom bo co zrobić ?

Rany serce mi się kraje jak to piszę i myślę o tym jak ktoś zrobił biznesplan...

GonzoG
07-11-2012, 14:18
Ogólnie to:
Lustrzana może być już za 2100 zł (np. D5100+18-55).
Obiektyw macro - 900-1700 zł - zależy od warunków w jakich będą robione zdjęcia - m.in. wielkość pomieszczenia, jak i wielkość obiektów.
Stąd ciężko doradzić któryś z obiektywów:
Micro Nikkor 40/2.8 - 900 zł
Tamron 60/2.8 - 1600 zł
Wybór odpowiedniej ogniskowej jest ważny, a nie cena.

Statyw - jaka wysokość minimalna, jaka maksymalna...

Oświetlenie - jak duże jest pomieszczenie, bo np. w pokoju 3x3m nie wstawisz lamp 1000Ws i dużego softboxa, bo ci zajmą 3/4 przestrzeni.

namiot bezcieniowy - nie znam się, ale rozmiar raczej dobiera się pod względem wielkości przedmiotów.

Drukarka foto - bardzo dawno do tego działu nie zaglądałem... ale do 1000 zł wybór jest bardzo duży. Tylko pytanie ma to być drukarka tylko do zdjęć - czyli najlepiej termosublimacyjna, czy ogólnie do wszystkiego i do zdjęć - tu atrament albo laser - nie wiem co lepsze.

Program do obróbki - za 450 zł to można mieć Photoshop Elements.

Bardziej szczegółowo można doradzić tylko wiedząc gdzie i co będzie fotografowane.

Rany serce mi się kraje jak to piszę i myślę o tym jak ktoś zrobił biznesplan...
To nie biznes plan, a granie na chybił-trafił z portalem typu skapiec czy ceneo...
A nóż-widelec trafi się z czymś w cenę...

Ogryzek
07-11-2012, 14:23
Podrzuciłem X4 bo tani i wystarczający a nie wiem jakie ma warunki, jak może kasę, która mu zostanie z programu, aparatu przesunąć na oświetlenie to byłoby rozsądne tak zrobić a nie iść po bandzie a potem zostać z bida lampą.

redrum-x
07-11-2012, 14:34
Kup automat do packshotów:
http://mode360.eu/pl/mode-360/opis
Dodatkowo możesz robić w 360st;)

toto5
07-11-2012, 14:46
Jest to plan kamikadze. Dobrać w ciemno sprzęt do takich celów.
Obiektyw makro bym sobie darował, zwłaszcza z krótką ogniskową, biżuteria to jak małe lusterka im bliżej jesteś tym gorzej i więcej grzebania w postprodukcji. Dodatkowo szkła makro wyciągną każdy negatywny detal biżu.

znachor7
07-11-2012, 15:12
Dziękuje pięknie za porady fachowców , o pomoc poprosiła mnie znajoma bo mam , aparat ;). Bo zawodowcy nie chcieli z nią gadać .Ją wyśmiali :(
Ja tylko chce pomóc ale wiedzy nie mam więc nieśmiało pytam kolegów :)

d90
07-11-2012, 17:08
ogryzek - mowisz zeby pomagac komus, kto psuje rynek ? Gratki. Ja nie pomoge dyletantowi ktory nie potrafi nawet poszukac w necie. Focenie nie jest takie zupelnie proste. Ale o tym dowiecie sie juz niebawem... pzdr.
Ps
teraz wysmiano tez ciebie...

Ogryzek
07-11-2012, 17:26
Wiesz co nie boli mnie to bo nie żyję z fotografii (uff co za szczęście). Bardziej szkoda mi ludzi, których nikt nie nauczył ekonomii, a którzy będą się jej musieli nauczyć boleśnie na własnej skórze. No ale cuda się zdarzają. Ja trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia.

Nie wiem jakie są warunki tego kredytu. Ja wolałbym skompletować ten sprzęt (używany) za 2tyś pożyczone od rodziny niż za 10tyś pożyczone od banku. Nie rozumiem po co komuś za 1000zł drukarka jeśli chce sprzedawać na Allegro. Nie wiem, albo trzeba komuś pomóc, ratować go albo po prostu zastrzelić (dobić).

RobertMiernik
07-11-2012, 17:35
ogryzek - mowisz zeby pomagac komus, kto psuje rynek ? Gratki. Ja nie pomoge dyletantowi ktory nie potrafi nawet poszukac w necie. Focenie nie jest takie zupelnie proste. Ale o tym dowiecie sie juz niebawem... pzdr.

Gratuluje podejścia, po co w ogóle się na forum wypowiadać?

Mekano
07-11-2012, 18:45
Nie wiem jakie są warunki tego kredytu. Ja wolałbym skompletować ten sprzęt (używany) za 2tyś pożyczone od rodziny niż za 10tyś pożyczone od banku. Nie rozumiem po co komuś za 1000zł drukarka jeśli chce sprzedawać na Allegro. Nie wiem, albo trzeba komuś pomóc, ratować go albo po prostu zastrzelić (dobić).

No kazdy robi ze swoimi $$$ co mu sie podoba, ale fakt przyznaje ci racje, a najlepiej to bym kupila po prostu jakis dobry kompakt ktory sobie swietnie radzi do fotografii macro. Po co wydawac niepotrzebnie pieniadze i to takie ktore sie wiaza z kredytem, rozumiem za gotowke, ale tak.. idiotyczny pomysl..

Jest to plan kamikadze.

Popieram 100%.

Kompakt jakis i juz.

d90
07-11-2012, 19:11
Gratuluje podejścia, po co w ogóle się na forum wypowiadać?

juz mowie
bo nigdy nie bedzie dobrze jesli robimy cos, co nie powinnismy.
Pieniadze maja latac w biznesie od reki do reki.
A moze ten handel tez bez doswiadczenia wczesniejszego ?
Na zasadzie moze sie uda, moze cos zarobie ?
A moze....nie bedzie dobrze w kraju, w ktorym na sile staraja sie ludzie robic wszystko samemu ?
Cale szczescie nie mieszkam w polsce. Poza polska ktos robi zdjecia, zatrudnia fotografa. I tyle. Albo az tyle.
Kolejnym krokiem beda sluby, ktore bedzie robic za sto zlotych, nie wiedzac jak uzyc lampy ?
Wspieranie takich dziwnych i glupich ruchow, nie lezy w interesie fotografa /z calym szacunkiem - nie pstrykacza niedzielnego, ale placacego podatki z ktorych ten biznes ma powstac/, a takich mamy wielu na forum.

Borat1979
07-11-2012, 19:21
Dziękuje pięknie za porady fachowców , o pomoc poprosiła mnie znajoma bo mam , aparat ;). Bo zawodowcy nie chcieli z nią gadać .Ją wyśmiali :(
Ja tylko chce pomóc ale wiedzy nie mam więc nieśmiało pytam kolegów :)
Nie dziwię się, że ją wyśmiali. Jak się nie potrafi prowadzić tira to się go nie kupuje albo zatrudnia kogoś kto potrafi nim jeździć.

RobertMiernik
07-11-2012, 19:49
juz mowie
bo nigdy nie bedzie dobrze jesli robimy cos, co nie powinnismy.
A moze ten handel tez bez doswiadczenia wczesniejszego ?
Na zasadzie moze sie uda, moze cos zarobie ?

A Ty nigdy niczego nie robiłeś pierwszy raz w życiu?
Nigdy nie spróbowałeś niczego nowego?
To Ci powiem, że smutne masz życie, ja wolę spróbować i się sparzyć niż nie spróbować i żałować.

A może by pozwolić ludziom robić z ICH pieniędzmi co IM się podoba?

Nie dziwię się, że ją wyśmiali. Jak się nie potrafi prowadzić tira to się go nie kupuje albo zatrudnia kogoś kto potrafi nim jeździć.
A do wymiany żarówki dzwoni po elektryka...

Ogryzek
07-11-2012, 19:57
Może dla niej to jest wybór albo to albo nic...
Niestety w obecnych czasach tylko taki wybór mają ludzie coraz częściej.

jatoja2
07-11-2012, 20:14
Witam chce kupić sprzęty, który jest mi są potrzebne:
1. aparat fotograficzny z wbudowaną lampą błyskową i wymiennym obiektywem- 3500 zł
2.obiektyw do makrofotografii- 1200 zł
3.statyw do aparatu- 500 zł
4. namiot bezcieniowy z oświetleniem do fotografowania biżuterii -350 zł
5. zestaw oświetleniowy do fotografowania odzieży tzw. parasolki lub softboxy- 800 zł,
6. drukarka fotograficzna - 1000 zł
7. program do obróbki zdjęć -450 zł

Współczuję to składać bez MOCNEJ pomocy forum ;) gdzie tu jest uwzględnione oświetlenie bo chyba nie w pkt 5? Na początek zaproponował bym użyć szukajki ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217251
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204801
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=193074

fafniak
07-11-2012, 20:27
Wystarczy że robi rękodzieło i każdy produkt jest inny. Przy obecnym zalewie szmatławej chińszczyzny ceny rękodzieła też musiały pójść do dołu.
I wtedy nawet 5 zł za fotkę - robi różnicę

d90
07-11-2012, 20:37
fafniak
jak ktos robi rekodzielo i zaczyna, to kazdy mu pomoze.
Nie zrobilbys takiej osobie paru fotek ?
Ja bym zrobil. Pomagac trzeba. W koncu ten ktos robi co lubi, i cos na czym sie zna. To tak jak wiekszosc nas tutaj. Nie odmawia sie pomocy w takich sytuacjach.

Ale naciaganie klienta, ktory kupuje ze zdjecia bluzke zolta, a tak na prawde w innym odcieniu, bo focacy nie wie co to balans bieli to jak nazwac ? Taki pierwszy z brzegu przyklad.
To wlasnie mysle, mowiac, ze kasa ma latac w biznesie.
Wszystko jest prostsze. Latwiejsze.
A klient /rowniez ja oraz np Ty/ jest zadowolony.
O to chodzi.

Miernik
rob nowe jak tylko mozna. Tak czesto jak to mozliwe.
Ale nie wymagaj ze ktos zrezygnuje z zawodu, tylko dlatego, zeby
to co sie nauczyl, przekazac innym za darmo w formie darowizny. W trosce o innych, zamiast o siebie.
A tu nie ma pytan dot fotografi jaka robi wiekszosc. Tu sa pytania o fotografie przynoszaca konkretne, finansowe benefity. A to juz przekracza granice zabawy.

RobertMiernik
07-11-2012, 21:02
fafniak
jak ktos robi rekodzielo i zaczyna, to kazdy mu pomoze.
Nie zrobilbys takiej osobie paru fotek ?
Ja bym zrobil. Pomagac trzeba. W koncu ten ktos robi co lubi, i cos na czym sie zna. To tak jak wiekszosc nas tutaj. Nie odmawia sie pomocy w takich sytuacjach.
Pewnie, zamiast komuś wędkę dać dajmy my rybę, za dwa dni padnie z głodu ale co tam.
Poza tym co to za podejście, startującym za darmo? W ten sposób każdy będzie początkujący, i nikt nie będzie miał czasu na płatne zlecenia, bo przecież początkującym trzeba pomóc... I kto tu rynek psuje...

Ale naciaganie klienta, ktory kupuje ze zdjecia bluzke zolta, a tak na prawde w innym odcieniu, bo focacy nie wie co to balans bieli to jak nazwac ? Taki pierwszy z brzegu przyklad.
Nie doczytałeś, że biżuterię fotografują, to raz, dwa ustawienie poprawnego balansu to nie jest teoria strun, godzina oglądania tutoriali w sieci plus odrobina umiejętności widzenia kolorów i problem nie istnieje...

Miernik
Po pierwsze, nie wiem czy wiesz Dziewięćdziesiąt ale po nazwisku to po ...

Ale nie wymagaj ze ktos zrezygnuje z zawodu, tylko dlatego, zeby
to co sie nauczyl, przekazac innym za darmo w formie darowizny. W trosce o innych, zamiast o siebie.
Widzisz i wylazło szydło z wora, zawiść Cię dopada, że ktoś może nie daj boże będzie robił zdjęcia lepiej od Ciebie...
Ja nie wymagam, żebyś się udzielał, wręcz przeciwnie, pytam tylko po co się na forum rejestrowałeś, skoro jego ideą jest dzielenie się wiedzą, czyżby tylko po to, żeby czerpać stąd wiadomości nic nie dając?
A no tak, dawanie psuje rynek...
Nie dziel się, masz rację, trzeba myśleć o sobie...

A tu nie ma pytan dot fotografi jaka robi wiekszosc. Tu sa pytania o fotografie przynoszaca konkretne, finansowe benefity. A to juz przekracza granice zabawy.
Po raz kolejny gratuluję podejścia
A tak BTW, tu nie ma pytań o fotografię, tu są pytania o dobór sprzętu, sprzęt nie przynosi żadnego 'benefitu', ale co ja tam wiem..

znachor7
08-11-2012, 00:15
Moi drodzy ja sobie pomyślałem ze forum nikona znajdę ludzi z pasjom którzy kobiecie pomogą .
Kobieta chce się uczyć foto na własne potrzeby , a zarabiać na ręcznie robionej biżuterii . Jak chcesz to pomóż , jak nie to trudno .Tak sobie myślę że przy odrobinie dobrej woli i życzliwości ,będzie nam się żyło trochę łatwiej
Pozdrawiam wszystkich ;)

EMILjo
08-11-2012, 21:17
Moi drodzy ja sobie pomyślałem ze forum nikona znajdę ludzi z pasjom którzy kobiecie pomogą .
Kobieta chce się uczyć foto na własne potrzeby , a zarabiać na ręcznie robionej biżuterii . Jak chcesz to pomóż , jak nie to trudno .Tak sobie myślę że przy odrobinie dobrej woli i życzliwości ,będzie nam się żyło trochę łatwiej
Pozdrawiam wszystkich ;)

Naucz się pisać po polsku. Wtedy bęzie łatwiej też i czytającym ten wątek.
Prosisz o pomoc a zadano Ci pytania na które nawet nie odpowiedziałeś.