Zobacz pełną wersję : aplikacja Samsung'a do sterowania TV
Wiem ze takowa istnieje i jest chyba te| na Andka. Czy ktos sie moze orientuje czy za jej pomoca mozna obslugiwac przegladarke telewizora i jak to dziala (jesli dziala).
Szukam po prostu jakiegos sensownego rozwiazania do obslugi telewizyjnej przegladarki. Widzialem juz klawiature Samsunga przygotowana do obslugi TV a zaadaptowanymi funkcjami pilota ale recenzje sa takie sobie a klawiaturka raczej droga bo ponad 300zl. Sa sprytne klawiatury z wbudowanym padem ale po pierwsze dodatkowy "klocek" w salonie mi zbedny a po drugie klawiatura podpieta pod TV moze sie pogryzc z klawiatura i myszka dziajacymi z PeCetem (wszystko w jednym pokoju).
Ogladam te| male klawiaturki typu Dune HD czy Rii Mini ale sam nie wiem.... Taka aplikacja ktora moglbym na tablecie odpalic bylaby rozwiazaniem idealnym ale cos czuje ze to by bylo zbyt piekne.
Tomek Konopka
07-11-2012, 01:37
nie wiem czy pomogę ale np taki tv samsung UE46D8000 steruję galaxy S3 poprzez darmową aplikację AllShare Control
Ja te| nie wiem czy pomagasz bo nie napisales czy ta aplikacja ma obsluge przegladarki tak jakbysmy korzystali z klawiatury i pada/myszki.
Mialoby to obslugiwac model ES6100
Tomek Konopka
07-11-2012, 02:04
na wyświetlaczu S3 pojawia sie klawiaturka i googlujesz sobie :) robiąc to pilotem od tv można było dostać szału :evil:
nie wiem jak to sie ma do ES6100 pewnie będzie ok :)
Zastanawia mnie tylko że w sklepie andka zdecydowana przewaga głosów negatywnych odnośnie tej apki.
Podobno klawiaturki Rii działają bezproblemowo z nowymi Samsungami. Dobra to wiadomosc bo i10 wygląda bardzo przyjaźnie. Choc wolałbym apkę na tablet
Maciek R
07-11-2012, 13:47
Korzystałem z AllShare, mój Tata korzysta dalej w połączeniu właśnie z TV Samsunga. Nie wiem z czym miałyby być związane negatywne opinie. Program jest jaki jest, ale swoje funkcje spełnia, działa zawsze, nie widzę problemów. ;)
Jest jeszcze ta : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samsung.remoteTV&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5zY W1zdW5nLnJlbW90ZVRWIl0.
Miałem używałem. Ale nie do przeglądarki. Musiał byś sprawdzić sam. Wiem że w aplikacji YouTube na TV Samsunga klawiatury nie było. Ale gdzie indziej była na pewno. W przeglądarce raczej też powinna się pojawić.
EDIT:
w komentarzach na google play piszą że w YT też klawiatura się pojawia. Widocznie ja nie umiałem tego znaleźć ;)
Panowie, te apki działają po wi-fi czy po bt ?
Ta którą podałem ja łączy się z TV za pomocą WiFi.
Tomek Konopka
07-11-2012, 18:15
AllShare Control tez wifi
Los_Pablos
08-11-2012, 14:28
Ja również od niedawna używam na HTC Desire S apki Samsung Remote do TV z serii d6500. Obsługa przeglądarki przez pilota to katorga, a tak przez telefon wskaźnik "porusza się" w czasie rzeczywistym, na telefonie pojawia się kawiatura jak przy wpisywaniu tekstu. Przy tej aplikacji telefon z TV łączy się również przez fiffirifi.
Rafał_Sz
08-11-2012, 16:32
Aż sobie wczoraj zassałem tego pilota Samsunga. Fajne, szkoda tylko, że odbiornik trzeba i tak włączyć pilotem. :)
Rafal i jak ? Klawiaturka sie pojawia wszedzie tam gdzie jest potrzebna ?
Jak rozwiazana jest nawigacja w tych apkach ? Mizianko po ekranie telefony/tabletu jak po padzie. Czy jakos inaczej ?
Rafał_Sz
14-11-2012, 11:56
Do klawiatury jeszcze nie doszedłem, ale dzisiaj sprawdzę z YT jak to wygląda. Są trzy rodzaje "pilota". Uproszczony (zmiana programów, głos), drugi udający zwykły pilot Samsunga (jest większość "guzików) i trzeci polegający na mazianiu palcem po ekranie - działa trochę tak jak touchpad w notebooku. Ten ostatni wymaga przyzwyczajenia, ale po kilku chwilach treningu TV obsługuje się nie patrząc na smartfona i jest to całkiem wygodne.
Mi glownie chodzi wlasnie o nawigacje w przegladarce i klawiaturke.
RobertMiernik
14-11-2012, 12:07
Szukasz telewizora pasującego do telefonu?
Czy wszystkich tych problemów, nie rozwiązałoby 10 minutowe osobiste testowanie zaproponowanych aplikacji?
Jakbym mial TV to na bank bym przetestowal. TV bedzie w styczniu a że lubie wiedziec zawczasu to pytam. Gdyby takie appki sie nie sprawdzaly to pewnie kupilbym klawiaturke Rii Mini i10
RobertMiernik
14-11-2012, 12:25
Wstrzymaj się do zakupów i wtedy przetestuj, nie ma sensu kupować zanim nie sprawdzisz, bo moim zdaniem appka działa ok..
Dlatego też wlasnie chcialem poznac opinie ludzi korzystajacych. :) Tablet lezy i tak w salonie wiec w polaczeniu. Z taka apka wydaje sie być rozwiazaniem idealnym. O ile wlasnie funkcjonalnosc w przegladarce i na YT jest zadowalajaca.
Nie wyobrazam sobie trzymania zestwu klawiatura + myszka na stoliku żeby obslugiwac TV :)
RobertMiernik
14-11-2012, 12:44
A nie lepiej używać DLNA?
Nie wiem jakiego masz tableta, ja używam Sony S i bez żadnej aplikacji, mogę oglądać na telewizorze to samo co widzę na tablecie, strony, zdjęcia, filmy...
Rafał_Sz
14-11-2012, 12:53
A nie lepiej używać DLNA?
Nie wiem jakiego masz tableta, ja używam Sony S i bez żadnej aplikacji, mogę oglądać na telewizorze to samo co widzę na tablecie, strony, zdjęcia, filmy...
Tu chyba nie chodzi o samo udostępnianie, co korzystanie z tabletu czy smartfona jak z rozbudowanego pilota do obsługi dość obszernych funkcji internet/multimedia w telewizorach Samsung.
P.S. Mam dwa Samsungi. Jeden serii 7, ale starszy. Ma biedę jeśli chodzi o multimedia, za to obraz 10/10. Nowszy, serii 5 czyta natomiast wszystkie możliwe pliki multimedialne, ma rozbudowany internet, ale obraz bieda. Jak żyć? :)
RobertMiernik
14-11-2012, 12:58
Na tym starym puszczać pliki przez DLNA, będzie czytał wszystko z połykiem a obraz 10/10 ;)