Zobacz pełną wersję : D70/70s i jasne szkiełka
Witam! Jak radzi sobie d70 ze szkłami 35mm 1.8G i 50mm f.18G. Pytam tu głównie o celność autofokusu. Jaki jest też komfort pracy mając na uwadze małą głębie ostrości owych szkieł i możliwość oceny efektów na małym wyświetlaczu tego aparatu? Pozdr.
militarius
06-11-2012, 23:11
Mam D70s i jest b. celnie z 35 1.8G :) z oceną zdjęć na tym wyświetlaczu jest generalnie problem... prawidłowość ekspozycji może i jesteś w stanie sprawdzić, ale ze sprawdzeniem ostrości i celności będzie ciężko - dla mnie to główna wada tej puszki...
Z 50/1.8D również celny. Co do oceny ostrości na wyświetlaczu to nie będzie to taka prosta sprawa raczej. Zresztą, wyświetlacza używam tylko do sprawdzenia czy zdjęcia zostało prawidłowo naświetlone - nic poza tym. Ale nawet w D7000 nie da się dokładnie ocenić ostrości zdjęcia za pomocą wyświetlacza.
Dziękuje za odpowiedzi. Czy w Waszych przypadkach konkretne szkiełka były pierwsze z brzegu czy wybieraliście z pośród kilku to celne/najcelniejsze?
Ja też potwierdzę, z D70 świetnie działa, AF radzi sobie znakomicie i trafia tak jak powinien, żadnych fochów. Szkło kupione w Niemczech przez kumpla, bo akurat wtedy stówę taniej wyszło - więc można powiedzieć, że pierwsze z brzegu.
ja co prawda mam d50 ale z 50mm 1.8 trafiał moim zdaniem lepiej niż d80 i 90 ;)
Jeszcze raz dziękuję. Na koniec zapytam czy D70s z przebiegiem 30tysi to dużo? (nie za jakieś wielkie pieniądze ale chciałbym się trochę nacieszyć).
Jeszcze raz dziękuję. Na koniec zapytam czy D70s z przebiegiem 30tysi to dużo? (nie za jakieś wielkie pieniądze ale chciałbym się trochę nacieszyć).
nie jest to zbyt dużo, powiedziałbym średnia i to niewielka. Ale można spotkać egzemplarze używane typowo amatorsko z przebiegami nawet poniżej 20k. Ba.. taka ciekawostka: w zeszłym tygodniu znalazłem na ebayu D70s jeszcze na gwarancji ;)
militarius
07-11-2012, 01:44
Ja kupiłem za 400 zł z przebiegiem 14 tys (stan idealny) i uszkodzoną lampą wbudowana, także szukaj okazji :) w tym momencie ma na liczniku 41 tys i radzi sobie świetnie. Zwrócił się już kilkukrotnie :)
Jeżeli wyzionie ducha to chyba zdecyduję się na D80 z gripem, bo tylko tego brakuje D70s w ergonomii - dedykowanego gripa...
Ja kupiłem za 400 zł z przebiegiem 14 tys (stan idealny) i uszkodzoną lampą wbudowana, także szukaj okazji :) w tym momencie ma na liczniku 41 tys i radzi sobie świetnie. Zwrócił się już kilkukrotnie :) ...
To na prawdę trafiłeś okazję - też brałbym bez zastanowienia ( wbudowanej i tak nikt nie używa ;) . Obecnie realna dobra cena na D70s to ok 700-750zł i uważam że aparat jest wart każdej wyłożonej na niego złotówki.
To na prawdę trafiłeś okazję - też brałbym bez zastanowienia ( wbudowanej i tak nikt nie używa ;) . Obecnie realna dobra cena na D70s to ok 700-750zł i uważam że aparat jest wart każdej wyłożonej na niego złotówki.
Za 800 bywają już d80 ;) A wbudowana do wyzwolenia innych lamp czy z lenistwa, braku zewnętrznej nie liczysz?