Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie zdjecie w klubie ?
Witam, ma ktoś pomysły jak zrobić takie zdjęcie w klubie ??
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/302844_169998763124577_1689543296_n.jpg)
Zgasic swiatlo, ustawic f32 i czas 1/8000
podłączyć lampę do aparatu i zrobić zdjęcie.
Nie widzę na tym zdjęciu nic nadzwyczajnego, co wymagałoby jakiegoś specjalnego podejścia.
Po primo!!!
Po prostu uwielbiam takie odpowiedzi na tym forum...... ;), kolego "Dav3" przepraszam za wypowiedź poprzednika.... aaaaleeee.... zaraz... zaraaaz, a dlaczego to niby ja mam przepraszać...... po prostu trzeba zostawić to bez komentarza..... i zignorować.
Myślę tylko teraz sobie, że "ONI" wszyscy wielcy specjaliści fotografii powinni chyba sobie założyć jakieś nowe forum wyłącznie "DLA PROFESJONALISTÓW", ale zaraz.... a może "TO" forum takim niby jest ? ..... tylko zastanawiam się dlaczego my zwykli śmiertelnicy z naszymi trywialnymi pytaniami mamy do niego w takim razie dostęp? Jeżeli tak to może powinno zmienić nazwę na..... suuuuupernikoniarze.pl a wtedy to "MY" AMATORSZCZYZNA założymy sobie nowe.
To chyba jest jakiś żart ogólnie rzecz biorąc ?
Ps. Proszę łaskawie powiadomić o tym poście. Dziękuję.
A wracając do sedna tematu kolego Dav3. Widoczne jest, że zdjęcie zaprezentowane tutaj jest nie ostre, dlatego też mogę przypuszczać, że było wykonane z krótkim czasem naświetlania np, z czasem 1/30 sek lub nawet niższą, rzędu 1/8 sek, przy takich czasach ciężko jest utrzymać stabilnie aparat, tym bardziej na imprezie, nawet jak ludzie cierpliwie pozują jak to można zauważyć w tym przypadku.
W takich warunkach zapewne użyty był dość jasny obiektyw o przysłonie nawet f/1.8 choć tutaj raczej nie była wykorzystana tak duża przysłona.
Również wg mnie najprawdopodobniej zdjęcie to było także zrobione z wykorzystaniem zewnętrznej lampy błyskowej z ruchomą głowicą skierowaną ku górze w celu odbicia światła tejże lampy od np, sufitu (może o tym świadczyć widoczny cień pod brodą środkowego chłopaka) jak i jasność otoczenia przed i bezpośrednio za chłopakami. Światło flesza mogło zostać także odbite od wbudowanej karty (np takiej jak w SB-900). Tylko wtedy zastanawia mnie dlaczego zdjęcie jest rozmyte, światło flasha powinno zamrozić obraz, ale przy niepoprawnych ustawieniach sprzętu takie coś mogło wystąpić.
To tyle ode mnie.
pozdro
kanias
militarius
06-11-2012, 22:41
Lampa w sufit, dłuższy czas (na tyle, żeby utrzymać), możliwe podniesione iso celem złapania zastanego :)
jackrabbit
06-11-2012, 22:45
najlatwiej to telefonem
Kolego kanias, poprzedzające Twoją tyradę wypowiedzi, jakkolwiek krytyczne, nie zostały oznaczone "high-end-profi", to raczej indywidualne opinie podane w lepszy lub gorszy sposób. Powiedziałbym, że dopiero z Twojego posta wyzierają podziały, które zarazem skwapliwie gromisz, jednocześnie szykując się do podpalania stosów. Mam wrażenie (jeśli mylne to od razu pokornie przepraszam), że to niekoniecznie jest najlepsza metoda leczenia kompleksów.
Ad rem: krótki czas potencjalną przyczyną nieostrości? 1/30 - 1/8 to raczej długie czasy, wtedy może rzeczywiście zdjęcie łatwiej poruszyć, jakkolwiek tutaj nieostremu pierwszemu planowi towarzyszy ostrzejsza tablica w drugim planie, zakładam, że to kwestia banalnego błędu w wyborze punktu ostrości. Cały efekt, który (jak sądzę) zainspirował autora wątku to dobrze zbalansowane oświetlenie i wb planów. Zakładam, że efekt osiągnięty przez odbity błysk lapmy skierowanej do góry i sporo fartu. Wysokie, ale jakościowo dobre iso (najdalsze plany), lampa do góry (sposób oświetlenia pierwszego planu), dobrze dobrany wb.
Kolego Dav3, za GonzemG i docxxxem - to nie jest najlepsza fotka do inspiracji...
gompky - faktycznie moje przejęzyczenie 1/30sek lub niżej to długie czasy naświetlania
@kanias:
Nie jestem żaden "pro", ani nawet się nie uważam za fotografa. Po prostu robię zdjęcia, ale zanim zacząłem je robić przeczytałem kilka książek o podstawach fotografii.
Teraz jest 1000x łatwiej, bo wystarczy włączyć komputer, wejść na jedną stronę i masz wszystko opisane i pokazane na 100 sposobów - tylko że nikomu się nie chce.
Co do Twojej oceny techniki zdjęcia - błędna.
1) lampa waliła albo na wprost, albo lekko odchylona. Możliwe, że założony dyfuzor. -> Zobacz cień ucha środkowego gościa na ręce...
Gdyby była od góry, to cienie można by zobaczyć zarówno pod brodami, jak i nosami. Dodatkowo było by widać oświetlenie czubka głowy, a tu jest czarno.
2) Nieostrość nie wynika z dłuższego czasu - jak sam zauważyłeś, lampa powinna "zamrozić" ruch. Raczej jest to rozmycie wynikające z odszumiania zdjęcia, więc było robione na wysokim ISO. - popatrz się chociaż na zarost tego z lewej - wygląda po prostu jakby był brudny.
3) Co do jasnego obiektywu, to wątpię, bo głębia jest dość duża i tło słabo rozmyte.
Ogólnie - jeśli takie zdjęcia robi ktoś dla klubu i jeszcze bierze za to kasę, to ja poproszę o nazwę klubu - abym tam przypadkiem się nie znalazł...
Poza tym, podobne zdjęcia można uzyskać w programach tematycznych - Portret nocny - w klubach się nawet sprawdza, bo sam z ciekawości tak robiłem zdjęcia.
@Dav3:
Co do tego jak takie zdjęcie zrobić - podstawy fotografii, czyli jasny obiektyw, zewnętrzna lepsza lampa, wyższe ISO i ewentualnie dłuższy czas - czyli wszystko co powinno się wiedzieć przed myśleniem, aby robić inne zdjęcia niż do rodzinnego albumu.
Jak chcesz podpowiedzi, jak coś uzyskać, to pokaż zdjęcie, na którym jest rzeczywiście coś, czego nie uzyskasz np. programami tematycznymi.
Tomek Konopka
07-11-2012, 01:10
Jak zrobić takie zdjecie w klubie ?
1.zabierasz kolesi z fotki do tego samego klubu
2.pokazujesz im na androidzie to zdjęcie z forum aby przybrali tą samą pozę
3.wyjmujesz z torby lub plecaka aparat
4.włączasz go ( u góry po prawej stronie jest taki hebelek on-off)
5.patrzysz przez wizjer czy koledzy czasem nie zmienili pozy ( bo wtedy inne zdjecie )
6. przez wizjer widzisz też takie kreseczki + i - i taka kreseczka pionowa ( musisz ją ustawić na środku lub deczko ale to tyci deczko na lewo )
7.wyciągasz ponownie androida i patrzysz czy wszystko się zgadza zdjecie-modele
8.jeszcze raz spoglądamy do wiziera
9.wstrzymujemy oddech
10.naciskamy spust migawki ( to guziczek koło hebelka co sie włącza aparat )
GOTOWE :-D
ja jako amator myslę że pomogłem
5.patrzysz przez wizjer czy koledzy czasem nie zmienili pozy ( bo wtedy inne zdjecie )
6. przez wizjer widzisz też takie kreseczki + i - i taka kreseczka pionowa ( musisz ją ustawić na środku lub deczko ale to tyci deczko na lewo )
9.wstrzymujemy oddech
Kolega zapomniał jeszcze wspomnieć o położeniu kółeczka z tajemniczymi oznaczeniami literowo obrazkowymi. Dla ułatwienia dodam, że to kółeczko znajduje się na górze aparatu z prawej lub lewej strony (w zależności od modelu aparatu) ;-)
A jakie mam iso ustawić ?
Przecież robisz fotkę na zielonym......
Cały myk zdjęć w klubie polega na dograniu czasu i błysku, żeby złapać atmosferę że to jednak impreza a nie doświetlić każdy plan....
Najprościej ? Weź aparat i idź do klubu ;)
Ogólnie to chodzi mi o kolorystyke " balans bieli ", żeby postacie z przodu były ostre a te z tyłu moga być rozmyte, jasne kolorowe zdjęcia to tyle.
Balans bieli zależy od światła jakie zastaniesz. Najlepiej robić w RAWach i balans bieli dobrać na komputerze.
Co do rozmycia tła - patrz: podstawy fotografii -> głębia ostrości
To czy będą jasne czy całkiem białe, czy czarne zależy od ustawień: ISO vs czas vs przesłona - co i jak ustawić -> 2 wyjścia:
1) próbować, aż zrozumiesz zasady i nauczysz się co i jak ustawiać w jakich warunkach
2) przeczytać podstawy fotografii, popróbować i się nauczysz.
Fotografie w klubach są bardzo różne. Nie można podać ustawień na których je wszystkie zrobisz. To trzeba wiedzieć jak dobrać parametry do dane sytuacji - bez wiedzy i odrobiny praktyki nic nie zdziałasz.
W twoim przypadku jest jedno wyjście ->
- zewnętrzna lampa i to jakaś lepsza, nie najtańsza.
- ustawienie programu tematycznego -> portret nocny
- jakość zdjęć na RAW, aby nie bawić za każdym zdjęciem w ustawianie WB
- robić zdjęcia.
W domu analizować parametry ekspozycji zdjęć i następnym razem próbować ustawiać samemu - może wyjdzie, może nie... bez praktyki nigdy nie będziesz robił dobrze.
fotopstryczek
07-11-2012, 18:41
* nie, nie pomogłeś, bo w lewo można nie tylko rozjaśnić, ale przyciemnić, zależy jak się ustawi drabinke - instrukcja!
* idąc do tak ciemnego miejsca trzeba zabrać statyw jak sie nie planuje używać lampy o której nie wspomniałeś :D
* zdjęcie można wydrukować nie każdy ma andka :-)
Przecież robisz fotkę na zielonym......
haa niektóre aparaty mają już taki obrazek na magicznym kółku jak nocny portret :-)
Ogólnie to chodzi mi o kolorystyke " balans bieli ", żeby postacie z przodu były ostre a te z tyłu moga być rozmyte, jasne kolorowe zdjęcia to tyle.
a co ma rozmycie do WB? lampa robi biały 1 plan, tło zostaje kolorowe (jak nie spawasz na pełnej mocy)
rozmazane tło - wystarczy poczytać o zamrożeniu ruchu błyskiem oraz otwartej dziurze w obiektywie i będziesz wiedział jak zrobić ostry 1 plan i rozmazane tło, do tego poczytaj o tylniej kurtynie w klubach może wyjść fajny efekt.
I posłuchaj Gonzo dobrze prawi, najważniejsza jest praktyka!!!
pozdro
Benny_Bennasi
08-11-2012, 01:19
9.wstrzymujemy oddech
Hahahah, genialne ;) sorry za spam ;)