Zobacz pełną wersję : Składak do obróbki
Witam,
Przymierzam się do poskładania komputera do obróbki zdjęć. Główne programy to oczywiście LightRoom i Photoshop.
Wstępnie przymierzam się do następującej konfiguracji:
proc: Intel Core i5 3330 3.0GHz LGA1155
płyta: ASUS P8H61 R3.0 Intel H61 LGA 1155
RAM: Kingston 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 DIMM
HDD: 2TB Western Digital Caviar Black WD2001FASS
DVD: LG NS90
Dam radę popracować na tym kilka lat, zakładając, że będę obrabiał pliki z D800??
A to nie mozesz dolozyc cos do H/Z77?
A to nie mozesz dolozyc cos do H/Z77?
A co mi to da ?? Bo w tematyce komputerów jestem zielony, a to co jest, to wypadkowa tego, co mi jest mniej wiecej potrzebne, tego co zaproponował pan w sklepie komputerowym, i tego, co powiedział po zerknięciu na wstępną specyfikację znajomy grafik.
Wystarczy że dziś da rady na tym wygodnie obrabiać pliki z D800, to i przez kilka lat będzie mozna, wkońcu sprzętu kilka lat nie wymienisz więc wymagania zostaną.
Sam kupiłem kilka dni temu i5 3550, genialnie na tym chodzą pliki z D700, zero czekania praktycznie na wszytko poza exportem, bo wiadomo że to schodzi. Ogólnie bardzo polecam. Jednak dam Ci radę - kup wersję K. Naprawdę. Podkręcisz go do 4,5GHz jak dobrze pójdzie bez zmiany napięcia, więc nie pożyje wiele krócej niż na normalnym taktowaniu, a na dużych plikach każde MHz się liczą. Dla przykładu, mam i5 3,3GHz, w turbo w PS wszystkie rdzenie chodzą po 3,5GHz. Nałożenie akcji na prawie 50mpix plik zajęło mu 90s. Po włączeniu opcji enhanced turbo w biosie komp na 4 rdzeniach pracował o 200MHz szybciej, czyli 3,7GHz, czas potrzebny na tą samą akcję skrócił się o 10%. To dużo, bardzo dużo, biorąc pod uwagę że i5 w wersji K może pracować na zegarach 4x4,5GHz, to przy dużych plikach z D800 będzie to miało OGROMNE znaczenie.
Przy małych plikach z D700 szybkość renderu spadła tylko o 1s. Także im większy plik graficzny tym większa różnica pomiędzy standardowym zegarem a podkręconym, a D800 to już nie jest 12mpix.
Jeśli będziesz chciał kupić procka K, kup płytę umożliwiającą podkręcanie. Z tanich bdb jest ASRock P67 Pro3 B3. Ma większą sekcję zasilania bo 8+2 (po polsku - jak podkręcisz proca komp dalej będzie bardzo stabilny) i wszystkie potrzebne opcje overclockingu procków K.
Między płytami serii 6 a 7 jest taka różnica, że 7mki mają kontroler USB3 intela więc złącze działa tyci szybciej i nawet tanie płyty mają złącze USB3 na przedni panel. Po drugie kupując H61 musisz sprawdzić czy ma najnowszy bios wgrany, jeśli nie, to nie uruchomisz na niej procka trzeciej generacji.
A co mi to da ?? Bo w tematyce komputerów jestem zielony, a to co jest, to wypadkowa tego, co mi jest mniej wiecej potrzebne, tego co zaproponował pan w sklepie komputerowym, i tego, co powiedział po zerknięciu na wstępną specyfikację znajomy grafik.
Wydaje mi sie ze wazna rzecza jest: Storage: Tylko 3Gb/s, a w lepszych plytach masz 6GB/s, jezeli bys chcial uzywac dysku SSD, to moze miec znaczenie,
no i wlasnie usb 3.0 o ktorym wspomnial Aeon88.
Wydaje mi sie ze wazna rzecza jest: Storage: Tylko 3Gb/s, a w lepszych plytach masz 6GB/s, jezeli bys chcial uzywac dysku SSD, to moze miec znaczenie,
no i wlasnie usb 3.0 o ktorym wspomnial Aeon88.
Pytanie jaka jest różnica cenowa, bo z całą jednostką chciałbym się zmieścić w 2500, najlepiej z systemem (Win7 HP 64BIT)
Temat byl juz walkowany. Najlepiej wydajnie, na pare lat i za jak najmniej, neistety tak sie ni eda. Jak masz scisly budzet i nie mozesz wydac wiecej, to ten zestaw jest jednym z lepszych wydajnosciowo w tej cenie. Jednoczesnie Znaczni ebardziej przyszlosciowym rozwiazaniem jest plyta na Z77, processor z odblokowanym mnoznikiem, dobra obudowa, etc, etc. Jest to jednak kwota praiwe 2x wieksza.
Jak bedziesz obrabial te RAWy z D800? Lekkie to one nie sa. Porownujac rozmiar matrycy D700 i D800 roznica jednak jest ( to tak w kierunku Aeona ;P )
Między płytami serii 6 a 7 jest taka różnica, że 7mki mają kontroler USB3 intela
Jest troche wiecej roznic jednak niz samo USB3.0 :P
Tutaj w tabelce podstawy: http://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1155
Nałożenie akcji na prawie 50mpix plik zajęło mu 90s. Po włączeniu opcji enhanced turbo w biosie komp na 4 rdzeniach pracował o 200MHz szybciej, czyli 3,7GHz, czas potrzebny na tą samą akcję skrócił się o 10%.Nigdy tak nie było i nie jest że podniesienie taktowania o 6% daje przyrost wydajności 10%. Gdzieś musiałeś popełnić błąd przy mierzeniu (np. ta sama operacja za drugim razem może potrwać krócej z powodu że część danych pozostała w RAM).
Moze wzrost byl wiekszy niz 200MHz? tylko np racuje o 100MHZ wolniej stockowo? ^^
Pytanie jaka jest różnica cenowa, bo z całą jednostką chciałbym się zmieścić w 2500, najlepiej z systemem (Win7 HP 64BIT)
Zobacz sobie na polskich stronach, ale ta Z77 to chyba najmniej kosztuje 100€, chyba ze wezmiesz jakis model po tej ktora wybrales, tylko taka ktora ma te 6GB/s, oraz USB 3.0
Asus P8H77-M PRO, ta kosztuje 108 €. (wlasnie sprawdzilam) a dysk WD mozesz tanszy wziac i doplacic wtedy do plyty, wersja black jest drozsza i ponoc bardziej wytrzymalsza, nie watpie, ale to i tak loteria, a z czasem sobie kupisz jakis drugi dysk..
ja tez wlasnie ostatnio naczytalam sie o komputerach, naprawde przeogromny wybor..