PDA

Zobacz pełną wersję : Składak do obróbki

coroner
06-11-2012, 16:17
Witam,
Przymierzam się do poskładania komputera do obróbki zdjęć. Główne programy to oczywiście LightRoom i Photoshop.

Wstępnie przymierzam się do następującej konfiguracji:
proc: Intel Core i5 3330 3.0GHz LGA1155
płyta: ASUS P8H61 R3.0 Intel H61 LGA 1155
RAM: Kingston 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 DIMM
HDD: 2TB Western Digital Caviar Black WD2001FASS
DVD: LG NS90

Dam radę popracować na tym kilka lat, zakładając, że będę obrabiał pliki z D800??

Mekano
06-11-2012, 16:21
A to nie mozesz dolozyc cos do H/Z77?

coroner
06-11-2012, 16:36
A to nie mozesz dolozyc cos do H/Z77?

A co mi to da ?? Bo w tematyce komputerów jestem zielony, a to co jest, to wypadkowa tego, co mi jest mniej wiecej potrzebne, tego co zaproponował pan w sklepie komputerowym, i tego, co powiedział po zerknięciu na wstępną specyfikację znajomy grafik.

Aeon88
06-11-2012, 16:40
Wystarczy że dziś da rady na tym wygodnie obrabiać pliki z D800, to i przez kilka lat będzie mozna, wkońcu sprzętu kilka lat nie wymienisz więc wymagania zostaną.

Sam kupiłem kilka dni temu i5 3550, genialnie na tym chodzą pliki z D700, zero czekania praktycznie na wszytko poza exportem, bo wiadomo że to schodzi. Ogólnie bardzo polecam. Jednak dam Ci radę - kup wersję K. Naprawdę. Podkręcisz go do 4,5GHz jak dobrze pójdzie bez zmiany napięcia, więc nie pożyje wiele krócej niż na normalnym taktowaniu, a na dużych plikach każde MHz się liczą. Dla przykładu, mam i5 3,3GHz, w turbo w PS wszystkie rdzenie chodzą po 3,5GHz. Nałożenie akcji na prawie 50mpix plik zajęło mu 90s. Po włączeniu opcji enhanced turbo w biosie komp na 4 rdzeniach pracował o 200MHz szybciej, czyli 3,7GHz, czas potrzebny na tą samą akcję skrócił się o 10%. To dużo, bardzo dużo, biorąc pod uwagę że i5 w wersji K może pracować na zegarach 4x4,5GHz, to przy dużych plikach z D800 będzie to miało OGROMNE znaczenie.

Przy małych plikach z D700 szybkość renderu spadła tylko o 1s. Także im większy plik graficzny tym większa różnica pomiędzy standardowym zegarem a podkręconym, a D800 to już nie jest 12mpix.

Jeśli będziesz chciał kupić procka K, kup płytę umożliwiającą podkręcanie. Z tanich bdb jest ASRock P67 Pro3 B3. Ma większą sekcję zasilania bo 8+2 (po polsku - jak podkręcisz proca komp dalej będzie bardzo stabilny) i wszystkie potrzebne opcje overclockingu procków K.

Między płytami serii 6 a 7 jest taka różnica, że 7mki mają kontroler USB3 intela więc złącze działa tyci szybciej i nawet tanie płyty mają złącze USB3 na przedni panel. Po drugie kupując H61 musisz sprawdzić czy ma najnowszy bios wgrany, jeśli nie, to nie uruchomisz na niej procka trzeciej generacji.

Mekano
06-11-2012, 17:13
A co mi to da ?? Bo w tematyce komputerów jestem zielony, a to co jest, to wypadkowa tego, co mi jest mniej wiecej potrzebne, tego co zaproponował pan w sklepie komputerowym, i tego, co powiedział po zerknięciu na wstępną specyfikację znajomy grafik.

Wydaje mi sie ze wazna rzecza jest: Storage: Tylko 3Gb/s, a w lepszych plytach masz 6GB/s, jezeli bys chcial uzywac dysku SSD, to moze miec znaczenie,
no i wlasnie usb 3.0 o ktorym wspomnial Aeon88.

coroner
06-11-2012, 17:30
Wydaje mi sie ze wazna rzecza jest: Storage: Tylko 3Gb/s, a w lepszych plytach masz 6GB/s, jezeli bys chcial uzywac dysku SSD, to moze miec znaczenie,
no i wlasnie usb 3.0 o ktorym wspomnial Aeon88.

Pytanie jaka jest różnica cenowa, bo z całą jednostką chciałbym się zmieścić w 2500, najlepiej z systemem (Win7 HP 64BIT)

Kurtz
06-11-2012, 18:33
Temat byl juz walkowany. Najlepiej wydajnie, na pare lat i za jak najmniej, neistety tak sie ni eda. Jak masz scisly budzet i nie mozesz wydac wiecej, to ten zestaw jest jednym z lepszych wydajnosciowo w tej cenie. Jednoczesnie Znaczni ebardziej przyszlosciowym rozwiazaniem jest plyta na Z77, processor z odblokowanym mnoznikiem, dobra obudowa, etc, etc. Jest to jednak kwota praiwe 2x wieksza.
Jak bedziesz obrabial te RAWy z D800? Lekkie to one nie sa. Porownujac rozmiar matrycy D700 i D800 roznica jednak jest ( to tak w kierunku Aeona ;P )

Między płytami serii 6 a 7 jest taka różnica, że 7mki mają kontroler USB3 intela
Jest troche wiecej roznic jednak niz samo USB3.0 :P
Tutaj w tabelce podstawy: http://en.wikipedia.org/wiki/LGA_1155

Kyle
06-11-2012, 20:09
Nałożenie akcji na prawie 50mpix plik zajęło mu 90s. Po włączeniu opcji enhanced turbo w biosie komp na 4 rdzeniach pracował o 200MHz szybciej, czyli 3,7GHz, czas potrzebny na tą samą akcję skrócił się o 10%.Nigdy tak nie było i nie jest że podniesienie taktowania o 6% daje przyrost wydajności 10%. Gdzieś musiałeś popełnić błąd przy mierzeniu (np. ta sama operacja za drugim razem może potrwać krócej z powodu że część danych pozostała w RAM).

Kurtz
06-11-2012, 23:04
Moze wzrost byl wiekszy niz 200MHz? tylko np racuje o 100MHZ wolniej stockowo? ^^

Mekano
07-11-2012, 07:03
Pytanie jaka jest różnica cenowa, bo z całą jednostką chciałbym się zmieścić w 2500, najlepiej z systemem (Win7 HP 64BIT)

Zobacz sobie na polskich stronach, ale ta Z77 to chyba najmniej kosztuje 100€, chyba ze wezmiesz jakis model po tej ktora wybrales, tylko taka ktora ma te 6GB/s, oraz USB 3.0
Asus P8H77-M PRO, ta kosztuje 108 €. (wlasnie sprawdzilam) a dysk WD mozesz tanszy wziac i doplacic wtedy do plyty, wersja black jest drozsza i ponoc bardziej wytrzymalsza, nie watpie, ale to i tak loteria, a z czasem sobie kupisz jakis drugi dysk..
ja tez wlasnie ostatnio naczytalam sie o komputerach, naprawde przeogromny wybor..