PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wyzwalaczem

maria.magda2393
06-11-2012, 16:15
ludzie zabijcie mnie ale naprawdę już nie mam siły. niech ktoś powie coś mądrego i sensownego, bo ja już padam.
d80 plus lampy http://fripers.pl/product_info.php/info/p250_Lampa-blyskowa-68-34-Ws---przelaczana-FreePower.html plus wyzwalacz http://fripers.pl/product_info.php/info/p250_Lampa-blyskowa-68-34-Ws---przelaczana-FreePower.html.
za cholerę nie działa. mam włączony AUTO FP i otwarcie migawki na 30 sekund. Bateria na full. I nie wyzwala lampy. kabel jest sprawny, bo testowa dioda wyzwala lampę. ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze mogę zmienić lub sprawdzić albo jaka jest przyczyna?

Art Erie
06-11-2012, 16:37
Drugi link nie prowadzi do wyzwalacza, a tak jak pierwszy do żarówek błyskowych.
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, ale te żarówki współpracują w trybie (błysku) M.

maria.magda2393
06-11-2012, 17:09
ups... sorry, źle skopiowałam
http://fripers.pl/product_info.php/info/p223_Adapter-wyzwalajacy-FreePower.html - to mój adapter
no a to żarówki, do których go podłączam.
http://fripers.pl/product_info.php/info/p250_Lampa-blyskowa-68-34-Ws---przelaczana-FreePower.html

o to mi chodzi, że za cholerę ten zestaw z d80 nie działa. kabel jest okej bo dioda testowa wyzwala błysk w żarówkach. zrobienie zdjęcia natomiast za cholerę. i nie znam przyczyny tej zależności. jaka może być tego przyczyna?

Art Erie
06-11-2012, 17:50
Ustaw aparat w tryb M i będzie OK.

maria.magda2393
06-11-2012, 17:56
mówiąc, że mam włączony AUTO FP nie miałam na myśli trybu Auto w aparacie na głównym pokrętle trybów... tylko w ustawieniach prywatnych auto fb a migawka 30 sek to otwarcie migawki dla błysku a nie ustawienie migawki w body aparatu... nieprecyzyjnie się wyraziłam. zdjęcia cały czas robię na manualu i nie działa... z resztą próbowałam na wyłączonym AUTO FP i na włączonym. i nadal nie działa. tu jest właśnie cały problem.

Art Erie
06-11-2012, 19:05
AUTO FP w menu lampy (w Twoim wypadku tej wbudowanej ) dotyczy krótkich czasów synchronizacji. ustaw 1/30, lub 1/60s.

maria.magda2393
06-11-2012, 19:21
ustawiałam już wcześniej... też nie działa...

Art Erie
06-11-2012, 19:25
To znaczy lampa błyska, ale błysk nie jest rejestrowany na zdjęciu, czy wogóle nie błyska?

jatoja2
06-11-2012, 19:31
Ustaw lampę wbudowaną tak aby błyskała w trybie M (ustawiasz moc lampy) a nie cały aparat na M. Jeśli działa w TTL'u to ma przedbłyski, które pewnie odrobinę szybciej wyzwalają Twój zestaw. Kabel zostaw na razie i zobacz czy to coś da ;)

Zając
06-11-2012, 19:35
Może ja odpiszę w imieniu koleżanki, bo starałem się jej pomóc (na razie zdalnie) w rozwiązaniu problemu.
Obojętnie w jakim trybie (M, A, S) i przy różnych kombinacjach ustawień funkcji "Auto FP" oraz "Otw. mig. dla błysku", naciśnięcie spustu migawki nie wyzwala tej żarówki (żarówka nie błyska). Ponieważ aparat został bardzo niedawno zakupiony jako używany zaczynam się zastanawiać czy to może oznaczać jakieś uszkodzenie stopki?

Nam nie chodzi o wyzwalanie żarówki wbudowaną lampą tylko korzystanie z kabelka. Żarówki wyzwala bezproblemowo wbudowana lampa.

Art Erie
06-11-2012, 19:46
Włącz żarówkę, podłącz do niej kabelek i następnie zewrzyj piny kabelka szpilką, czy jakimś tam drucikiem ( te na kostce montowanej do sanek, powinien być przynajmniej jeden pin na środku i drugi gdzieś z boku, albo w miejscu gdzie "wsuwają się" w szynę stopki aparatu). Żarówka powinna błysnąć.
Jeśli żarówka odpala "na krótko", to coś jest nie tak ze stykiem pomiędzy kostką, a sankami aparatu. Jeśli nie błyska problem jest z samym kabelkiem, lub żarówką ( może gniazdo w żarówce nie łączy?).

Ogryzek
06-11-2012, 19:47
a czy sprawdzaliście czy zwarcie styków na kostce wpinanej w sanki aparatu daje błysk ?
(erie był pierwszy :-) )

Zając
06-11-2012, 19:52
Sam kabelek wyzwala żarówkę ponieważ przy kostce na jego końcu montowanej na sanki jest przycisk TEST, który bezproblemowo wyzwala żarówkę chociaż nie pomyślałem o tych pinach na kostce. Jutro mam zamiar do koleżanki wpaść ze swoim D300 i SB-900 i sprawdzić czy z moim body podłączonym do tego kabelka też jest taki problem i czy jej D80 wyzwoli bezproblemowo SB-900, ale ponieważ koleżance zależy na czasie poleciłem jej żeby tutaj popytała szanowne grono bo może szybciej ktoś zdalnie problem rozwiąże...

Art Erie
06-11-2012, 19:57
Przycisk TEST można traktować jako bajerek, ważne jest to, czy jest przejście galwaniczne pomiędzy kostką kabelka i sankami body; skoro koleżanka kupiła używane body, to sprawdż jutro dokładnie stopkę body, bo może być zaklejona jakąś "niewidzialną" taśmą klejącą i możemy sobie gdybać do woli.
To jest proste jak budowa cepa - ma być przejście elektryczne i basta.

Zając
06-11-2012, 20:01
W takim razie dzięki wielkie za naprowadzenie na sprawdzenie pinów w kostce no i jutro będziemy testować :)

jatoja2
06-11-2012, 22:25
to jest 5 sekund - bierzesz kabelek i przykładasz do metalu z boku i środkowego pinu na dole (wystający styk)

maria.magda2393
07-11-2012, 17:26
no cóż... okazało się, że po pierwsze wyzwalacz sobie można wsadzić w dupę, bo raz działa, a raz nie... body jest na szczęście okej. muszę odesłać kabel na gwarancję. raz działa a drugi raz już nie. bo lampę w aparacie Zająca wyzwolił kilka razy, a później się spierniczył na maxa. a w moim body w ogóle nie chciał działać powiem wam, że przerąbane. bo już myśleliśmy, że aparat jest trefny...

jatoja2
07-11-2012, 19:03
całe szczęście że to nie wina body ;) potrzebujesz ten kabel, nie wystarczy fotocela albo lepiej jakieś radio?

maria.magda2393
07-11-2012, 19:12
wolałabym przez kabel a po drugie wyobraź sobie, że w jednej z żarówek okazało się, że fotocela jest zepsuta... jakiegoś totalnego niefarta mam z tymi zamówieniami... a te żarówki nie odbierają radiowego sygnału... bo wcześniej kupiłam wyzwalacz radiowy i okazało się ze muszę go odsyłać bo nie współpracuje z tymi żarówkami... ogólny totalny niefart. najpierw jeden radiowy wyzwalacz nie współpracuje z żarówkami, później drugi się zepsuł a i jeszcze fotocela w jednej lampie zrąbana. zezowate szczęście. ale niezłego muła mielismy z zającem jak najpierw w jego aparacie lampa błysnęła, przełożyliśmy do mojego i ni cholery nie działała XD a później już i z jego d300 ni cholery.

jatoja2
07-11-2012, 19:43
każdy wyzwalacz radiowy *powinien* działać ;) Ja używam czegoś takiego ale myślę o zmianie na coś bardziej powtarzalnego ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/phottixtetra-1.jpg
źródło (http://journal.phottix.com/ch/wp-content/uploads/2009/09/phottix-tetra.jpg)

maria.magda2393
07-11-2012, 21:08
no a widzisz a mnie ten nie działa i huk. http://fripers.pl/product_info.php/info/p1498_Wyzwalacz-radiowy-do-lamp-z-nadajnikiem-4-kanaly-Sony-Minolta.html ten miałam i nie działał z moimi żarowkami. jakiś pomysł dlaczego?

maria.magda2393
07-11-2012, 21:37
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1498_Wyzwalacz-radiowy-do-lamp-z-nadajnikiem-4-kanaly-Sony-Minolta.html no taki miałam i nie dzialał z moimi żarowkami. jakiś pomysł dlaczego tak sie dzieje?

jatoja2
07-11-2012, 22:10
Miałaś ustawiony taki sam kanał na nadajniku i odbiorniku oraz włożone baterie?

Zając
07-11-2012, 22:36
każdy wyzwalacz radiowy *powinien* działać ;)

Wg pracowników sklepu fripers.pl żaden wyzwalacz radiowy nie współpracuje z tymi żarówkami ;) Szkoda tylko że nie zamieszczają takich informacji w specyfikacji produktu ;)

Miałaś ustawiony taki sam kanał na nadajniku i odbiorniku oraz włożone baterie?

Z nadajnikiem było wszystko ok, kanały te same i baterie nowe. Nawet podczas robienia zdjęcia widać że zapalają się diody na odbiorniku i nadajniku ale nie ma wyzwolenia żarówki ;)

jatoja2
07-11-2012, 23:15
oddaj je i kup tanie lampy studyjne z allegro ;)

Art Erie
07-11-2012, 23:34
oddaj je i kup tanie lampy studyjne z allegro ;)

Dokładnie kup przynajmniej PT200 od Quantuum'a i będziesz zadowolona.
Z żarówkami problem może się dopiero zacząć, gdy zaczną działać :mrgreen:
Każda na swój sposób jedna z mniejszą mocą, druga z większą, raz taką temperatura barwową, a drugim razem z inną...
Radia z tymi żarówkami nie działają, bo pewnie potrzebują dłuższego impulsu niż daje im wyzwlacz radiowy, by zajażyć, że ktoć czegoś od nich oczekuje ;)