PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy Nikon Jinbei FreePower

artuss811
06-11-2012, 02:20
Witam mam pytanie co do tego wyzwalacza http://fripers.pl/product_info.php/info/p2823_Wyzwalacz-radiowy-TTL---wezyk-spustowy-2w1-do-Nikon-Jinbei-FreePower.html podobno obsługuje TTL czy ktoś miał z nim styczność, bo trochę zaskoczyła mnie cena i obsługa TTL do tej pory chyba tylko pixel king dawał takie możliwość i sporo kosztuje wiem ze tam jest lepszy czas synchronizacji bo w tym jest tylko do 1/200. Bardzo proszę o wypowiedzi na temat tego wyzwalacza

adolfik9501
06-11-2012, 15:43
Wygląda jak Phottix Strato z kosmetycznymi zmianami. Co się tyczy TTL to tylko na stopce nadajnika, że zacytuję "use TTL mode on your Canon/Nikon camera & trigger manual remote flashes" (źródło (http://goldenshell.en.alibaba.com/product/570366612-209801536/JINBEI_2_4GHz_TR_C_TR_N_Multi_function_Digital_Fla sh_Trigger.html)).

Art Erie
06-11-2012, 16:33
Z pewnością chodzi o przekazywanie sygnału TTL na stopkę, a błąd w opisie jest mocno mylący cyt."Wyzwalcz przekazuje bezprzewodowo pełną informację TTL."

adolfik9501
08-11-2012, 13:58
Z pewnością chodzi o przekazywanie sygnału TTL na stopkę, a błąd w opisie jest mocno mylący cyt."Wyzwalcz przekazuje bezprzewodowo pełną informację TTL."

Tyle, że dotyczy to naszego sprzedawcy, jeszcze nie zdziwiłbym się gdyby to był jakiś handlarz/ściemniacz z Alledrogo, ale Fripers... Niepokojący objaw. Zagramaniczni sprzedawcy piszą to co zacytowałem wyżej: "używaj trybu TTL na aparacie i wyzwalaj manualne lampy zdalnie".

holi
28-11-2012, 14:49
a orientuje się ktoś może, czy ten sprzęt - w trybie zdalnego wyzwalania migawki - poradzi sobie z czasem bulb?

Art Erie
28-11-2012, 15:15
Ma funkcję wężyka spustowego, więc nie powinno być z tym problemu.

holi
28-11-2012, 16:48
no właśnie wygląda na to, że jednak sobie nie radzi... zarówno w przypadku próby wyzwalania zdalnego, jak też w przypadku wężyka zachowuje się tak samo. W ustawieniu czasu na B, wyzwala migawkę na około 1 sekundę. Szkoda, że frippers o tym nie wspomina w ofercie, bo dzięki temu kupiłem sobie właśnie sprzęt, który kompletnie nie spełnia moich oczekiwań i zakończy się to kupnem kolejnego, podobnego zestawu :/ Mam nadzieję, że chociaż komuś się taka informacja przyda, gdyby się ktoś zastanawiał nad kupnem.

Art Erie
28-11-2012, 18:33
no właśnie wygląda na to, że jednak sobie nie radzi... zarówno w przypadku próby wyzwalania zdalnego, jak też w przypadku wężyka zachowuje się tak samo. W ustawieniu czasu na B, wyzwala migawkę na około 1 sekundę. Szkoda, że frippers o tym nie wspomina w ofercie, bo dzięki temu kupiłem sobie właśnie sprzęt, który kompletnie nie spełnia moich oczekiwań i zakończy się to kupnem kolejnego, podobnego zestawu :/ Mam nadzieję, że chociaż komuś się taka informacja przyda, gdyby się ktoś zastanawiał nad kupnem.
Właśnie przemyślałem to co napisałem dziś post wyżej i doszedłem do wniosku, że jednak nie będzie działało.
Aby w opcji węzyka możliwa była praca w trybie B, sygnał radiowy musiałby być ciągły i zanikać dopiero po zwolnieniu przycisku na nadajniku. Tak z pewnością nie jest, gdyż wyzwalacze wysyłają jedynie pojedyńczy impuls, a nie sygnał ciągły. Nie wiem czy inne elektroniczne wężyki mają taką opcję, wobec tego trzeba by zbudować jakąś prostą "czasówkę" do tego typu zastosowań.

r_m
29-11-2012, 03:40
Teoretycznie można to załatwić innym kodem:
- "polecenie" 1 = ustaw ostrość, zmierz światło (jak wciśnięcie spustu do połowy)
- "polecenie" 2 = wyzwól migawkę jednym impulsem
- "polecenie" 3 = otwórz migawkę i czekaj na komendę
- "polecenie" 4 = zamknij migawkę
Migawka "B" mogłaby polegać na wysłaniu sekwencji "13" - czekaniu na zwolnienie przycisku nadajnika - wysłaniu "4".

r_m
29-11-2012, 12:17
(proszę o scalenie)

Inny wyzwalacz:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img803.imageshack.us/img803/1632/1606.jpg)

Sposób działania prawie taki, jak opisałem:
- przycisk na pilocie działa jak spust (do połowy-np. pomiar+AF, jak spust na aparacie)
- krótkie "pełne" naciśnięcie - wyzwolenie
Przy przełączniku na pilocie w położeniu "B" (symbol "zdjęcie z górami"): naciśnięcie przycisku i przytrzymanie kilka sekund otwiera migawkę, po kilku sekundach nadajnik już nic nie wysyła (dioda sygnalizacyjna nadajnika gaśnie), migawka pozostaje otwarta, aż do ponownego naciśnięcia przycisku pilota.
Przy przełączniku w drugim położeniu migawka jest wyzwalana po 4s od naciśnięcia przycisku pilota.

holi
02-12-2012, 19:56
kupiłem już sobie inny wyzwalacz - podobny do tego z fotki wyżej. Działa podobnie - po przytrzymaniu 3 sekund otwiera migawkę i czeka na ponowne naciśniecie by zamknąć. Jeśli chodzi o wyzwalacz lamp z tematu, to udało mi się go częściowo zmusić do pracy, tzn. w trybie mirror up pozwala otwierać kliknięciem i drugim zamykać, jednak z ograniczeniem czasu do 30 sekund.

Seller999
07-03-2013, 15:54
Witam,

Mam pytanko.
Korzystam z tego wyzwalacza, do tej pory z lampami studyjnymi nie było problemu.

Ostatnio do zestawu dołączyła SB-910 i... za nic nie mogę jej tym FreePowerem zdalnie wyzwolić...

Kontakt między nadajnikiem a odbiornikiem jest, lampę studyjną odpala, ale z SB-910 na sankach nic…
Jakaś współpraca między nadajnikiem a odbiornikiem jest, bo lampa się wzbudza – to znaczy po naciśnięciu spustu migawki, lub przycisku wyzwolenia lamp na nadajniku lampa wychodzi z trybu StandBy i podświetla się wyświetlacz na lampie, ale błysku nie wywołuje…

Może ktoś ma jakiś pomysł na taką przypadłość?

Z góry dzięki za info