PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze zdalną synchronizacją S70s + SB-800

jAZZMAN
20-03-2007, 10:38
Witam....

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem SB-800.... Wczoraj powstał problem z bezprzewodową synchronizacją...

Lampa ustawiona jest w następujący sposób:
Tryb: REMOTE
Ch: 3
Group: A

Aparat oczywiście Flash mode: Commander mode (nie ważne czy TTA, AA czy Manual).

W trybie manualnym aparatu A lampa wbudowana czasem błyska, czasem nie... a jeszcze rzadziej powoduje wyzwolenie zdalne SB-800 (nawet jeśli błyskam bezpośrednio w czujnik SB-800).

Resetowałem Aparat oraz lampę.

Myśląc najbardziej prostoliniowo... skoro w Commander mode lampa nie za każdym razem błyska to może być uszkodzony palnik... lecz jeśli ustawię błysk na TTL (bez commander mode) a tryb pracy aparatu na auto to wbudowana lampa błyska za każdym razem.... co wyklucza palnik i ewentualnie problemy z zasilaniem.

Ustawiam aparat w tryb A (pozostawiajac błysk TTL) i wbudowana lampa błyska za każdym razem...

Wsuwam w sanki SB-800... błyska za każdym razem (lampa jest ok...)

Ustawiam aparat w trym pracy A, Commander mode TTL; a SB-800 natomiast Remote, CH3, Group A..
na 11 wyzwoleń migawki lampa wbudowana błysnęła 5 razy, a SB-800 wyzwolona została jeden raz. Byskałem z odległości pół metra w czujnik SB-800.
Cała procedura została wykonana pod biurkiem, gdzie jest dość ciemno.

Wczoraj pożyczyłem na chwilkę od znajomego D70s... na kilkanaście błysków lampa SB-800 błysnęła zawsze.

Dalej myśląc prostoliniowo... mam prawdopodobnie uszkodzony aparat..... Aparat mam 16miesięcy.... Myślę aby zacząć od wymiany oprogramowania....

Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu... Proszę o konkretne odpowiedzi, sugestie, porady...

Pozdrawiam serdecznie oraz z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem - jACEK

Valwit
20-03-2007, 13:56
Witam....
Myślę aby zacząć od wymiany oprogramowania....

a co to ma niby dac? to nie jest windows zeby jakies "reinstalacje" pomagaly. serwis i tyle.

jAZZMAN
20-03-2007, 19:23
a co to ma niby dac? to nie jest windows zeby jakies "reinstalacje" pomagaly. serwis i tyle.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) .... to samo powiedziała mi pewna Pani w Nikon CallCenter.... Tuż po tym jak poprosiła mnie o ustawienie opcji aparatu na Ch: 3 oraz Group: A.... Pani zmieszała się gdy wspomniałem iż mój aparat nie ma nigdzie takiej opcji... i po dłuższej chwili szukania gdzieś powiedziała, iż faktycznie nie ma ale za to jest Commander mode... No ale ok... Pani (bardzo słusznie) zasugerowała abym zresetował aparat - banał lecz nie pomyślałem... Niestety nie pomogło

Nie wiem na ile to się sprawdza w lustrzankach cyfrowych, lecz serwisowałem przez 3 lata w nieautoryzowanym serwisie telefony komórkowe i wiem, że na część dolegliwości pomaga najzwyklejsza aktualizacja (bądź wgranie dotychczasowej wersji) oprogramowania. Nauczyłem się aby pewne problemy zaczynać rozwiązywać od software, a nie przykładania przysłowiowego śrubokręta. Pytasz "a co to ma niby dac?"... jeśli masz rację to w najgorszym wypadku nie da nic, w najlepszym zaoszczędzi mi pieniądze oraz czas pozwalając się cieszyć bezprzewodowa kontrolą błysku.

Mam nadzieję, ze obejdzie się bez wizyty w serwisie wiec chwytam się wszystkich nieinwazyjnych metod..... Zasiadam właśnie aby po raz ostatni zrobić Wszystkie resety, przetrzeć styki obiektywu i korpusu orz (na co wpadłem w tej właśnie chwili) odkręcić filtr UV (Hoya i jest jakiś Super, ale kto wie... tonący...).

Dziękuję za odpowiedź (choć pesymistyczną :) ) na mój problem i pozdrawiam.

dodano:

powoli się wyjaśnia...... :(....

Palnik, bądź sterowanie palnikiem.... w najlepszym wypadku kondensator wbudowanej lampy... cóż.... kłania się jednak serwis.....

Ale dziwne... zrobiłem niewiele ponad 20tys zdjęć..... z czego niewielka ilość z lampą...... eech... najwyraźniej mam pecha.... i to nie pecha 5,5 a pecha d70s :(..... pozdrawiam...