Zobacz pełną wersję : Domowe mini studio - błysk czy ciągłe
Witam,
Planuję podszkolić warsztat i poeksperymentować trochę z portretem więc na okres zimowy chciałbym zmontować mini studio w mieszkaniu o małym metrażu. Nie wiem czy zdecydować się na lampę błyskową Metz 36/Yongnuo YN-467 II/Nissin di466 i do tego np. jakieś 2 lampy błyskowe z gwintem żarówkowym czy może inwestować w jakiś nędzny zestaw oświetlenia ciągłego z parasolkami/softboxami. Zastanawiałem się również nad halogenem ze sklepu typu praktiker, którego koszt wynosi 30 zł plus ewentualnie domowej roboty, zrobiony softbox. Halogen będzie grzać niemiłosiernie więc w kawalerce zrobią się afrykańskie warunki. Dodatkowo nie chciałbym żeby mój kot przypalił się przez przypadek;)
Za lampą błyskową przemawia fakt, że będę jej mógł używać też w innych okolicznościach (lampa byłaby używana na aparacie) a i samą lampą można czasem zrobić ciekawy portret. Budżet studencki więc fajnie byłoby myśleć o kwocie 500-600 zł. Od razu chciałbym podziękować propozycjom dozbierania większej kwoty i inwestycji w droższe zestawy. Zależy mi na tym, żeby przez zimę pobawić się trochę światłem i podszkolić umiejętności więc szukam pewnego minimum do tejże zabawy.
Lecę na Nikonie d3100 + 18-105+50 1.8 + statyw
Pozdrawiam i z góry dzięki za uwagę!;)
zdecydować się na lampę błyskową Metz 36/Yongnuo YN-467 II/Nissin di466
Co do tych 3 lamp, to możesz od razu odpuścić:
- Metz 36 - może i dobry, ale nie do studio - brak manuala wyklucza użycie z innymi lampami błyskowymi.
- YN-467 albo YN-468II nie ma YN-467II - moc niższa niż podana, bardzo kapryśny TTL, więc ten tryb mało użyteczny, a YN-460II bez TTL jest tańsza.
- Nissin Di422 - to samo co Metz.
Co do łączenia oświetlania stałego i błyskowego - wiesz o tym, że mają różne temperatury ?? możesz mieć kłopoty z balansem bieli.
Więc albo oświetlanie stałe domowej roboty, albo błyskowe.
Przy łączeniu wielu lamp najlepiej brać wszystkie w manualu. Bez wyzwalaczy TTL, lub lamp z CLS (musisz jeszcze mieć mastera) nie nie użyjesz jednej w TTL, a reszty manualnie, bo ta z TTL zawsze przepali.
Najtaniej będzie zrobić całość na oświetleniu stałym, ale nie masz też za bardzo wpływu na jego moc.
Natomiast dość tani i mobilny "system", to YN-460II (lampa 200zł) plus wyzwalacze radiowe RF-603, jeśli nie można wyzwolić błyskiem.
misiekk76
07-11-2012, 14:51
Żarówki błyskowe są dobre to fotografii przedmiotu typu zegarek, biżuteria, może do doświetlenia tła, ale ja z nich korzystać nie potrafiłem (też na początku kombinowałem "po taniości"). Strzelało to takim nijakim snopem światła, nijak to się dało ogarnąć, że o braku regulacji mocy błysku nie wspomnę.
Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w najtańszą lampę studyjną (z bowensem), głównie dlatego, że pozwala swobodnie potem instalować wrota, softboxy itd. Masz większą możliwość modelowania światła. Na dodatek jedną lampą i dobrze ustawioną blendą można zrobić naprawdę dobre portrety i nie potrzebne jest od razu x źródeł światła. Powaga. :)
polecałbym jednak kupno tak jak przedmówca mówi najtańszej lampy studyjnej i do tego statyw, parasolka, softbox, za 150 zl moszesz kupic fajny softbox z gridem, sam to mozesz wykonac biala plyte i druga pomalowana na czarno. polsrodki typu zarowki czy swiatlo ciagle daja oczywiscie tez mozliwosci tylko po co sie meczyc skoro mozna miec normalne lampy i to nawet nadajace sie do powazniejszych rzeczy w razie czego.
artuss811
07-11-2012, 22:12
Ja tez nosze się zamiarem zorganizowania małego studia, chciałem raczej zakupić 2 x parasolko-softbox 100cm w jedna włożyć SB-700 a w 2 dokupić YN 460 II oczywiście statywy i tła. Wydaje mi się ze to jest mało budżetowe studio coś można tym już zrobić chyba ze koledzy z większym doświadczeniem maja inne zdanie to chętnie wysłucham.
Parasolko-softbox dobra rzecz, lampy reporterskie też dają całkiem przyzwoite możliwości, wszystko jest jednak kwestią praktyki ;]
Tu jest niezły artykuł, który może trochę pomóc: http://studiofotograficzne.pl/domowe-studio-portretowe-nic-prostszego-0009.html
Hej,
Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się aktualnie ze względu na uniwersalność zestawu na Yongnuo 460II + wyzwalacze radiowe tejże firmy + statyw oświetleniowy + tło + parasolka. Narazie będę kombinować z jednym źródłem światła a w miarę możliwości postaram się wzbogacić zestaw. Może zrobię sobie prezent na gwiazdkę i dokupię lampę studyjną;) Co do zwiększania ekwipunku w domowym studio, to czy nie będzie w późniejszym czasie problemu z barwą światła przy zakupie innego sprzętu? Powiedzmy, że reporterska Yongnuo będzie doświetlać a głównym źródłem światła będzie lampa studyjna z taką samą barwą światła?
Hej,
Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się aktualnie ze względu na uniwersalność zestawu na Yongnuo 460II + wyzwalacze radiowe tejże firmy + statyw oświetleniowy + tło + parasolka.
W domu spokojnie możesz wyzwalać lampy z fotoceli.
Jeśli decydujesz się na parasolko softbox, to pamiętaj, że są dwa modele - taki jak parasolka dyfuzyjna i odbijający - niby nadal parasolka, a jednak całkiem inaczej światło. Przy czym ja preferuje ten odbijający zdecydowanie - zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach, gdzie należy unikać świecenia na około. Jeżeli tylko świecenie w domu to jakaś mała i niedroga lampa studyjna byłaby na miejscu. Reporterskie są mobilne i można z nimi pracować fajnie także w domu, ale na studyjnej lepiej montuje się duże softy i lepiej rozchodzi światło, więc rady kolegów nie były od rzeczy.
artuss811
09-11-2012, 00:15
je mam jeszcze jedno pytanie z tematu, a mianowicie jak wcześniej pisałem chce kupić paasolko-softbox i uchwyt to lampy reporterskiej SB 700 uchwyt jaki chodzi mi po głowie to http://fripers.pl/product_info.php/info/p1070_Uchwyt-uniwersalny---parasolka--lampa--statyw--oprawka-E27-FreePower.html takie coś myślałem, aby w miejsce żarówki wkrecic jakaś żarówkę która by miała służyć jako pilot, ale czy nie byłoby później problemów z balansem bieli, tu żarówka stała jakaś nie duża moc i błyskowa ta główna
artuss811
09-11-2012, 10:04
czy ktoś może wypowiedzieć się w temacie
Jak dasz słabą zarówkę (np 60 W) a SB700 będzie na full to róznica w EV będzie spora i nie będzie zafarbu.
Pytanie czy żarówka nie nadtopi ci softboxu (niech nie będzie blisko materiału)
Żarówki błyskowe są dobre to fotografii przedmiotu typu zegarek, biżuteria,..ale ja z nich korzystać nie potrafiłem Do tego nie sa dobre i dlatego nie potrafiłeś. Można nimi najwyżej poświecić na namiot bezcieniowy.
artuss811
09-11-2012, 20:12
Jak dasz słabą zarówkę (np 60 W) a SB700 będzie na full to róznica w EV będzie spora i nie będzie zafarbu.
Pytanie czy żarówka nie nadtopi ci softboxu (niech nie będzie blisko materiału)
Do tego nie sa dobre i dlatego nie potrafiłeś. Można nimi najwyżej poświecić na namiot bezcieniowy.
myślałem o żarówce energooszczędnej te do fotografii one raczej ciepła dużego nie dają i niby są tez z temperaturą barwową 5500k
Jak chcesz budżetowo poskładać studio na mały metraż to proponowałbym:
- softbox reporterski: http://allegro.pl/softbox-reporterski-60cm-yongnuo-yn-560-yn-460-waw-i2710183605.html
- statyw pod softa: http://allegro.pl/statyw-oswietleniowy-studyjny-295cm-solidny-wawa-i2745901281.html
- żarówa błyskowa: http://allegro.pl/zarowka-blyskowa-45ws-fotocela-slave-warszawa-i2712947540.html
- statyw pod żarówę: http://allegro.pl/stabilny-statyw-oswietleniowy-studyjny-200cm-wawa-i2744970925.html
- lampa YN-460 II: http://allegro.pl/lampa-blyskowa-yn-460-ii-nikon-d90-d5100-d3100-d80-i2710572907.html
550 zł z wysyłką.
Kartofelinder
09-11-2012, 21:38
Nie probuj kompletowac wszystkiego przy malym budzecie, bo bedziesz potem wszystko po kolei wymienial. Kup na poczatek jakakolwiek tania lampe studyjna. Uwierz mi, ze to calkiem inny komfort pracy. Do tego statyw i jakis tani box. Potem dokupisz duza blende i w razie potrzeby tlo. Lampy reporterskie sa super, ale w rekach kogos, kto sie na tym zna. Bez doswiadczenia brak pilota sprawi, ze bedziesz robil troche na chybil trafil, a to nie sprzyja nauce. Pamietaj tez o modyfikatorach. W polaczeniu z niektorymi lampki repo sa niezlym zartem...
artuss811
09-11-2012, 21:57
to było do kolegi czy do mnie, bo jeśli do mnie to jestem raczej zdecydowany na parasolkosoftbox i 2 lampy reporterskiej tylko nie wiem czy zastosowanie lampy i światła ciągłego jakiejś małej mocy jako pilot nie spowoduje problemu z balansem bieli
Mówisz o tych parasolko-softboxach, których budowa uniemożliwia ich pochylenie ??
artuss811
10-11-2012, 01:29
o tym mowie http://fripers.pl/product_info.php/info/p1554_Parasolka-softbox-odbijajaca-srednica-100-cm-FreePower.html i niby czemu nie można było by tego pochylić możesz jesienniej, bo nie za bardzo wiem co masz na myśli, a możesz mieć racje
Kartofelinder
10-11-2012, 08:11
o tym mowie http://fripers.pl/product_info.php/info/p1554_Parasolka-softbox-odbijajaca-srednica-100-cm-FreePower.html i niby czemu nie można było by tego pochylić możesz jesienniej, bo nie za bardzo wiem co masz na myśli, a możesz mieć racje
Ta jest ok.
A pisalem wczesniej do Ciebie i kazdego, kto rozpoczyna przygode z blyskaniem. Lampa studyjna to podstawa do prawdziwej elastycznosci w studio.
artuss811
10-11-2012, 11:03
masz racje ze lampa studyjna będzie najlepszym rozwiązaniem bo do małego studio do małych przedmiotów z racji ze lama będzie blisko od scenografii to i taka 200Ws wystarczy ale to już koszt prawie od 360zł za CY200k a gdzie statyw jakiś modyfikator, czyli to już generuje większe koszt, a jak ktoś chce zrobić studio małym kosztem to chyba tylko z parasolko softbox który podlinkowałem. Za jeden zestaw
1.parasolko softbox
2.uchwyt do lampy studyjnej
3.statyw
to koszt 150zł czyli za jedna lampę studyjna kupuje 2 takie zestawy mając już SB-700 i wyzwalacz RF603 dokupuje lampę YN460II i za łączny koszt 500zł mam 2 źródła światła z modyfikatorem. A żeby właśnie ułatwić prace na takim zestawie wcześniej pytałem podwójny uchwyt do lampy gdzie montować można lampę studyjna i lampę na gwint E27 g zamontować taka energooszczędną i służy jako pilot, tylko pytanie czy balans bieli się nie pokasztani
Kartofelinder
10-11-2012, 12:27
masz racje ze lampa studyjna będzie najlepszym rozwiązaniem bo do małego studio do małych przedmiotów z racji ze lama będzie blisko od scenografii to i taka 200Ws wystarczy ale to już koszt prawie od 360zł za CY200k a gdzie statyw jakiś modyfikator, czyli to już generuje większe koszt, a jak ktoś chce zrobić studio małym kosztem to chyba tylko z parasolko softbox który podlinkowałem. Za jeden zestaw
1.parasolko softbox
2.uchwyt do lampy studyjnej
3.statyw
to koszt 150zł czyli za jedna lampę studyjna kupuje 2 takie zestawy mając już SB-700 i wyzwalacz RF603 dokupuje lampę YN460II i za łączny koszt 500zł mam 2 źródła światła z modyfikatorem. A żeby właśnie ułatwić prace na takim zestawie wcześniej pytałem podwójny uchwyt do lampy gdzie montować można lampę studyjna i lampę na gwint E27 g zamontować taka energooszczędną i służy jako pilot, tylko pytanie czy balans bieli się nie pokasztani
Chyba zaczales mylic lampy, bo potem miales najwyrazniej na mysli reporterska.
Najtansza lampa studyjna jest niewiele drozsza od najtanszej reporterskiej. Mozesz jej uzyc z tym samym parasolkowym wynalazkiem, chociaz z boksem (tez tanim) mniej swiatla bedzie Ci uciekac na boki, co jest wazne, bo rozlewajace sie swiatlo bardzo denerwujace w malym studio. Z tego co rozumiem, sb juz masz wiec i tak masz dwa zrodla swiatla, a studyjna da komfort pracy niewspolmiernie wyzszy aniezeli by to wynikalo z doplacenia tej stowki. Wreszcie moc 200ws to prawdziwa eksplozja w porownaniu do lampek reporterskich. Uwierz mi, ze coraz bardziej bedzie Ci na tym wszystkim zalezalo.
A co do energooszczednej swietlowki, to odpowiedz brzmi: nie, nie pokaszani sie, a sam fakt, ze w ogole o to pytasz swiadczy o tym, ze warto by Ci bylo zaczac od podstaw, z jednym zrodlem. Powaga
artuss811
10-11-2012, 12:41
Chyba zaczales mylic lampy, bo potem miales najwyrazniej na mysli reporterska.
Najtansza lampa studyjna jest niewiele drozsza od najtanszej reporterskiej. Mozesz jej uzyc z tym samym parasolkowym wynalazkiem, chociaz z boksem (tez tanim) mniej swiatla bedzie Ci uciekac na boki, co jest wazne, bo rozlewajace sie swiatlo bardzo denerwujace w malym studio. Z tego co rozumiem, sb juz masz wiec i tak masz dwa zrodla swiatla, a studyjna da komfort pracy niewspolmiernie wyzszy aniezeli by to wynikalo z doplacenia tej stowki. Wreszcie moc 200ws to prawdziwa eksplozja w porownaniu do lampek reporterskich. Uwierz mi, ze coraz bardziej bedzie Ci na tym wszystkim zalezalo.
A co do energooszczednej swietlowki, to odpowiedz brzmi: nie, nie pokaszani sie, a sam fakt, ze w ogole o to pytasz swiadczy o tym, ze warto by Ci bylo zaczac od podstaw, z jednym zrodlem. Powaga
tan namawiasz ze chyba jeszcze raz przeprowadzę analizę kosztów z jedna studyjna i moja SB. A powiedz lepiej kupić CY200k z regulacja do 1/8 czy Q PT-200 z regulacją 1/32
Kartofelinder
10-11-2012, 13:13
tan namawiasz ze chyba jeszcze raz przeprowadzę analizę kosztów z jedna studyjna i moja SB. A powiedz lepiej kupić CY200k z regulacja do 1/8 czy Q PT-200 z regulacją 1/32
Ja po prostu przez to przechodzilem i skonczylo sie tak, ze najpierw sie wnerwialem, a potem i tak kupowalem to, co powinienem byl kupic na samym poczatku. Nie znam tych lamp, ale gdybym mial wybierac, to bym sie bardziej przychylil do q, ze wzgledu na te regulacje wlasnie. Dodam tez, ze na statyw tez warto wydac wiecej niz na zupke chinska.
Z jednej strony warto kupić cokolwiek z większym zakresem regulacji niż tylko 1/8, z drugiej - http://tomaszpluszczyk.pl/?p=80 (w połowie strony masz opinię o PT-200, autor pisuje na tym forum).
artuss811
10-11-2012, 13:25
czyli po po prostu kupić ten zestaw o którym pisałem wyżej tylko w jedną parasolkosoftbox włożyć lampę studyjną i ten zestaw będzie jaka światło główne, a druga parasolkosoftbox z SB jaka wypełniający, czy dobrze to rozumuje
Kartofelinder
10-11-2012, 13:42
czyli po po prostu kupić ten zestaw o którym pisałem wyżej tylko w jedną parasolkosoftbox włożyć lampę studyjną i ten zestaw będzie jaka światło główne, a druga parasolkosoftbox z SB jaka wypełniający, czy dobrze to rozumuje
Tak, ale dwa takie same modyfikatory to mniej elastyczny pomysl niz dwa inne. Kup maly softbox do tego i bedziesz mial jakies mozliwosci. Potem srebrna parasolka i do przodu. Byle nie za duzo na raz, bo sie pogubisz...
artuss811
10-11-2012, 19:05
A twoim zdaniem lepszy softbox 120x80 czy raczej octa około 100cm
Kartofelinder
10-11-2012, 19:31
A twoim zdaniem lepszy softbox 120x80 czy raczej octa około 100cm
Tu nie ma lepiej, czy gorzej. Jest zawsze inaczej.
Jesli mam dac jeszcze jakas wskazowke, to polecam takie modyfikatory, gdzie masz mozliwosc zalozenia plastra (grida).
artuss811
10-11-2012, 19:51
czyli octa i soft :-) oki to wybiorę jakiś soft bądź octe oraz parasolko sotbox
Kartofelinder
10-11-2012, 19:57
Skoro upierasz sie przy tej parasolce, to chyba lepiej box. Okta ma podobny ksztalt.
artuss811
10-11-2012, 20:04
to jakie modyfikatory ty byś wybrał ja całkiem zielony jestem
Kartofelinder
10-11-2012, 21:20
Wiesz, to nie ma znaczenia, co bym wybral ja. Grunt, zeby cos kupic i to opanowac, aby nic Cie nie zaskakiwalo. Kazdy z modtfikatorow nada sie super w jakiejs sytuacji, a w innej gorzej. Parasolki transparentne sa super w plenerze, ale okazuja sie klopotliwe w malych wnetrzach. Zaznaczylem tylko, ze parasolko softbox i okta maja podobny ksztalt wuec lepiej do parasolki dokupic prostokatny box. Taka parasolke warto rzeczywiscie miec, bo jest mobilna i duza. Tutaj jej zalety sie koncza, bo w przeciwienstwie do okty, grida na nia nie naciagniesz. Wszystko ma swoje plusy i minusy wiec z czasem dochodzi do tego, ze zbiera sie tego sporo. Na poczatek ta parasolka plus box wystarcza spokojnie do wiekszej liczby rzeczy niz przez pierwszy rok dasz rade wymyslic. Kup i klikaj foty...reszta przyjdzie sama, bo klamoty to drugorzedna sprawa.
Piotrek 77
10-11-2012, 22:09
no i co wybrałeś i w jakiej kwocie?
Sam stoję przed podobnym dylematem.
artuss811
11-11-2012, 01:17
no ja pójdę za namowa kolegi @Kartofelinder czyli lampa studyjna chyba CY200k do tego softbox o wymiarze 120x80 lub trochę mniejszy i parasolko softbox o wymiarze 100cm w której zamontuje lampę SB-700 wraz z pilotem
ja szukam w sumie sprzętu do fotografii produktowej wiec tez czasem mam wątpliwość czy 2 różne źródła będą dobre
czy ktoś może powiedzieć czy wybrać do tej fotografii 2 takie same modyfikatory, czy jak kolega wcześniej mówił 2 rożne
MateuszB
05-12-2012, 23:46
czy ktoś może powiedzieć czy wybrać do tej fotografii 2 takie same modyfikatory, czy jak kolega wcześniej mówił 2 rożne
Mogło by się wydawać, że dwa różne modyfikatory dają więcej możliwości, lecz wcale nie musi tak być. Jeśli potrzebujemy akurat tychże, to owszem. Do produktowej skłonny bym był do dwóch 'takich samych' i to softbox'ów.
Przykład: W przypadku, gdy fotografowany przedmiot będzie odbijał światło (np. butelka), to przy dwóch różnych modyfikatorach otrzymamy niezbyt fajne, dwa różne odblaski (softbox swoje, parasolka swoje). A teraz wyobraźmy sobie dwa podobne, pochodzące z softbox'ów odbicia, które 'nie kłócą' się ze sobą i nie rzucają w oczy rozpraszając uwagę ;)
Jest to subiektywna wskazówka. Możliwe, że nawet niesłuszna, ale weryfikację pozostawiam bardziej doświadczonym Użytkownikom tegoż Forum ;)
Kartofelinder
06-12-2012, 11:02
Mea culpa, chyba gdzieś musialo mi wylecieć z głowy, że mowa jest o fotografii produktowej. Tutaj tym bardziej bym polecał lampy studyjne, ale modyfikatory faktycznie warto czasem mieć podwójne.