Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze sprzętu
Witam,
Potrzebuję porady nt. kupna sprzętu, wybrałem już wstępny pakiecik, ale chciałbym go z wami przedyskutować. Może na początek powiem do czego aparat ma być używany. Mianowicie: chodzi tutaj o reporterkę (sport, spotkania, koncerty etc.), fotografie pomieszczeń (głównie małe pokoje) oraz fotografia portretowa. Poniżej prezentuję listę rzeczy które wybrałem, chciałbym abyście ją ocenili oraz napisali co warto zmienić aby osiągnąć najlepszy efekt. przewidywalny budżet: ok. 11 tys.
1. Nikon d7000 body
2. 2 karty pamięci SanDisk SDHC Extreme 45ms/s 32GB
3. lampa Nikon SB 700 (800 nie moglem znalezc)
4. Grip
5. Akumulator
6. Statyw Velbon Sherpa 518
7. torba
8. Nikkor 10mm f/2.8
9. Nikkor 50mm f/1.8
10. Sigma 24-70 f/2.8 DG EX HSM
Pozdrawiam,
Seba
PS. Z tego co rozmawiałem już ze znajomymi, to wiem, że będzie raczej konieczna zmiana obiektywu szerokokątnego, na coś innego, lepszego. Chciałbym też się dopytać o body, jakie będzie najlepsze? D7000 czy może lepiej dopłacić do D300?
Proszę o odpowiedzi i sugestie.
bez tej 50 1.8 przeżyjesz. Lepiej później kup 85 1.8 - moim zdaniem oczywiście. a ten nikon to nie 10.5 1.8 przypadkiem miałeś na myśli ?
marciing
05-11-2012, 00:53
no to moje przemyślenia co do paru punktów:
2. osobiście wolałbym przynajmniej 4 karty o mniejszej pojemności
3. bardzo dobra lampa
8. zdajesz sobie sprawę że to rybie oko?
10. ni to wąsko ni szeroko - IMHO zdecydowanie lepszym wyborem byłby Nikkor 17-50/2,8
no i mówisz że sport - a obiektywu do sportu nie masz w zestawieniu. Do sportu jakieś 70-200 by się przydało ;)
no to moje przemyślenia co do paru punktów:
10. ni to wąsko ni szeroko - IMHO zdecydowanie lepszym wyborem byłby Nikkor 17-50/2,8
17-55 :) możesz brać też Sigmę 17-50 2.8 - zaoszczędzisz 2k PLN.
tak nad tym myśląć to ja bym na twoim miejscu brał S10-20 3.5 S17-50 2.8 i N85 1.8 + coś do sportu jak kolega wcześniej pisał.
militarius
05-11-2012, 01:01
chodzi tutaj o reporterkę (sport, spotkania, koncerty etc.)
jeśli chodzi o sport i koncerty to jakiś tele - może na początek N70-300 VR.
na spotkania powinna wystarczyć Ci wspomniana sigma 24-70 lub zainteresuj się 17-50 albo T17-50
fotografie pomieszczeń (głównie małe pokoje)
do małych pomieszczeń tylko zoom UWA (S10-20, T11-16)
oraz fotografia portretowa.
najlepsze by było N85 1.8, ale N50 1.8 też Cię zadowoli :)
D7000 raczej powinno być okay chyba, że trafisz na problem z AFem itp., wtedy czeka Cię kilka wizyt w serwisie... :)
adrian9627
05-11-2012, 07:42
Sb-700 ? Za cenę nowej można kupić sb-900 używkę , trzeba tylko wyczaić okazje ; )
17-55 nikona zacne szkło ,nic lepszego jakościowo w tym zakresie nie znajdziesz....Sigma tamron daleko w tyle.
50 mm można sobie podarować mając wyżej opisanego zoom-a.
Zainwestuj w 85 1.8 portrety takim szkłem po prostu bajka.
70-200 2.8 sigmy nieco droższa od 70-300 VR a zawsze to 2.8 (używkę dorwiesz za coś koło 2 tys zł)
Sb-700 ? Za cenę nowej można kupić sb-900 używkę , trzeba tylko wyczaić okazje ; )
17-55 nikona zacne szkło ,nic lepszego jakościowo w tym zakresie nie znajdziesz....Sigma tamron daleko w tyle.
Miałeś Sigmę ? Wcale nie jest tak daleko, powiedziałbym, że depcze Nikonowi po piętach. Ja porównywałem oba.
Witajcie! Zapomniałem dodać, że na chwilę obecną posiadam s70-300 także dlatego nie uwzględniłem tego obiektywu w rozpisce. Dziękuję za uwagi, co do obiektywu do reporterki to rzeczywiście 17-50 będzie lepszym rozwiązaniem do tego body (to samo powiedziano mi w salonie Nikona). Dysponuje może ktoś zdjęciami zrobionymi przy pomocy s10-24 ewentualnie s12-24? Chciałbym zobaczyć, czy obraz na rogach nie jest zniekształcony. Co do lampy to lepszym rozwiązaniem będzie chyba sb910. tak więc co myślicie o takim zestawieniu:
1. Nikon d7000 body
2. 2 karty pamięci SanDisk SDHC Extreme 45ms/s 32GB
3. lampa Nikon SB 910
4. Statyw Velbon Sherpa 518
5. torba
6. Sigma 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM
7. Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM
8. Nikkor AF-S 50mm f/1.8G
Prosiłbym też o opinię, czy grip będzie dobrym rozwiązaniem oraz jaki statyw najlepiej wybrać? Chodzi głównie o cenę ; )
Pozdrawiam!
nie wiem czy potrzebujesz tej 50 ;)
Ja bym zmienił statyw na Velbon Sherpa 600R. Karty pamięci zamiast 32 SanDisk'a wybrałbym 3x Patriot'a.
Grip na pewno będzie bardzo dobrym wyborem jeśli fotografujesz sporo w pionie, czyli głównie portrety... Jeszcze zależy jaki chcesz zakupić oryginał czy zamiennik.
P.S. Pomyśl, o zapasowej baterii.
marciing
05-11-2012, 12:33
17-55 :)
masz rację - mój błąd
a co do lampy - jak ma być nowa to bierz sb-700 i będziesz Pan zadowolony. Mi mocy nigdy nie zabrakło a jest mniejsza i poręczniejsza (no i lżejsza ;) ) W różnicy w cenie lepiej dołożyć do 85/1,8 lub do Nikkora 17-55.
nie wiem czy potrzebujesz tej 50 ;)
Co do stałki to nie jest ona aż tak drogą rzeczą, a przy portretach może pomóc. ;)
Ja bym zmienił statyw na Velbon Sherpa 600R. Karty pamięci zamiast 32 SanDisk'a wybrałbym 3x Patriot'a.
Grip na pewno będzie bardzo dobrym wyborem jeśli fotografujesz sporo w pionie, czyli głównie portrety... Jeszcze zależy jaki chcesz zakupić oryginał czy zamiennik.
P.S. Pomyśl, o zapasowej baterii.
Oryginalny grip to koszt rzędu 1000zł (takie info uzyskałem w sklepie Nikona), więc mało to nie jest. Odnośnie baterii to rzeczywiście umknęła. Pracowałeś/aś już na tym statywie?
Dzięki za opinię, czekam na dalsze. Do jutra chciałbym już mieć zestaw gotowy i pojechać wreszcie na zakupy ;)
PS. Ma ktoś zdjęcia wykonane obiektywem Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM ?
FullMaverick
05-11-2012, 14:06
Ja bym torbę zamienił na plecak. Może to zależy od tego jaką mam torbę ale coraz bardziej mnie wkurza m.in. tym że nie mogę przypiąć do niej statywu. Plecak wydaję się poręczniejszy, poza tym można zapakować do niego laptopa.
PS. Ma ktoś zdjęcia wykonane obiektywem Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM ?
Napisz do kogoś kto na alledrogo sprzedaje - na pewno szybko dostaniesz sample :)
możesz też zerknąć tutaj http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=3 tylko to są z sigmy 4-5.6 a nie 3.5 - pamiętaj o tym - generalnie jeśli chodzi o zniekształcenia to różnicy pewnie żadnej nie będzie.
Dzięki za odpowiedź! Dopytuję tak, ponieważ szerokie szkiełko będzie mi potrzebne do fotografowania pomieszczeń (pokoje łazienki) i chciałbym uniknąć nieporozumień ;)
Plecak mam obecnie do sprzętu, dlatego teraz chciałbym kupić torbę. Co możecie polecić? Co będzie odpowiednie gabarytowo na w/w sprzęt?
Mam ten statyw i jestem z niego zadowolony. Za kwotę ~350zł chyba najlepszy wybór, który później można jeszcze rozbudować o inną głowicę np. do makro.
Opinie o zamienniku gripa możesz poczytać na tym forum w innym dziale... Chociaż ja bym kupił oryginał, sam mam zamiar tak zrobić ;)
cz4rnuch
05-11-2012, 16:12
Odnośnie Sherpy 600R to mogę napisać, że jest warta swojej ceny i tyle. Głowica jest mało precyzyjna i raczej słaba(tak na oko) ale zestaw D7000 + szkło z tych lżejszych to raczej bez problemu utrzyma i jeśli ktoś zamierza używać statywu od wielkiego dzwonu to powinna wystarczyć. Z D90 + N70-200 przy rozłożonych wszystkich sekcjach jest jeszcze w miarę stabilnie choć ciężko będzie uniknąć drobnych drgań. Kilka zdjęć z jaśniejszej sigmy masz też na <<optycznych>> (http://www.optyczne.pl/170.11-Test_obiektywu-Sigma_10-20_mm_f_3.5_EX_DC_HSM_Podsumowanie.html) i <<dpreview>> (http://www.photozone.de/component/content/article/467-sigma_1020_35_nikon?start=2)
P.S Ciemniejsza sigma też jest dobra i sporo tańsza, a w cenie przybliżonej do sigmy 10-20 f3,5 masz też jeszcze jaśniejszą i również chwaloną tokinę 11-16 2.8
Co sądzicie o takim zestawieniu? Wybrałem troszkę tańsze szkiełka, lecz za to mam ich więcej. Dodałem też obiektyw tele, ponieważ mój obecny obiektyw nie ma OS. Czekam na opinie.
Nikon D7000 body
Akumulator EN-EL15
Karta Pamięci patriot SDHC LX 16GB class10 - 2 razy
Lampa Nikon SB 910
Statyw Velbon Sherpa 600R + pokrowiec
Obiektyw Sigma 17-70 mm F2.8-F4.0 DC MACRO OS HSM
Obiektyw Sigma 70-300 mm f/4.0-f/5.6 DG OS
Obiektyw Nikon Nikkor 50 mm f/1.8 G AF-S
Obiektyw Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
EDIT*
Proszę jeszcze o wskazówki jakie polecacie filtry do w/w obiektywów.
Co sądzicie o takim zestawieniu? Wybrałem troszkę tańsze szkiełka, lecz za to mam ich
Obiektyw Sigma 70-300 mm f/4.0-f/5.6 DG OS
Moim zdaniem daruj sobię tą Sigmę - weź lepiej N70-300VR
Nie wiem, kto polecał karty Patriot LX - już lepiej zwykłego SanDiska Ultra 30 MB/s - cena ta sama, a karta szybsza.
Natomiast jak zależy na szybkości karty, to:
SanDisk Extreme wersja 30 lub 45 MB/s w D7000 wypadają niemal identycznie
lub starszy SanDisk Extreme III 30MB/s - prawie tak samo jak nowy Extreme.
Są ok 2x szybsze w zapisie w D7000 od Patriot LX czy SanDisk Ultra.
Sigma 70-300 - szczerze to szkoda na to kasy, lepiej weź Nikkora 55-300 - zdecydowanie lepsza jakość i AF, a jak musi być szkło pełnoklatkowe, to Tamron 70-300 VC USD
FullMaverick
05-11-2012, 18:14
Z filtrami będziesz miał ciężko, bo w każdym obiektywie z tych co wypisałeś jest inna średnica mocowania filtra. Jeśli chodzi o firmę i model to ja polecam filtry Hoya, minimum ze średniej półki tego producenta czyli HMC (UV) i HRT (polar). Jeśli masz pieniądze to filtry z serii HD.
Chyba Nikkor będzie lepszym rozwiązaniem niż Tamron. Ostatnie pytanie, jaka torba będzie najlepsza do tego całego sprzętu?
EDIT"
Odnośnie filtrów myślałem nad filtrami aby zamocować je na stałe, aby uchronić obiektyw, tylko nie wiem na co się zdecydować, czy UV, czy polar, czy Sky...
Do ochrony obiektywu z tych, które wymieniłeś nada się filtr UV.
Ale o filtrach, sensie stosowania i ich wyborze przeczytasz w odpowiednim dziale:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=75
Polecane są filtry UV firmy Samyang, Marumi (tańsze), oraz B+W, Heliopan (droższe)
Wybrałem torbę, wydaje mi się, że Magnum będzie odpowiedni i gabarytowo i jakościowo. Tak więc chciałbym zaprezentować wam pakiet który zamierzam kupić, proszę o ocenę. Filtry które wymieniłem są do obiektywu 17-70mm oraz 55-300mm.
Nikon D7000 body
Akumulator EN-EL15
Karta pamięci Sandisk SDHC 16 GB Extreme 45MB/s
Lampa Nikon SB 910
Statyw Velbon Sherpa 600R + pokrowiec
Obiektyw Sigma 17-70 mm F2.8-F4.0 DC MACRO OS HSM
Obiektyw Nikon Nikkor 55-300 mm f/4.5-f/5.6G VR ED
Obiektyw Nikon Nikkor 50 mm f/1.8 G AF-S
Obiektyw Sigma 10-20 mm f/4.0-f/5.6 DC EX HSM
Filtr Hoya UV 72 mm HMC
Filtr Hoya UV 58 mm HMC
Osłona przeciwsłoneczna Nikon HB-57
Osłona przeciwsłoneczna Sigma LH780-04
Torba Lowepro Magnum 200 AW
Wszystko zamierzam kupić z cyfrowe.pl, chyba, że polecacie jakiś inny lepszy/tańszy sklep w okolicach Trójmiasta?
FullMaverick
05-11-2012, 19:44
Ja bym odpuścił sobie filtr do N55-300 a w zamian wziął do S10-20. Przyjmuję, że 10-20 będzie częściej używany do reporterki i zarazem bardziej narażony na uszkodzenia/zarysowania.
Kupujesz to za gotówkę czy na krechę ?
zainwestuj Pan w statyw z głowica kulową. choćby miała się nazywać XXX bierz z głowicą kulową ... albo będziesz Pan przeklinał dekoncentrując się podczas fotografowania na nierównym terenie. co do reszty nie wypowiadam się. no może te filtry UV ... po co ci to ?
Filtry UV są mi głównie potrzebne do ochrony szkiełka. NIKOLAY jaki polecasz statyw w takim razie?
gojas wejdź na stronę Velbon'a i masz tam odpowiednik z głowicą kulową. Poza tym poczytaj to forum trochę jest tu mnóstwo informacji, o które pytasz, a nie chcesz żeby wszystko na raz w jednym poście podać na tacy.
Wyrzuć jeszcze osłony przeciwsłoneczne i tą 50 nikona a weź 85 f/1.8
damciop03
05-11-2012, 20:24
Jeżeli brałbyś pod uwagę nowe body i lampę ale szkła używane to może taki zestaw D7000 nowy 3100zł lampa sb700 1000zł nikon 50 f1.8 używka 400zł tokina 12-24f.4 1200zł sigma 70-200f2.8 ok. 2000zł i sigma 24-70 za ok. 1500 i jeszcze można dorzucić 85 f1.8 1200zł wychodzi 10400zł Lub drugi zestaw d7000 sb700 i szkła tokina 11-16 2.8 ok.2000, nikon 17-55 2.8 ok. 2600, nikon 80-200 2.8 ok. 2600 wyjdzie trochę więcej niż zaplanowano ok. 11300 plus karty statyw i filtry ewentualnie można zamienić 11-16 na tańszą sigme 10-20 lub tokine 12-24 i 80-200 na sigme 70-200.
Według mnie nie ma co na siłę kupować od razu pięciu średnich obiektywów kup trzy lepsze szkła w miarę do wszystkiego czego potrzebujesz.
nie chcę w żaden sposób wpływać na Twoje decyzje w tym co do firmy jeśli chodzi o statyw. na pewno powinien być to kompromis między jakością , a ceną (aczkolwiek mówią, że tanie mięso jedzą psy). Ja zazdroszczę mojemu friendowi statywu BENRO z zamiennikiem głowicy kulowej ale innej firmy bo taniej. / nazw/modelu nie pamiętam - wiem, że kosztowało go to 800 zł za komplet/. Wiem też, że jednak wolałby klipsy zamiast skrętek na nóżkach statywu /szybciej/.
W ogóle /wybacz/ ... jesteś pewien, że potrzebujesz te wszystkie obiektywy jakie wymieniłeś ?? Może wybierz jakiegoś uniwersala w bardzo szerokim zakresie i za pół roku, może za rok będziesz wiedział jaka długość bliska jest Twemu sercu. Wtedy zainwestuj w bardzo porządnego / drogiego Nikkora i twórz tą swoją fotografię ... Tak mi się wydaje.
Filtry UV są mi głównie potrzebne do ochrony szkiełka
raczej do przyciemniania obiektywu :P
Jeśli potrzebujesz ochrony to kup "zwykłe szkło" a nie UV. A dwa... jak nie będziesz robił fotek typu "paintball w błocie" czy "żużel z bliska" to taka "ochrona" to zbędny wydatek. No chyba, że masz tendencję do gubienia dekielków...
No ale oczywiście, każdy ma swoje zdanie :)
wojtas0009
05-11-2012, 23:51
jak było wspominane- do statywu polecałbym raczej głowicę kulową...
i według mnie, jak pisałeś:
D7000
karty- raczej 2x 8gb, niz 16gb- takie moje zdanie
10-20 3.5
17-70 2.8-4
poszukaj sobie Sigmy 50-150 2.8- na koncerty raczej miodzio
i ja bym brał raczej dwie lampy- raczej Metz... ale to już moje, skażone tą marką zdanie ;)
i będzie Pan zadowolony...
marciing
06-11-2012, 00:32
raczej do przyciemniania obiektywu :P
Jakiego niby przyciemniania obiektywu? o czym Ty mówisz?
Co do lampy - ja bym brał SB-700 no ale to ja.
Filtry UV są mi głównie potrzebne do ochrony szkiełka. NIKOLAY jaki polecasz statyw w takim razie?
To ja sobie pozwolę odpowiedzieć zamiast NIKOLAY - Fotopro MGA 684 link:
http://www.fotopro.pl/produkt/statyw_mga-684_z_glowica_kulowa_fph-62q.html.
Mam go - aluminiowo-magnezowy chińczyk, ale porządnie wykonany. Czterosekcyjny, najmniejsza sekcja ma średnicę 19mm, więc w miarę sztywna. Wysokość maks ponad 170cm - nie trzeba się garbić jakby co. Po złożeniu 47 cm (razem z głowica kulową) - więc się robi kompaktowy. Możliwość odpięcia jednej nogi i zrobienia z niej monopodu. Kolumna główna dwusekcyjna - można ja skrócić (przydatne przy robieniu zdjęć z niskiej pozycji na "pająka"). Srednica kuli w głowicy ma 36mm, a wiec nieźle - ważne dla realnego udźwigu głowicy (im większa tym lepsza, ale za to cięższa). Komfort używania głowicy bardzo dobry - chodzi lekko; płynna, w szerokim zakresie regulowana blokada. Szybkozłączka typu Arcaswiss (wiec popularna) mocowana motylkiem - wystarczą palce, bez konieczności używania np. klucza imbusowego. Uważam, że wykonanie na poziomie Benro, a mi się głowicę nawet lepiej obsługuje (z praktycznego punktu widzenia).
Poproszę kolegę o przesłanie linka i zapodam tutaj jako odpowiedź. Na pewno statyw jest firmy BENRO. Głowicę do niego kupił WIZUALNIE IDENTYCZNĄ ale połowę ceny tej z BENRO. (tak na marginesie ja tutaj jestem leszcz w dziedzinie fotografii). Popytaj "dinozaurów" z forum. Dla mnie ten Benro + głowica kulowa to super odjazdowy statyw.
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,12737s
http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a2580t-pokrowiec,15708s
Jak widać pomyliłem się co do ceny ... na korzyść kupującego :) Może sprawię sobie ten zestaw pod choinkę. Pozdrawiam.
cz4rnuch
06-11-2012, 22:29
Można jeszcze pójść na całość i skompletować cały zestaw z Triopo, chyba byłoby jeszcze taniej i do tego z darmowym monopodem. Ogólnie obie "marki" starają się klonować patenty Gitzo(z jakim skutkiem to nie wiem bo to progi nie na moje nogi) i gdzieś wyczytałem nawet, że robią to w tej samej fabryce*(taka plota, lepiej nie powtarzać). Głowica B-2 jest ogólnie chwalona, nawet na naszym forum.
* w sensie triopo i benro oczywiście
Poproszę kolegę o przesłanie linka i zapodam tutaj jako odpowiedź. Na pewno statyw jest firmy BENRO. Głowicę do niego kupił WIZUALNIE IDENTYCZNĄ ale połowę ceny tej z BENRO. (tak na marginesie ja tutaj jestem leszcz w dziedzinie fotografii). Popytaj "dinozaurów" z forum. Dla mnie ten Benro + głowica kulowa to super odjazdowy statyw.
swój BENRO C 198EX [4 sekcje] + głowica Manfrotto 496RC2 [kulowa] wyjąłem za 1kpln - pewnie można taniej ;)
waga, jakość i uniwersalność swoje kosztuje i tu BENRO odnajduje się swietnie