Zobacz pełną wersję : Ultrabook Samsung 530U3C
Po trzech latach używania wszelkiej maści 10 calowych netbooków chce kupić porządniejszy i przede wszystkim większy sprzęt. Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie 13 calowy ultrabook od Samsunga. Wygląda całkiem ciekawie, 18mm grubości, 1,5 kg wagi w środku 8GB ramu, procek i5, bateria trzeba dość długo.
http://www.x-kom.pl/p/117574-ultrabook-13,3-samsung-530u3c-i5-3317um-8gb-500-win8.html
Co o nim myślicie, warto? Może ktoś z Was go posiada?
Jak Ci cale nie straszne to się rozglądnij bardziej, za 3000 można dostać 14-15 calowe Samsungi z i7 i dedykowaną grafiką. Oczywiście nie są to ultrabooki.
Sprzętu używam tylko do pracy. Szybka obróbka zdjęć, głównie kadrowanie, kontrasty i potem wysyłka.
13,3 to totalny maks, między innymi ze względu na ciężar i gabaryty. i7 nie jest mi potrzebne.
Azazel85
05-11-2012, 01:15
Jeżeli komp ma być do ogólnego użytku, typu net, office, filmy itp, bez gier czy jakiś bardziej wymagających programów, i zależy na Ci na kompromisie mobilności i komfortu użytkowania, to wg mnie za tą kasę jest to fajna opcja.
Mimo że to nie 100% ultrabook wg definicji Intela, to ogólnie seria 530 Samsunga wg mnie jest udana - matowa matryca, całkiem wygodna klawiatura, komplet wyjść, komp nie rozrasta się przy baterii, estetyczna obudowa (aluminium to to nie jest, ale nie jest źle), hybrydowy dysk (w pierwszych modelach zdarzały się z tym problemy, obecnie przypadłość chyba już wyleczona). Choć komp nie jest bez wad, ogólna relacja do ceny wg mnie wypada pozytywnie.
Zresztą, TUTAJ (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsung-530U3C.81775.0.html) masz przykładową recenzję.
Sprzedaje starego Samsunga oraz tablet więc będę miał na starcie jakieś 2200 zł, dołożę do tego 900 zł - chyba faktycznie nic lepszego za tą cenę nie znajdę.
Początkowo celowałem w coś 11,6 - 12,5 cali, myślałem o zenbooku ale w sumie jest on pioruńsko drogi, poza tym Asus jakoś mnie odpycha.
Filmów i gier nie będę na nim odpalał, będę go używał wyłącznie do pracy, którą opisałem powyżej. Najbardziej wymagającym programem będzie Photoshop.
Tą recenzje przeleciałem już kilka razy. ;) Bardziej mi zależy na opiniach użytkowników bądź ludzi, którzy mają na co dzień styczność z takim sprzętem.
szukaj x220 w dobrej cenie ;)
albo MBP ;) tylko w tej cenie to raczej nie znajdziesz i5...
szukaj x220 w dobrej cenie ;)
+1
ten ekran kładzie reszte małych kompów, a z baterią 9cell luzem ok. 8h można obrabiać zdjecia (w x230, a w x220 pewnie jest podobnie). No i mozna miec modem wbudowany ;)
To samo chcialem napisac, ale cenowo troche problematycznie ;)
X220T rox ;)
Odstrasza cena i 35mm grubości, reszta to faktycznie same pozytywy. ;)
Modem nie jest mi potrzebny, wysyłam przez telefon. ;)
Tez przesiadam się z 10" netbooka. Moj nr.1 to Macbook Air 13" z ssd, stać mnie niestety tylko na używany. Samsung ciekawy, mam zaufanie do "koreancow".
TomaSzSz
05-11-2012, 16:14
kupilem takiego wlasnie w X-kom tylko z i3. jest okej :-) Bardzo fajny i estetyczny.
kupilem takiego wlasnie w X-kom tylko z i3. jest okej :-) Bardzo fajny i estetyczny.
Ooo super, zaraz do Ciebie naskrobie. :D
Jest jeszcze takie Lenovo: http://www.x-kom.pl/p/81073-ultrabook-13,3-lenovo-ibm-u310-i5-3317u-4gb-50032-7hp64.html
Dzisiaj go oglądałem w Saturnie, całkiem fajny sprzęt, niestety ma błyszczącą matrycę.
Wychodzi na to, że trudno będzie znaleźć jakaś alternatywę dla tego samsunga. Sam już nie wiem co robić.
Azazel85
06-11-2012, 00:41
Sam już nie wiem co robić.
Kupuj :)
Masz całkiem konkretnie nakreślone co Cię interesuje, pooglądaj kilka modeli które Twoje kryteria spełniają, zastanów się czy będziesz chciał zwiększyć budżet (sądzę że przynajmniej o 800-1000zł, bo za 200-300zł więcej niczego diametralnie lepszego raczej nie znajdziesz) i wyszukać coś jeszcze lepszego.
Jeżeli stwierdzisz że kwoty 3k zł chcesz się trzymać, kup to co z w/w będzie podobało Ci się najbardziej.
I tak bardziej loterią jest na jaki egzemplarz trafisz czy będzie awaryjny czy nie - po 4 latach w handlu detalicznym laptopami, nie ośmielę się stwierdzić że firma A jest zdecydowanie dużo lepsza i mniej awaryjna od firmy B. To raz.
I tak po jakimś czasie, może kilku tygodniach, może kilku miesiącach - natrafisz na coś fajniejszego/nowszego/lepszego a kosztującego wówczas tyle samo od tego co już będziesz miał kupione :) To dwa.
Do premiery Haswell'i, a więc trochę ponad pół roku albo więcej (licząc kiedy realnie pojawią się w kompach na półkach), również nic specjalnie nowego rewolucyjnego w laptopach raczej się nie pojawi. To trzy.
No nie wiem, generalnie nie mam ochoty za dużo dokładać. Przy sprzedaży starego samsunga oraz tabletu będę musiał wysupłać jeszcze 900 zł a może i więcej gdyż chce ubezpieczyć go od uszkodzeń mechanicznych i kradzieży.
Przez trzy lata miałem w sumie 3 netbooki. W pierwszym połamałem matryce (samsung), w drugim coś się zjarało i poszedł na gwarancje (MSI). Teraz znów mam Samsunga ale nie daje z nim już rady, jest za wolny i za mały albo ja ślepy.
W sumie chce kupić coś dobrego i konkretnego i mieć spokój na trzy lata... :)
Wracając do recenzji: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsung-530U3C.81775.0.html
Model 530U3C to kolejny ultrabook Samsunga, w przypadku którego wątpliwy jest sens zakupu modelu z procesorem Core i5. Dlaczego? Ze względu na niewykorzystywanie funkcji Turbo Boost, która jest głównym elementem odróżniającym go od procesora Core i3. Samsung 530U3C z i5-3317U ma gorsze osiągi od konkurentów z tym samym procesorem, podobnie zresztą jak 530U3B z i5-2467M.
Trochę tego nie kumam, czyli i3 jest lepszy od i5?
MARS CooL
06-11-2012, 01:55
ja ostatnio kupiłem żonie coś takiego http://bino.pl/product,230468,,,,,,hp,,hp_probook_4340s_b6m41ea_c ore_i3_2370m_4gb_133_led_hd_500gb_intel_hd_windows _7_home_premium,b6m41eaakd_b6m41ea.html
zastanawiałem się nad samsungiem ale zdecydowałem się na zwykłą aluminiową wersję w hp - w sumie byłby macbook air ale ten nieszczęsny subiekt ;)
na minus matryca czysto biznesowa (mam xps 17 z i7) i trochę przyciężki ale dołożyłem ssd i śmiga aż miło
zastanawiałem się też nad dellem 13,3
No nie wiem, generalnie nie mam ochoty za dużo dokładać. Przy sprzedaży starego samsunga oraz tabletu będę musiał wysupłać jeszcze 900 zł a może i więcej gdyż chce ubezpieczyć go od uszkodzeń mechanicznych i kradzieży.
Przez trzy lata miałem w sumie 3 netbooki. W pierwszym połamałem matryce (samsung), w drugim coś się zjarało i poszedł na gwarancje (MSI). Teraz znów mam Samsunga ale nie daje z nim już rady, jest za wolny i za mały albo ja ślepy.
W sumie chce kupić coś dobrego i konkretnego i mieć spokój na trzy lata... :)
Wracając do recenzji: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsung-530U3C.81775.0.html
Trochę tego nie kumam, czyli i3 jest lepszy od i5?
Nie jest lepszy, tak samo i5, nie jest lepsze od i7
Zobacz sobie test procesorow na rok 2012, wybierz program ktory uzywasz i zobacz liste jaki procesor jest na pierwszym miejscu, bez watpienia i7
http://www.tomshardware.co.uk/charts/cpu-charts-2012/benchmarks,140.html
Zależnia od zastosowania i3 może być lepszy od i7 (trzeba tylko zrozumieć, że lepszy nie jest synonimem wydajniejszy). Możesz dopłacić do funkcji w i5, której nie użyjesz. Lepiej więc kupić i3.
Na tej liscie nei ma processorow mobilnych a to troche inny temat.
Na tej liscie nei ma processorow mobilnych a to troche inny temat.
ale to przeciez nie ma znaczenia, bo niezaleznie czy na desktopie masz i3 i i7, czy w laptopie, to i tak i7 wychodzi na to ze jest lepsze.
Generalnie lepsze, tak, ale praktycznie, czesto roznice wydajnosciowe sa niezauwazalne. Dla gracza kupowanie i7 to zly wydatek, bo lepiej kupic topowe i5 i dolozyc do grafiki. Taki przyklad. Ktore processory sa najwydajniejsze to jest oczywiste, ktore sa bardziej odpowiednie juz nie. A w przypadku zastosowan mobilnych i5 tez moze byc lepszym wyborem od i7 w konkretnym zastosowaniu. Bardziej wydajny z wieksza liczba features nie zawsze znaczy lepszy w danym zastosowaniu i warto o tym pamietac.
A i tak OP polecalbym X220. Grubosc to nie jest az taki problem, a wytrzymalosc i jakosc pracy dla mnie bezkonkurencyjna.
Generalnie lepsze, tak, ale praktycznie, czesto roznice wydajnosciowe sa niezauwazalne. Dla gracza kupowanie i7 to zly wydatek, bo lepiej kupic topowe i5 i dolozyc do grafiki. Taki przyklad. Ktore processory sa najwydajniejsze to jest oczywiste, ktore sa bardziej odpowiednie juz nie. A w przypadku zastosowan mobilnych i5 tez moze byc lepszym wyborem od i7 w konkretnym zastosowaniu. Bardziej wydajny z wieksza liczba features nie zawsze znaczy lepszy w danym zastosowaniu i warto o tym pamietac.
Wiem masz racje.
Tu jeszcze jest lista dodatkowo procesorow mobilnych: http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html
ktore mozna wziac pod uwage, wedlug odpowiednich parametrow ktore nas interesuja..
Panowie, zszedłem na ziemie, powiem więcej jestem niesamowicie wku.....
Własnie wróciłem z salonu gdzie dość dokładnie bawiłem się tym Samsungiem.
Lapek jest świetny, jednak ma dwie poważny wady, które w moich oczach go kompletnie dyskwalifikują.
1. Matryca, matryca i jeszcze raz matryca!
Specjalnie poszedłem ze swoim starym sprzętem (Samsung N150 10.1) aby porównać kolory i matryce.
Na jednym jak i drugim oglądałem te same zdjęcie. To co pokazywał mi 530U3C wołało o pomstę do nieba.
Wszędzie czerwone zabarwienie, głównie widoczne na skórze, zupełnie nie do przyjęcia... nie pomogła
nawet kalibracja w systemie. Kolory na moim starym N150 są neutralne, bardzo mi się podobają i są zbliżone
do tego co wyświetla mój Dell z IPSem. Kompletnie nie rozumiem jak w sprzęcie za takie pieniądze można aż
tak spieprzyć kolory? 3-letni N150 za 900 zł zostawia go daleko w tyle pod tym względem... jak to jest możliwe? ...ehh.
2. Windows 8
Nie wiem kto to wymyślił i po co, ale jedno jest pewne tego nie da się normalnie używać.
Nawet nie mam ochoty się rozpisywać na ten temat...
Podsumowując, wychodzi na to, że jestem w czarnej dupie bo nie widzę teraz zupełnie alternatywy dla tego Samsunga.
Co do X220, owszem podoba mi się ale jest dużo "ale". Założenie miałem takie, że sprzedaje N150 i tablet, dokładam pieniądze i kupuje nowego lapka.
Często pokazuje swoim klientom na tablecie moje zdjęcia albo różnego rodzaju projekty, zawsze są zachwyceni takimi prezentacjami.
Gdybym kupił 530U3C myślę, że za dużo na tej mobilności, którą dawał mi tablet bym nie stracił i nadal pojawiałby się efekt "wow" u klientów.
Przy zakupie X220 byłby z tym problem jakbym wyskoczył z taką prostokątną płytą chodnikową. :)
Druga sprawa, lapka będę używał głównie przy obróbce fot na wszelkiego rodzaju imprezach sportowych
gdzie bez problemu można sprzęt położyć np. na biurku czy blacie. Jednak już przy typowej reporterce znów
pojawia się problem gabarytów. Poza tym specjalnie dla niego musiałbym nosić dodatkowo plecak bo w moją walizkę Peli już by się nie zmieścił.
Co robić, jak żyć? :)
Powiem Ci tak: ta matryca IPS w X220/X230 pokazuje o wiele wiecej detalu w swiatlach niz dell z IPS ;) (na dniach dopiero bede ekrany kalibrowal).
Interfejs win8 to kwestia przyzwyczajenia sie - poczatki ciezkie.
A efekt "wow"... kup ajpada :P a na serio to stawiajac sie w sytuacji klientow: tablet i tak lepszy bedzie wg mnie (niz ew. ultrabook).
W twoim wypadku sens moze miec jeszcze jedno..... surface: http://microsoft-news.com/surface-pro-tablet-priced-in-germany-close-to-1000 .
Tylko musialbys poczekac. No i jeszcze wiecej jest tam niewiadomych ;)
Panowie, zszedłem na ziemie, powiem więcej jestem niesamowicie wku.....
Moze ten jeden model miał spaprana matryce, poprosiłeś sprzedawce o inny egzemplarz dla porównania?
2. Windows 8
Nie wiem kto to wymyślił i po co, ale jedno jest pewne tego nie da się normalnie używać.
Nawet nie mam ochoty się rozpisywać na ten temat...
Nie jest tak zle, to po pierwsze. Zacznijj sie przyzwyczajac, to po drugie. ;)
Przy zakupie X220 byłby z tym problem jakbym wyskoczył z taką prostokątną płytą chodnikową.
Plyty chodnikowe maja pewne zalety, np taktyczno obronne. Nie jest to moze T60, ktory za plyte chodnikowa mogl uchodzic, ale jednak... ;P
Byloby widac od razu e jestes profesjonalista i pracujesz na profesjonalnym sprzecie. ;P Jak trafis zna klienta ktory wie o co chodzi zarobisz sporego + xD
Jednak już przy typowej reporterce znów
pojawia się problem gabarytów. Poza tym specjalnie dla niego musiałbym nosić dodatkowo plecak bo w moją walizkę Peli już by się nie zmieścił.
Te gabaryty nie sa wcale tak duze przy tej klasie sprzetu. Wersja tablet oczywiscie jest wieksza, ale same X220 ni sa az tak ogromne. Byc moze troche grubsze, etc, ale bezposrednio przeklada si ena to konstrukcja wewnetrzna, wytryzmalosc i jakosc chlodzenia. X220 to nie to co bylo w starych Xach, jezeli chodzi o wytryzmalosc, ale na prawde, ciagle trzymaja bardz dobry poziom. Touchpad tylko albo sie lubi albo nienawidzi ;)
Andrus czyli mówisz, że ten IPS w X220 jest lepszy niż IPS w Dellu? :)
Cosnek na bank było z nim wszystko w porządku, na pierwszy rzut oka wszystkie kolory ok.
Dopiero po porównaniu tych samych zdjęć różnica była widoczna, a ta różnica była na prawdę spora.
Hmm, chyba niestety muszę spasować i dalej się męczyć na 10 calach. :(
Gdybym jednak miał decydować się na X220 to musiałbym zostawić tablet, innego wyjścia nie widzę.
A wtedy do laptopa trzeba by było dołożyć prawie 4000 zł, takiej kasy nie wyczaruje.
A gdzieś czytałem że 8 można przełączyć do trybu takiego do jakiego jesteśmy od lat przyzwyczajeni ..?
Andrus czyli mówisz, że ten IPS w X220 jest lepszy niż IPS w Dellu? :)
Pod tym wzgledem wiecej widac... a czy to lepsze... na razie mnie lekko wkurza, bo mam problemy z ocena jasnosci.
Najlepiej byloby jakbys go gdzies pomacal.
IPS w x220 nie jest idealny - nie pokazuje calosci RGB. Na szczescie obcina rowno z kazdej strony, wiec przy pracy trzeba o tym pamietac. Poza tym jest swietny :) Katy widzenia, jasnosc - bardzo dobre. Moze minimalnie przeszkadza nie idealnie matowa powierzchnia, ale jasnosc podswietlenia nadrabia ten problem
grzegorzant
09-11-2012, 12:01
Beson , a brałeś pod uwagę np. Asusa z serii Zenbook ?
Oglądałem w salonie takiego ultrabooka Samsun przy okazji wymiany mojego lapka. Każde drobne drgnięcie powoduje kiwanie sie matrycy - sprawdż sobie w salonie, jakieś zawiasy mają kitowe.
Wracając do 530U3C to sprawa kolorów wyjaśniła się.
W tym głupim windows 8 jest taka zakładka o nazwie Settings, coś na wzór tej androidowej.
Dzięki niej możemy ustawić profile kolorów dla wyświetlacza.
Domyślnie ustawiony jest profil standardowy, który dodaje czerwonego i zielonego, niesamowicie kaszaniąc przy tym foty.
Trzeba zmienić na bodajże neutralny aby kolory były takie jakie być powinny.
Niestety pozostaje problem kontrastów. Wszystko co jest ciemne tak na prawdę jest czarne a to co jest jasne to zwykle jest przejarane.
Tego akurat nigdzie nie da się poprawnie ustawić. Ani we właściwościach grafiki, ani w systemie ani w tej bezsensownej zakładce settings.
Podsumowując, matryca w tym lapku jest po prostu beznadziejna.
grzegorzant
O Zenbooku myślałem ale tylko przez chwilę, głównie przez cenę, wlutowany ram oraz błyszczącą matrycę.
Jednak w dniu wczorajszym dzięki Słoniowi chyba na dobre przekonałem się do X220. :)
Świetne kąty, kolory ok, no i wcale nie jest taki duży, no może oprócz grubości. :)
Chyba zacznę polować na jakąś używkę z i5, 4gb ramu i IPSem. ;)
Jednak w dniu wczorajszym dzięki Słoniowi chyba na dobre przekonałem się do X220.
I dobrze, to kawal dobrego sprzetu i w swoim rozmiarze jedenz bardziej wytrzymalych. Moim zdaniem warto - kupowalbym jednak z 8GB i faktyczn eiconajmniej i5 jak chcesz pracowac na nim. Czas pracy na baterii, oczywiscie zalezny od wykorzystania, ale mi x220T z i5-2520M i HDD, ciagleglo wlaczenia i przegladania internetu ( wifi on ) maksymalnie wytrzymal ponad 7h. To dosc dobry wynik, chociaz przy podkreceniu jasnosci ekranu i mocy procka zmniejsza sie to do max 4h pracy.
IPS, nie jest super, ma swoje wady, ale w porownaniu do innych moim zdaniem niezly i to zarowno w wersji tablet jak i normalnej.
Wracając do 530U3C to sprawa kolorów wyjaśniła się.
W tym głupim windows 8 jest taka zakładka o nazwie Settings, coś na wzór tej androidowej.
Dzięki niej możemy ustawić profile kolorów dla wyświetlacza.
Domyślnie ustawiony jest profil standardowy, który dodaje czerwonego i zielonego, niesamowicie kaszaniąc przy tym foty.
Trzeba zmienić na bodajże neutralny aby kolory były takie jakie być powinny.
Gdzie to masz dokladnie? Slepy chyba jestem :P
(Po wyciagnieciu z pudelka mialem zolty ekran, oprofilowalem, a moze wlasnie wystarczylo tez tylko zmienic taki profil ;) )
Ja wczoraj kupiłem u310 lenovo, bardzo fajny sprzęt. Jakby ktoś miał pytania służę pomocą.
u310 ma tragiczną matrycę niestety...
A dlaczego? W prawdzie nie interesuje mnie ten model, ale inny tak.. dlatego mnie ciekawi co z ta matryca nie tak..
ale chyba nie wszystkie Lenovo maja tragiczne matryce?
czerń jest szaroniebieska, gamut żałosny... większość matryc w laptopach to dno niestety :( jest kilka-kilkanaście wyjątków
czerń jest szaroniebieska, gamut żałosny... większość matryc w laptopach to dno niestety :( jest kilka-kilkanaście wyjątków
w sumie wiem, ze matryce w laptopach, to glownie TN i w sumie jak ogladalam Lenovo w sklepie, to jakos sie roznilo kolorem od innych np. czerowny byl zdecydowanie inny niz w innych, ale stwierdzialm ze to chyba kwestia ustawien, poza tym jak juz bede miala kupic to sie przyjrze pewnie dokladniej, ale mam na uwadze wlasnie tylko Lenovo i nie ultrabook, a normalny.. a jesli mowisz, ze jest kilkanascie wyjatkow to mowisz ogolnie o zwyklych standardowych 15.6? Bo watek w sumie o Samsungu.. a mnie ciekawi wlasnie Lenovo.. mozesz napisac o tych wyjatkach cos wiecej?
w sumie wiem, ze matryce w laptopach, to glownie TN i w sumie jak ogladalam Lenovo w sklepie, to jakos sie roznilo kolorem od innych np. czerowny byl zdecydowanie inny niz w innych, ale stwierdzialm ze to chyba kwestia ustawien, poza tym jak juz bede miala kupic to sie przyjrze pewnie dokladniej, ale mam na uwadze wlasnie tylko Lenovo i nie ultrabook, a normalny.. a jesli mowisz, ze jest kilkanascie wyjatkow to mowisz ogolnie o zwyklych standardowych 15.6? Bo watek w sumie o Samsungu.. a mnie ciekawi wlasnie Lenovo.. mozesz napisac o tych wyjatkach cos wiecej?
seria w?
Nie jest ideala, ale do pisania, poczty i typowo domowych zastosowań styka. Poza tym jaki laptop w budżetowym przedziale cenowych ma dobra matryce.. A nawet jak jest ok to co innego skopane. Niestety bieda pod tym względem jest.
Ja dzisiaj przespałem się z tym wszystkim, podsumowałem wszystkie plusy oraz minusy i najprawdopodobniej zdecyduje się na zakup nowego Lenovo z 3-letnią gwarancją - oczywiście w tej opcji będę zmuszony sprzedać tablet.
Jak już wcześniej pisałem najbardziej podoba mi się ta konfiguracja:
http://www.kuzniewski.pl/p5362,lenovo-thinkpad-x220-nyd2spb-core-i5-2520m-12-5-hd-4096-320-intel-hd-3000-dvd-windows-7-pro-z-opcja-8-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
Jednak poważnie zacząłem się zastanawiać również nad modelem X230 w podobniej konfiguracji.
http://www.kuzniewski.pl/p11703,lenovo-thinkpad-x230-nza5vpb-core-i5-3210m-12-5-hd-4096-320-intel-hd-4000-windows-7-pro-z-opcja-8-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
X230 ma tylko szybsze pamięci, 1600Mhz zamiast 1333Mhz. Nowszy procesor oraz USB 3.0, ma również wyspową klawiaturę zamiast tradycyjnej thinkpadowskiej.
Pytanie tylko czy X230 jest faktycznie lepszy? Na jakimś forum czytałem, że jednak jest mniej wydajny od swojego starszego brata i bardzo się grzeje - ktoś wie coś na ten temat?
X220 kosztuje 4290 zł i dodatkowo posiada stacje dokującą z napędem DVD, która generalnie nie jest mi potrzebna.
X230 kosztuje 4010 zł.
Na który się decydować? :)
Wole klawiature w X220. Stanowczo ja wole, ale trzeba ja lubic, jest dosc twarda. Processory powinny miec podobna wydajnosc i X230 powinien troche mniej pradu zuzywac.
UltraBase nie musisz przeciez kupowac z laptopem Jezeli nie jest Ci potrzebna. Kuzniewski to dobra firma i mozna duzo dogadac, ja osobiscie polecam. Szybsze pamieci w X230 nie maja zanczenia moim zdaniem. USB3.0 ma.
Ladniejszy jest zdecydowanie X230, nowszy i tanszy? wiec jezeli nie jest potrzebne ci DVD, to po co placic wiecej, za starszy sprzet?
Dla kogo ladniejszy dla tego ladniejszy.
Dla mnie x220 ma pewne zalety nad x230, ktore dla niektorych omga byc wazneijsze, wlasnie glownie klawiature i wyglad. To tematy postrzegane bardzo subiektywnie.
x230 jest lepszy zapewne jezeli chodzi o czas pracy na baterii. Wydajnosciowo te procki sa praktycznie takie same, roznice sa aptekarskie, a gdy nastawiamy si ena nizsze zuzycie pradu i tak chcemy jak najwiecej mocy oszczedzac, wiec to nie ma AZ takiego znaczenia. Czas pracy na baterii ma wieksze.
Sugeruje kupic przy okazji rozszerzenie RAM do 8GB. Dysk SSD daje temu laptopowi zdrowego kopa.
Ja dzisiaj przespałem się z tym wszystkim, podsumowałem wszystkie plusy oraz minusy i najprawdopodobniej zdecyduje się na zakup nowego Lenovo z 3-letnią gwarancją - oczywiście w tej opcji będę zmuszony sprzedać tablet.
Jak już wcześniej pisałem najbardziej podoba mi się ta konfiguracja:
http://www.kuzniewski.pl/p5362,lenovo-thinkpad-x220-nyd2spb-core-i5-2520m-12-5-hd-4096-320-intel-hd-3000-dvd-windows-7-pro-z-opcja-8-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
Jednak poważnie zacząłem się zastanawiać również nad modelem X230 w podobniej konfiguracji.
http://www.kuzniewski.pl/p11703,lenovo-thinkpad-x230-nza5vpb-core-i5-3210m-12-5-hd-4096-320-intel-hd-4000-windows-7-pro-z-opcja-8-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html
X230 ma tylko szybsze pamięci, 1600Mhz zamiast 1333Mhz. Nowszy procesor oraz USB 3.0, ma również wyspową klawiaturę zamiast tradycyjnej thinkpadowskiej.
Pytanie tylko czy X230 jest faktycznie lepszy? Na jakimś forum czytałem, że jednak jest mniej wydajny od swojego starszego brata i bardzo się grzeje - ktoś wie coś na ten temat?
X220 kosztuje 4290 zł i dodatkowo posiada stacje dokującą z napędem DVD, która generalnie nie jest mi potrzebna.
X230 kosztuje 4010 zł.
Na który się decydować? :)
rowniez nad tym kminilem ;) wzialem x230, klawiatura mi podpasila, a dodatkowo jest podswietlana (jak sie laptopa czasami uzywa w dziwnych pozycjach i miejscach to sie przydaje)
mniej wydajny? grzeje sie? World of Tanks dziala w natywnej rozdzialce na srednich detalach przy 25-30fps! (w inne gry na pc nie gram). Grzeje sie podobnie jak moj stary dell e4300, x230 za to jest cichszy przy maks obrotach wentylatora. Przy normalnym uzywaniu jest cichuutko ;)
ogolnie ja przykombinowalem i skorzystalem z rabatu dla studentow w tym sklepie: lapstars.de - przelicz, moze bardziej sie oplaca tutaj brac zamiast na firme ;) (studenta jakiegos znasz pewnie ;) )- no chyba, ze sam nim jeszcze jestes to mozna polaczyc te 2 rzeczy
jesli chodzi o baterie to z praktyki: dzisiaj 2 mecze (stadion+hala), mielenie rawow w LR4, opis i rozsyłka - zostało 50% baterii (9cell)
Andrus
Dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki! :)
Chyba już wiem co wybiorę. :)
A wracając do kwestii estetyki to powiem Wam szczerze, że nie podoba mi się ani X220 ani X230, dla mnie to są zwyczajne płyty chodnikowe. ;)
Jednak zakup podyktowany jest w głównej mierze tym co notebook ma w środku oraz jakością matrycy więc kwestia wyglądu w tym wypadku schodzi na dalszy plan.
Kurtz
Dysk SSD oraz dodatkowe 4 GB zakupie w późniejszym terminie.
Najprawdopodobniej będę kupował u kuźniewskiego przez sync, dostanę wtedy 200 zł zwrotu. ;)
Czy oprócz Kuźniewskiego jest jeszcze jakiś sklep w którym warto go kupić?
Cena podskoczyła do 4365 zł i bardzo mnie zniechęca. :)
też miałem z nimi taka samą przygodę, wystawili myszkę, której cena po kliknięciu zamówienia wzrosła o 80 zł, potem były emaile, telefony, mam niezbyt dobrą opinię o kuzniewski.pl....
Wtedy kiedy się nim interesowałem to kosztował 4010 zł (połowa listopada). Miałem jednak w planach wymianę szklarni więc dałem sobie z nim spokój. Teraz chętnie bym do tematu wrócił ale nie mam ochoty płacić 350 zł więcej...
Sklep odpowiedział mi w sprawie wzrostu ceny.
"W nawiązaniu do Pańskiej wiadomości, niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak będzie wyglądała cena w najbliższym czasie, gdyż jest to uzależnione od kursu waluty."
Co ciekawe - waluta od listopada nie skoczyła, a cena i owszem :)