Zobacz pełną wersję : Wątek dla fanów MODDINGU wizualnego oraz dla składających samodzielnie swoje pecety.
Witam wszystkich zainteresowanych :)
Ostatnio przy okazji składaniu przez forumowych kolegów ich własnych sprzętów zauważyłem że jest kilka osób które lubują się w tematyce ulepszania wyglądu swoich blaszaków oraz dopieszczania konfiguracji sprzętowych na przysłowiowy ostatni guzik, jako że również uwielbiam mieć porządek w 'budzie' a na forum robi się lekki nawał tego typu tematów postanowiłem założyć wątek w którym:
- najważniejsze - będziemy omawiać własne maszyny, ich składanie/rozbudowę/modding, podając na własnych przykładach sposoby fajnego modyfikowania pecetów poparte zdjęciami
- będziemy omawiać nowinki ze świata moddingu wizualnego/sprzętowego
- będziemy doradzać jakie ulepszenia można/warto/trzeba zastosować, a co jest zwykłemu kowalskiemu kompletnie zbędne, co nam coś da a co jest tylko ficzerem dla oka
- będziemy doradzać jak złożyć komputer do konkretnych zastosowań podanych przez pytającego na podstawie jego budżetu
Mam nadzieję że wątek się przyjmie i będzie chętnie odwiedzany, ukróci to znacznie potrzebę zakładania nowych wątków kiedy ma się banalne pytanie nie wymagające osobnej dyskusji lub jeśli chce się poprostu pogadać o sprzęcie.
To co myślicie? :) jak ktoś ma już jakiś pomysł na modding albo coś już zrobił, niech wrzuci zdjęcia, jak ktoś ma pytanie o jakiś sprzęt to walić śmiało :)
Temat się nie kręci, więc może zacznę od czegoś co dotyczy wszystkich, czyli chłodzenia dodatkowymi wentylatorami. To chyba najtańszy i najprostszy sposób na obniżenie temperatur. Zamieszczam poniżej ilustrację pokazującą gdzie najbardziej opłaca się instalować wentylatory i jaki spadek temperatury poszczególne ułożenie daje:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/wentylatory-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/nikoniarze/modding/wentylatory.jpg)
CM 690?
U mnie:
Front - 1 intake [12cm] ULNA
Bottom - 1 intake [14cm] LNA
Side( lower) - 1 intake [12cm] ULNA
Rear - 1 out [12cm] LNA
Top(rear) - 1 out [12cm] LNA
( Wiatraki: NF-P14FLX, NF-S12B FLX. CPU cooler: NH-D14 stock)
Jest chlodno i przewiewnie. Dolozenie kolejnego coolera na gorze w trybie out nie mialo sensu, za to w trybie intake, po zwiekszeniu obrotow tylnego bylo chyba odrobine chlodniej - mowie chyba bo wszystko jest w granicach bledu.
Wszystko ładnie pięknie, tylko co z hałasem? Osobiście skręciłem wszytko z 750-800 RPM do 660-730 (wentylator na karcie graf., CPU i wylotowy z tyłu - wszystkie 3 po 12 cm) i powiedzmy jest w miarę cicho (muszę wywalić talerzowy HDD jeszcze ... położenie przodem na stojąco, na 4cm gąbce będącej na dnie budy znacznie go wyciszyło, ale SSD to nie jest ;) ). Temp ... w idle na najgorętszym rdzeniu CPU 30 st., na graf. okolice 38st.. W stresie jakoś + kilkanaście trzeba doliczyć.
U mnie CPU cooler jest sterowany po voltage z mobo, wiec to nie problem, za to reszta jest praktycznie nie slyszalna ( ULNA/LNA ) tam dzie komp stoi ( a stoi gleboko pod stolem :P )
U mnie CPU cooler jest sterowany po voltage z mobo, wiec to nie problem,U mnie też (z poziomu UEFI) i nadal to jest problem, bo nie zmienia to faktu że mam części mechaniczne w budzie. Czasem to mam ochotę tym p... , rzucić i kupić Zalman TNN 500 AF lub Streacom FC10.
ps. komp stoi na dywanie, pod ... a właściwie obok stołu, dzięki czemu przeciętny "Kowalski" go nie słyszy ... a mi obecnie tylko przeszkadza dysk talerzowy ... ale jak ten problem wyeliminuję, to pewnie taki wentylator 12 cm @700 RPM będzie dla mnie hałaśnikiem x-P
Wiatraki mogą być ciche, tylko takie kosztują sporo. Kupiłem ostatnio revolteca i strasznie hałasuje, jak go odłączę komp jest 3-4x cichszy (prawie niesłyszalny, a stoi na biurku pół metra ode mnie). Narazie mam tylko 1 dodatkowy wiatrak bo komp nowy i narazie nie było czasu na wkładanie całego zestawu przód bok tył, ale po zakupie jednego widzę że trzeba będzie zainwestować i kupić wersje ciche, bo inaczej bez solidnego skręcania obrotów się nie skończy.
A tak wogóle, macie jakiś program do regulacji obrotów wentylatorów podpiętych pod płytę który można używać na firmowym sprzęcie? SpeedFan jest freeware więc użytkowanie na komercyjnym kompie będzie mało legalne, tym bardziej że m.in. zajmuję się składaniem blaszaków, więc będą mi to podpinać pod użytkowanie na składanych kompach w celach testowych.
RobertMiernik
05-11-2012, 20:01
Freewareów można używać - są po prostu darmowe, to sharewareów (zwykle) nie można używać na komputerach 'komercyjnych'...
Shareware to pełne wersje programów zarówno darmowych jak i komercyjnych, które pobrać można za darmo, ale mają one określone ograniczenia w funkcjonalności, np ograniczoną liczbę uruchomień, ograniczony czas użytkowania i tym podobne (tzw Trial Version). Po wyczerpaniu limitu program należy zakupić lub usunąć z dysku. Bez znaczenia czy to komputer domowy czy 'komercyjny' pecet.
Freeware to pełne wersje programów udostępnianych za darmo, nie mające ograniczeń w użytkowaniu, ale nie każdy freeware jest darmowy do użytku komercyjnego. Są freeware których używać można i w domu i w firmie za darmo, a są takie freeware które mają wyłączony użytek komercyjny, i są darmowe tylko do użytku domowego.
Z tego co kiedyś przeczytałem to SpeedFan jest własnie takim freeware tylko do użytku domowego, ale to jeszcze sprawdzę bo ciężko znaleść jakiś konkretny zamiennik dla firmy.
PS. Najprostszy przykład programu freeware za który w firmie trzeba zapłacić: http://www.faststone.org/order.htm - Fast Stone Photo Resizer. Jest to program na licencji freeware, który na użytek domowy jest darmowy, ale do użytku komercyjnego wymagane jest wykupienie licencji.
Ja na glosnosc samych coolerow nie narzekam - najwiekszy halas to i tak powietrze przeplywajace przez obudowe.
RobertMiernik
05-11-2012, 20:34
PS. Najprostszy przykład programu freeware za który w firmie trzeba zapłacić: http://www.faststone.org/order.htm - Fast Stone Photo Resizer. Jest to program na licencji freeware, który na użytek domowy jest darmowy, ale do użytku komercyjnego wymagane jest wykupienie licencji.
Tak, ale tu jest napisane "freeware for personal and educational use" a przy fanie tylko freeware, licencja musi być określona dokładnie więc fan jest IMO freeware freeware...
Ale mi też nie udało(chciało) się znaleźć licencji...
Ja na glosnosc samych coolerow nie narzekam - najwiekszy halas to i tak powietrze przeplywajace przez obudowe.... przez finy chłodzenia CPU/GPU i kratownicę (z resztą bardzo dobrze przerzedzoną) obudowy ;) ... wliczam ten szum przepływu, a raczej obwiniam za niego, wentylatory.
Wiatraki mogą być ciche, tylko takie kosztują sporo. Kupiłem ostatnio revolteca i strasznie hałasuje, jak go odłączę komp jest 3-4x cichszy... ile ten "Revoltec" ma RPM przy tym hałasowaniu? Ja bym sugerował porównać "drogie wentylatory" z "tanimi wentylatorami" (np. revoltec) przy identycznej prędkości obrotowej (choć bardziej zaawansowanie byłoby przy tym samym przepływie ... ale w warunkach domowych może poprzestańmy na RPM).
Wentylatory same w sobie potrafia byc glosne. Rowniez niektore generuja przeplyw powietrza ktory tworzy slabsze badz przyjemniejsze dla ucha dzwieki. Ja staram sie oddzielac jedno od 2 bo obydwamaja znaczenie.
Nie narzekam na glosnosc coolera CPU aczkolwiek maniak ciszy na pewno stwierdzilby ze jest slyszalny, nawet przy minimalnym obciazeniu, kiedy mamy obudowe przed soba. W dzien przy normalnej pracy go nie slychac. Przy wysokich obrotach - nie jest kolorowo, ale nic dziwnego. Przy stockowym procku spokojnie na najnizszych ustawieniach by dawaly rade.
Porownaj przy takim samym przeplywie le i takim samym static preasure - kazdy z tych parametrow jest potrzebny do czegos innego. Jest sporo porownan w necie "drogich" coolerow Noctuy i tanszych, wyniki sa bardzo rozne.
I tak lipa, speed fan podobnie jak programy od producenta płyty głównej widzi tylko 3 wiatraki - CPU fan oraz dwa systemowe Sys1 oraz Sys2, na płycie mam w sumie 4 systemowe złączki, czyli jeszcze sys3 i sys4, ale tych dwóch ostatnich żaden program nie widzi, może dlatego że są to 3pinowe wtyki a nie 4pinowe... CPU, Sys1 i Sys2 są 4pinowe, pewnie dlatego mają możliwość konfiguracji obrotów. Pozostaje mi kupić jakiś ładny panel przedni w takim razie.
W mojej płycie głównej nie ma problemów z regulacją wentylatorów 3-pin z poziomu UEFI (ASRock)- więc 3-pinowość wentylatora nie stoi na przeszkodzie regulacji programowej. Regulacji programami działającymi w tle nigdy nie uznawałem (niepotrzebna zależność od systemu, kolejny śmieć w pamięci, większa zawodność).
(niepotrzebna zależność od systemu, kolejny śmieć w pamięci, większa zawodność).
i znacznie większa wygoda, bo nie musisz wyłączać kompa i przechodzić do biosu żeby coś przestawić, np jak skończysz pracę i zechcesz odpalić grę. A programy są tak małe, że przy i5/i7 i szybkich ramach są dla kompa praktycznie nieodczuwalne.
W biosie też mam możliwość regulacji tylko tych 3 wiatraków, 1CPU i dwóch systemowych :(
i znacznie większa wygoda, bo nie musisz wyłączać kompa i przechodzić do biosu żeby coś przestawić, np jak skończysz pracę i zechcesz odpalić grę. A programy są tak małe, że przy i5/i7 i szybkich ramach są dla kompa praktycznie nieodczuwalne.
W biosie też mam możliwość regulacji tylko tych 3 wiatraków, 1CPU i dwóch systemowych :(Ja to raz ustawiłem i kolejny raz przestawiłem po roku o kilka %. A jak "odpalam grę" i temp CPU przekroczy jakieś 50st (jakoś tak ustawiłem limit) to wentylator np. CPU automagicznie przyspiesza o tyle, by utrzymać temp do zadeklarowanego limitu - bezobsługowa ,zautomatyzowana kontrola prędkości obrotowej. Tak więc z poziomu windy może i wygodniej ... tylko że ja ustawień praktycznie i tak nie dotykam, i nie muszę się martwić że mi program kontroli się przywiesi czy coś.
No to takie coś dla procka też mam, ale to tylko 1 stopień masz, czyli po przekroczeniu określonej temperatury wiatrak przyśpiesza do określonej wartości. W programach normalnych możesz sobie całą krzywą ustawić, i jeszcze oprofilować kilka wariantów. Ale fakt, że w większości przypadków i dla większości osób 1 parametr ustalany na sztywno raczej wystarczy.
No to takie coś dla procka też mam, ale to tylko 1 stopień masz, czyli po przekroczeniu określonej temperatury wiatrak przyśpiesza do określonej wartości. Nie ma określonej wartości RPM do której przyspiesza.
Czyli przyspiesza maksymalnie ;P
Ja wole rozwiazania mechaniczne - potencjometry na front panelu. Kiedy na prawde na dlugo obciazam kompa ( jak 24h burn test ) to wszystko na maximum, a ja spie w innym mieszkaniu a conajmniej pokoju. ( :P ) W normalnym uzytkowaniu airflow w budzie nawet ze wszystkimi przejsciowkami ULNA jest wystarczajacy przy tym sprzecie ktory mam i dosc normalnej pracy ( 2-3h grania, troche kompilacji, jakies mielenie zdjec czasem po 2-3h )
Czyli przyspiesza maksymalnie ;P
Nie, nie przyspiesza maksymalnie. Przyspiesza o tyle, by utrzymać temp. do zadanego limitu.
Ja wole rozwiazania mechaniczne - potencjometry na front panelu. Kiedy na prawde na dlugo obciazam kompa ( jak 24h burn test ) to wszystko na maximum, a ja spie w innym mieszkaniu a conajmniej pokoju. ( :P ) W normalnym uzytkowaniu airflow w budzie nawet ze wszystkimi przejsciowkami ULNA jest wystarczajacy przy tym sprzecie ktory mam i dosc normalnej pracy ( 2-3h grania, troche kompilacji, jakies mielenie zdjec czasem po 2-3h )Mi by się nie chciało kręcić ;) Poza tym to dodatkowy klamot w obudowie. Te ~700 RPM zwykle u mnie wystarcza by temp. była niska ... dopiero jak są upały to przy syntetycznym burn-test automat zwiększa RPM o tyle, o ile trzeba, by utrzymać temp. do zadanego poziomu
Matey3000
06-11-2012, 10:03
A nie lepiej kupic dobry komputer, zamiast "krecic" rzęchy?
Nie ma określonej wartości RPM do której przyspiesza.
Ja mogę ustawić do jakiej wartości przyśpiesza po przekroczeniu ustalonej temperatury.
Właśnie to dobry komputer trzeba schładzać. Jak masz Celerona z integrą i jeden dysk, to tak naprawdę nie ma co chłodzić. Za to w dużych rozbudowanych jednostkach ilość sprzętu wytwarza dość duże ilości ciepła. Fakt, można pracować na chłodzeniu fabrycznym, ale czemu nie wydłużyć życia sprzętowi ujmując mu 10-20 stopni podczas pracy? Im chłodniej pracuje sprzęt tym dłużej pożyje.
Co do obudów - większość tych high-end za kilka stów nie ma fabrycznie zainstalowanych firmowych potencjometrów, więc takie rzeczy kupuje się osobno. Nawet wentylatorów wiele nie ma, tylko pod zdjęciami u producenta jest napisane że wentyle trzeba kupić osobno, choć to już jest mniejszy problem bo większość drogich jednak te wiatraki ma.
A nie lepiej kupic dobry komputer i go podkrecic? :) Moj staruszek jeszcze az tkaim rzechem nie jest a byl podkrecony od praktycznei pierwszych dni...
OC w tej chwili to cos zupelnie innego niz 4-5 lat temu. W tej chwili mamy processory intela z serii K, ktore po zmianie jednego ustawieni apracuja ok 15-20% wydajniej, na tym samym voltage praktyczn ein eiskracajc widocznie swojego czasu zycia, a jak mamy dobre chlodzenie, mozemy pokusic sie o delikatne podenisienie vcore... Co wiecej, bardoz duza czesc dobrych plyt Z77 robi to za nas, po prostu klikamy w "OC profile" i komputer dziala szybciej.
Co do obudów - większość tych high-end za kilka stów nie ma fabrycznie zainstalowanych firmowych potencjometrów, więc takie rzeczy kupuje się osobno. Nawet wentylatorów wiele nie ma, tylko pod zdjęciami u producenta jest napisane że wentyle trzeba kupić osobno, choć to już jest mniejszy problem bo większość drogich jednak te wiatraki ma.
Prawde mowiac ja wole budy bez wiatrakow, bo i tak po roku wiekszosc z nich nadaje sie do wyrzucenia ze wzgledu na glosnosc, a brak tych stockowych coolerow to nizsza cena ( nie potrzbeuje plastiku za 15 pln :P )
Mi by się nie chciało kręcić
A mi sie chce? ^^ Bardzo zadko zmienialem predkosc pracy coolerow, dla tego w tej chwili panelu nawet nie mam ( panel sie zepsul przy przenoszeniu kompa ;P ) i wszystko pracuje ze statycznymi przejsciowkami. Ustawienia w BIOS, moze wygodne - ustawic i zapomniec, ale mi osobiscie praktycznie zadnej roznicy nie robia, dla tego uzywanie wiatrakow bez pwm to nie problem :)