Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Capture One LE - wyjaśnienie plotek

Władca Pixeli
20-03-2007, 03:38
Ostatnio pokazały się na forum plotki, że program będzie można aktywować tylko do końca miesiąca.
Oto dwie odpowidzi jakie otrzymałem:

---------------------------------------------
"The serial number will not expire.
There has been some rumours that SanDisk will stop bundling the software with the CF cards but it is yet to be confimed."

I hope this answers your question. If you would like a more detailed clarification or should you have any further issues or feedback, please do not hesitate to reply or contact us again.

Kind regards

Jakub
Phase One Customer Support
---------------------------------------------
The Product Key will remain valid indefinitely for version 3.7.6 + 1 Free Upgrade to version 4.0

Server needed restarts over weekend. YOu should be able to activate without issue.
Let us know if you have any problems.

Regards,
PhaseONEsupport

svistakk
20-03-2007, 21:38
Dzięki Władco Pixeli - no i jest jasnośc - ale karta i tak juz do mnie biegnie, bo zmieniłem komputerek na maca i z tego, co sprawdzałem C1 najlepiej na nim chodzi (zwłaszcza, że to nie najnowszy Mac ;)) i jest w pełni zgodne z wersją z PC więc wybór jest prosty :) Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas!!

wigi
21-03-2007, 23:38
ja słabo zanć angielski
czy to oznacza, że kod aktywacyjny ważny jest bezterminowo?

hicks
21-03-2007, 23:53
wynikaloby, ze tak i dodatkowo przysluguje nam upgrade dla wersji 4.0, ktora mamm iec poprawiony interface i mam byc jeszcze SZYBSZA!!! :)

WLADCO: Jak wyglada sprawa z reinstalacja/systemu zmiana dysku itp.?

boobass
22-03-2007, 01:32
Ja przeszedłem już 2 reinstalki systemu (THX Bill) i program za każdym razem rejestruje się bezproblemowo, poza tym zainstalowałem dzisiaj na 2-gim kompie i tez poszło.

hicks
22-03-2007, 09:05
Boobass: No licencja jest na 2 komputery. :) Rejestrowales online czy recznie ? Ja na Xp nie mam netu i CO LE generuje jakis drugi kod, ktory trzeba wklepac na stronie i otrzymujemy 3 kody do wklepania w CO LE, zastanawiam sie czy po takich reinstalakach bedzie generowal nowe kody.

sadki
24-03-2007, 01:22
Wobec powyższego jest pewna nieścisłość, bo na kuponie sandiska jest nota: "This coupon is valid until March 31, 2007". Być może pierwsza rejestracja MUSI się odbyć w tym terminie?

boobass
24-03-2007, 01:42
hicks, nie pomoge ci w temacie aktywacji recznej gdyz aktywowalem online. Wiem ze jest na 2 komputery aczkolwiek wolalem sie przekonac organoleptycznie :D

PrzemekM
24-03-2007, 08:10
Wobec powyższego jest pewna nieścisłość, bo na kuponie sandiska jest nota: "This coupon is valid until March 31, 2007". Być może pierwsza rejestracja MUSI się odbyć w tym terminie?

A nie chodzi przypadkiem o kupon na upgrade do wersji Pro? Coś takiego chyba gdzieś na ich (PhaseOne) stronie wyczytałem. O ile dobrze pamiętam...

sadki
24-03-2007, 11:32
Ta nota jest po dwóch stronach kuponu, dotyczących C1 LE oraz upgrade'u.

szymony
24-03-2007, 17:17

Teoria spiskowa dziejów głosi iż, pierwotnie tak planowano i tak wydrukowano kartuszki, a teraz z różniastych powodów z tego zrezygnowano.

Tomasz Golinski
29-03-2007, 20:30
zastanawiam sie czy po takich reinstalakach bedzie generowal nowe kody.

Próbowałem aktywować ręcznie dwa razy na tym samym komputerze pod różnymi systemami operacyjnymi - emulowany windows oraz XP i pojawiały się różne numerki.

blekota
06-04-2007, 18:21
czy ktoś aktywował ten kod w kwietniu?. widziałem sandisk extreme III w sklepie i obejrzałem sobie dokładnie opakowanie ale jedyna informacja o dodatkach to rescue pro, i nic tam nie piszą c1 le , czy to normalne?

Gawronnek
06-04-2007, 19:12
ja w sumie kupiłem 3 karty 1x1GB i nie było żadnej informacji na pudełku, jednak kod był w środku oraz 2 x2GB i na obu pudełkach była mała naklejka informująca o tym C1 LE, niestety kody aktywowałem w marcu

Grześ Pseudonim
09-04-2007, 08:14
... i jeszcze niespodzianka ...

Ja kupiłem ten soft przeszło rok temu. Każdy upgrade systemu powoduje przejście do stanu "trialowego" i konieczność ponownej instalacji, których jest dokładnie 2. I co dalej? Trzeba napisać do producenta, "łaskawie" pozwalają na jeszcze jedną rejestrację i tak wkoło Wojtek :evil:.
Już mam trochę dość wiecznego tłumaczenia że nie jestem wielbłądem i myślę o wywaleniu C1 z komputera i przejdę na NC.

sadki
10-04-2007, 20:45
Dlaczego ja nie dostałem rescue pro z moim sandiskiem? Capture One jest i śmiga, ale rescue też chce :)

Gawronnek
10-04-2007, 21:18
Dlaczego ja nie dostałem rescue pro z moim sandiskiem? Capture One jest i śmiga, ale rescue też chce :)

ktoś Ci buchnął z opakowania, Rescue jest z każdą kartą

Tomasz Golinski
10-04-2007, 21:21
Albo była to marna podróbka.

Gawronnek
10-04-2007, 21:22
dziwne tylko, że był kod do Capture One LE

sadki
10-04-2007, 21:26
Fałszywy alarm. Jest Rescue. Sorry za kłopotanie. Po prostu zapomniałem zainstalować, bo się C1 zaaferowałem :)

Paweł Tometczak
12-04-2007, 13:53
czy ktoś aktywował ten kod w kwietniu?. widziałem sandisk extreme III w sklepie i obejrzałem sobie dokładnie opakowanie ale jedyna informacja o dodatkach to rescue pro, i nic tam nie piszą c1 le , czy to normalne?

Ja aktywowałem pare minut temu Phase One i działa wszysto i aktywacja się powiadła :)

Adam Trzcionka
12-04-2007, 17:12
czyli co? - akcja się skończyła, ale kod nadal działa? chciałem kupić, ale sprzedawcy w dwóch sklepach, w których wczoraj pytałem mówią jak jednym głosem: kody były aktualne do 30 III

pX
12-04-2007, 19:25
http://forum.phaseone.com/viewtopic.php?t=3346

ozzy
13-04-2007, 09:43
uuuf, zdaje sie ze powyzszy link wszystko wyjasnia:)
dlal tych ktorym nie chce sie czytac calosci:

'if you have in your hands a coupon, No Worries.' a po slowiansku: jak masz kupon, to nie masz sie o co martwic (wszystko bedzie dzialac;)

Sever
26-04-2007, 22:04
Dodam tylko, że dziś zakupiłem SanDisk Extreme III w Fotojokerze i kod był.
Na pudełku (czarne pudełko tekturowe) na "zawieszce" jest mała czarna naklejka z napisem
"CAPTURE ONE
Get More From RAW"

Kod był na białej kartce włożonej luzem do tego pudełka (czyli nie w tym plastikowym).

Aktywowałem, wszystko działa ... no prawie, na obsługę D40 muszę jeszcze poczekać :(
Ale lepiej pośpieszyć się z zakupami bo nie wiadomo jak długo jeszcze będą te promocyjne Sandiski.

prz3mo
26-04-2007, 23:02
Ja tez aktywowałem wczoraj, karta SD Extreme III kupiona w FJ. Kod tak jak pisze kolega wyzej na białym kartoniku, wlozonym do pudełka z karta.

Sever
27-04-2007, 11:02
haha - właśnie dziś wyszedł upgrade do wersji 3.7.7 ( i jest obsługa D40).

Tylko coś mi automatyczny update nie chce tego ściągnąć... czy jak ściągnę normalnie nową wersję i każę "nadinstalować" to stracę przyznaną licencję?

prz3mo
27-04-2007, 16:06
haha - właśnie dziś wyszedł upgrade do wersji 3.7.7 ( i jest obsługa D40).

Tylko coś mi automatyczny update nie chce tego ściągnąć...

Z tego co jest napisane przy aktywacji jest tylko jedna darmowa aktualizacja. Moze Ty juz wyczerpales limit..?

Sever
27-04-2007, 17:00
Nie, już software sprawdził, że jest nowa wersja po czym kazał ściągnąć normalną binarkę ;)
Po updajcie działa ładnie, właśnie trochę go wymęczyłem i faktycznie jest to super program.

A co do pozostałego updatu to go nadal mam, update w ramach jednej wersji programu jest "free". Dopiero update do nowej wersji (w domyśle 4.0) zje go ;)

Właśnie sprawdziłem na stronie i jest:
Free software updates that are left: 1

Więc się wszystko zgadza.

sebasw
28-04-2007, 09:21
Nowy C1 działa świetnie z D40 !

sadki
28-04-2007, 10:38
A czy coś jest zmienione w tej wersji prócz dodania obsługi D40? warto to ssać?

Sever
28-04-2007, 11:30
New camera support
· Leica DIGILUX 3
· Fuji S5
· Nikon D40
· Pentax K10D, K100D
· Olympus E-400

Improved camera support
· Leica M8
- New profile for use with the IR cut-off filter
· Canon 1D MK II N
- Updated color matrix for more correct color renditions

sadki
28-04-2007, 11:34
Dzięki. Czyli nic nowego w funkcjonalności samego programu.
Czekamy zatem na czwórkę..

sebasw
28-04-2007, 16:05
hej,

bawię się właśnie C1 i mam porównanie do PictureProject.

Otóż w C1 kolory są blade i nie wiem jak je wzmocnić, np. w PP jest opcja ColorBooster, która świetnie działa, podbija kolory i są żwyew, naturalne.
Nie mogę znaleźć odpowiednika w C1, może ktoś pomóc ?

sadki
28-04-2007, 16:38
W zakładce Exposure jest suwak CS = Color Saturation.

sebasw
28-04-2007, 16:39
Dzięki, o to chodziło.

Przy okazji mam prośbę o pomoc...

mianowicie kolory wywołanych zdjęć w C1 są zawsze jakieś takie za ciepłe, albo wypłowiałe, nie wiem dlaczego...
bawię się ustawieniami i nie mogę osiągnąć pożądanego efektu :(

najgorsze jest to, że gdy w programie PictureProject dam ustawienia AUTOEnhance to pięknie dobiera sam soft parametry i zdjęcie jest b. ładne, ale nie chce go używać, bo jest BARDZO wolny i nie ma funkcji Batch.

Czy ktoś może mi pomóc ? co źle ustawiam, na których opcjach się skupić,żeby kolory w C1 były nasycone, żywe ?

grzegorzant
01-05-2007, 13:07
Mam pytanko odnośnie C 1
Mianowicie musiałem przeinstalować winde. Po tym bolesnym zabiegu uruchomiłem C1 no i nie chce działać tj. pojawia się kom. o tym, że nie widzi d80 i że nie może znaleźć docelowego katalogu dla jpegów (podanego wcześniej). Czy wywalić ten soft, a następnie zassać ponownie (klucz nabyłem razem z sdIII) czy może w jakiś inny sposób to naprawić ?
pomóżcie

sadki
01-05-2007, 15:16
Sebasw, jeśli za ciepłe to je balansem bieli ostudź, jak wypłowiałe to zwiększ nasycenie. Jeśli nadal brakuje, to kup filtr polaryzacyjny.

Grzegorzant, w jaki sposób przeinstalowałeś windę: z formatem, czy bez? I w jaki sposób uruchomiłeś C1: skopiowałeś cały katalog, zainstalowałeś po skopiowaniu, czy jeszcze inaczej?
Ja uznaję tylko instalkę windy na sformatowanym dysku, potem ew. skopiowanie poprzednich katalogów tam gdzie były i ponowne zainstalowanie programów - najprostszy sposób na zachowanie preferencji.

grzegorzant
01-05-2007, 15:42
ok mała poprawka
Przeinstalowania dokonał człowiek z firmy komp. Ja się za to raczej nie zabieram. Windows był na C, a C1 na E który nie był ruszany. Po uruchomieniu kompa włączyłem go poprosił o klucz, wklepałem i dalej tak jak wyżej ..hmm może jeszcze raz go zainstalować ze strony, tylko czy klucz będzie działał.

sadki
01-05-2007, 16:06
jeśli jest to XP, to najważniejsze pliki konfiguracyjne umieszczone zostają na C:\Documents and settings\. Nie wiem, czy C1 też tak ma, bo nie jestem na kompie teraz. Może koledzy sprawdzą?

saygon
01-05-2007, 17:43
reinstalka windy= reinstalka wszystkich programow. traci pliki wpisane w rejestrze, pliki tymczasowe , pliki wspoldzielone, pliki z wlasnymi ustawieniami , generlanie duzo tewgo traci :) wiec trzeba wszystko przeinstalowac

Gawronnek
01-05-2007, 17:49
na zbyt czasochłonną reinstalacje jest przecież rozwiązania, raz zainstalować porządnie winde ze wszystkimi niezbędnymi driverami i programami a na koniec zrobić obraz partycji systemowej i po bólu, reinstalacja zajmuje 10 minut plus dodatkowe na wgranie bieżącej kopii dokumentów i poczty

grzegorzant
01-05-2007, 18:57
No więc wynika z tego, że razem z C poleciały pliki współdzielne od C1, zatem teraz trzeba go na nowo zainstalować z netu . Czy ktoś to już ćwiczył i czy działa przy ponownym zastosowaniu klucza wcześniej zakupionego wraz z kartą ?
pzdr greg

sadki
01-05-2007, 19:15
Na tym samym kompie nie ma prawa nie zadziałać.

grzegorzant
01-05-2007, 19:27
ok dzieki jutro spróbuje.

prz3mo
02-05-2007, 11:50
Ma ktos moze namiar na jakas intrukcje, poradnik itp. w jezyku polskim do Capture One LE ? Kurcze, zaczynam dopiero zabawe z NEF'ami i troche sobie chyba nie radze :-/

ooo, cos znalazlem na forum :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3706&page=2

sadki
02-05-2007, 13:17
Do tego dołącz wiedzę na temat przestrzeni barw (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388). Resztę, np metodologię wyostrzania, znajdziesz na forum capture one (http://forum.phaseone.com/).

robin102
02-05-2007, 18:04
Jak koledzy wyżej radzą musisz od nowa zainstalowac C1 , mimo , że miałeś go na innej partycji .
A w temacie rożnic miedzy najnowsza wersją C1 LE . Jest może troszkę szybsza ? Spraktykował to ktoś ?

prz3mo
02-05-2007, 19:00
Do tego dołącz wiedzę na temat przestrzeni barw (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388). Resztę, np metodologię wyostrzania, znajdziesz na forum capture one (http://forum.phaseone.com/).

Dzieki :)

A moze mi ktos jeszcze wytłumaczyc co oznaczają EC, CC i CS w zakładce Exposure ?

sebasw
02-05-2007, 19:03
Najedz myszką nad suwak, to zobaczysz opis

w skrócie:
Ekspozycja - EC
Kontrast - CC
Kolor - CC

prz3mo
02-05-2007, 19:07
Najedz myszką nad suwak, to zobaczysz opis

w skrócie:
Ekspozycja - EC
Kontrast - CC
Kolor - CC

Kurcze, rzeczywiscie :oops: Ale wstyd...
Dzieki wielkie :)

sadki
02-05-2007, 21:37
CS, nie CC: ColorSaturation.

sebasw
02-05-2007, 21:50
Sadki: wiadomo, skrzat się w pisownię wkradł.

grzegorzant
04-05-2007, 14:32
Wprowadziłem ze strony jeszcze raz, przeładowałem starym kluczem, odpaliłem, no i w celu - tzn. wszystko jest w porządku !!:mrgreen:
Czy nowa wersja jest szybsza? hmm.. u mnie jest (reinst. windy:-D )
Dzięki za rady pozdrawiam

kubedes
14-05-2007, 11:27
Podepnę pod temat.

Czy C1 importuje RAW wraz ze zmienionymi nastawami z aparatu - D70s? Odniosłem wrażenie ze nie.

Dla przykładu mam w puszce podciągnięty kontrast i nasycenie.
NEFy zaimportowane do C1 wyglądają jakbym tych nastawów nie zaminiał - czyli wszystko na "Normal"
Capture NX (trial) ładnie wczytuje podciągnięte i można od razu wołać, ew. jakieś delikatne korekty na pojedyńczych fotach.
Czegoś nie ustawiłem w parametrach C1 czy on juz tak ma?
Oczywiście suwakami daje się uzyskać podobny efekt i zastosować baczowo na pozostałe, ale nie po to zmieniam nastaw w puszce żeby potem po raz kolejny ustawieć to w sofcie.

Macie jakieś doświadczenia z tym?
Z góry dzięki za wszelkie info. :)

PS. wiem że jest forum u producenta ale wolę tu zapytac najpierw zanim się zacznę przebijać przez tamto forum.

Gawronnek
14-05-2007, 11:32
takie rzeczy tylko w Erze ;), a poważnie tylko w sofcie Nikona

kubedes
14-05-2007, 12:33
takie rzeczy (...) tylko w sofcie Nikona

nic to, trzeba się dalej bawić suwaczkami w C1.
te 450 za NXa to wolałbym w jakieś szkło wsadzić.

blekota
15-05-2007, 22:32
czy ktoś kupował ostatnio sandisk III , i czy jest tam jeszcze kod aktywacyjny do c1?

Sever
16-05-2007, 10:57
Jakoś na początku maja kupowałem w Fotojokerze i jeszcze mieli.
Na tekturowym pudełku (na zawieszce) powinna być czarna naklejka w stylu 'C1 inside' ;)

blekota
16-05-2007, 19:49
podobno włąśnie nie ma takiej naklejki

sadki
16-05-2007, 19:51
Wcześniej nikt takiej nie miał, na pudełku nie było żadnej informacji.

Gawronnek
16-05-2007, 19:56
pisałem o tym już wcześniej http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=265612&postcount=14

sebasw
16-05-2007, 20:26
Przecież na allegro jeszcze pełno tych kart z C1.