Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Miedziano-zielona Islandia.
Witam.
Z gigantyczną tremą prezentuję moje debiutanckie zdjęcie w tym dziale.
Proszę oczywiście o wszelkie wskazówki co jest źle [lub dobrze], bo w kategorii Krajobraz dopiero raczkuję i bez rad ani rusz :)
Zrobione w okolicach Geysir.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/5562/dsc0097mz.jpg)
Dziękuję i pozdrawiam
W sumie nie wiem o co chodzi w zdjęciu.
Jak dla mnie słabo trochę.
Pozdrawiam Mirek
Widzę, że okolica ciekawa. Warto wrócić i poszukać dobrych kadrów. Nie jestem tu od dawania rad, bo za cienki bolek jestem, ale jak chce się pokazać wszystko na raz co się widzi, to wychodzi właśnie takie zdjęcie jak Twoje. Pozdrawiam
żółto-czarny
05-11-2012, 14:41
Trudno udzielać raz nie będąc na miejscu, ale na początek to chyba pozbyłbym się z 1/3 kadru od dołu, robiąc większe zbliżenie na górę. Dałbym też trochę więcej nieba, bo teraz masz dziwnie ucięte chmury.
Dzięki za wypowiedzi :) Byłam świadoma, że to może być słabe, chodziło mi glównie o pokazanie tej naprzemienności kolorów, jako całość może rzeczywiście nie wyszło to najlepiej.
A możecie powiedzieć jak jest z obróbką? Chodzi mi głównie o kolory, bo niestety dysponuję jedynie laptopem i wydaje mi się, że jest ok, ale szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak to może wyglądać u Was..
Niedługo wrzucę inne próby, zobaczymy czy będzie lepiej/gorzej w porównaniu z tym zdjęciem.
piotrm100
07-11-2012, 01:54
Daleki jestem od bycia ekspertem, ale chyba nie muszę być wirtuozem fortepianu, by ocenic gre pianisty... Jak dla mnie obrobka calkiem dobra. Na Islandii nie bylem, wiec nie wiem czy kolory naturalne czy tez nie, ale ja lubie mocniejsze kolory, a te takie wlasnie sa i mi to odpowiada. My tu na forum raczeni jestesmy swietnymi kadrami Geraltta, wiec inaczej ja sobie wyobrazamy. Tutaj brakuje jakiegos ciekawego motywu, a i pora niezbyt fotogeniczna. W kazdym badz razie debiut mysle, ze udany. Wielokrotnie jest duzo gorzej (chocby moj przypadek :) )
Dzięki :) Fotografie Geraltta znam i nie wiem czy kiedykolwiek uda mi sie osiągnąć chociażby zblizony poziom, na Islandię poleciałam bez jakiegokolwiek krajobrazowego doświadczenia niestety, mam nadzieję rychło tam powrócić choć koszta są niemałe.
Niefotogeniczna pora.. tak, wiem, zdjęcie robione ok 15:00.. ale harmonogram mieliśmy strasznie napięty i nie można było wybrzydzać względem pory dnia :(