Zobacz pełną wersję : Nikkor 180 f2.8 na Sigmę 70-200 f2.8 - warto?
Witam!
Mam Nikkora j/w i podpinam go do D90. Optycznie szkiełko bomba, ale jest kilka niuansów utrudniających życie.
Zastanawiam się nad zamianą tego obiektywu na Sigme, z prostego względu - stałka 180mm na DX to mnóstwo bieganiny, przez co ucieka sporo momentów albo wychodzą kiepskie kadry. Dodatkowo boli troszkę brak VR co w połączeniu z niewielkimi możliwościami ISO w D90 nie pomaga.
Dodam, że planuję przejście na FX.
Pytanie więc jest proste - czy optycznie Sigma jest w stanie dotrzymać kroku Nikkorowi? Jeśli chodzi o wygodę to sprawa jest jasna (waga nie ma znaczenia), ale nie chcę zamienić przysłowiowej siekierki na kijek.
Dziękuję za podpowiedzi.
Warto jeśli potrzebujesz obiektywu bardziej uniwersalnego. Lubie obiektywy Sigmy, miałem kilka stalek tej firmy i ze wszystkich bylem zadowolony. Na tej zamianie zyskasz zoom a stracisz trochę na jakości obrazka, krotka piłka.
Warto jeśli potrzebujesz obiektywu bardziej uniwersalnego. Lubie obiektywy Sigmy, miałem kilka stalek tej firmy i ze wszystkich bylem zadowolony. Na tej zamianie zyskasz zoom a stracisz trochę na jakości obrazka, krotka piłka.
sorry ale z sigma 70-200 OS zyska na jakosci
sorry ale z sigma 70-200 OS zyska na jakosci
No to się uśmiałem w niedziele z rana :D
będziesz musiał dźwigać więcej ale będziesz wyglądał "bardziej profi"
jakbyś kiedyś robił nią zdjęcia to już byś się nie śmiał.
jakbyś kiedyś robił nią zdjęcia to już byś się nie śmiał.
Rozumiem ze miałeś Nikkora 180mm f2.8 i z doświadczenia wiesz ze zoom Sigmy daje lepszej jakości obrazek? Ciekawe, normalnie bardzo ciekawe...
Zdziwiłbyś się.
Ale nie ma sensu porównywanie stałoogniskowego obiektywu do zmiennoogniskowego.
Sigma 70-200 OS "tylko" niewiele ustepuje nikkorowi 70-200 VR2. pzdr
robię zdjęcia obydwoma szkłami (180-tkę mam pożyczoną na wieki od kumpla...) i jestem pewien na 100%, ze sigma jest lepsza...
Czy dlatego ze bardziej uniwersalna/zoom/macro tzn. jest lepsza? Jeśli tak to zgadzam się w 100%. Kolega @bular zasugerował ze Sigma da lepszy obrazek od Nikkora i ciekawi mnie dlaczego tylu fotografów wybiera stalkę która jest niewiele tańsza niż uniwersalny zoom 70-200. Dotychczas uważałem ze 180mm to tańsza opcja Nikkora 200mm f2 i do głowy by mi nie przyszło ze można te obiektywy porównywać z zoomami pod względem jakości obrazka. Wiec dziwię się podobnym komentarzom i jako amator chętnie dowiem się czegoś więcej na ten temat.
Dotychczas uważałem ze 180mm to tańsza opcja Nikkora 200mm f2 i do głowy by mi nie przyszło ze można te obiektywy porównywać z zoomami pod względem jakości obrazka.
Czyli tak naprawdę porównujesz, w swoim rozumowaniu, Sigmę 70-200/2.8 OS z Nikkorem 200/2.
180f2.8 jest dużo słabszy od 200f2
Jeśli brać pod uwagę uzysk ekonomiczny czyli komfort pracy ze stabilizowanym zoomem + winieta i dystorsja do usunięcia w obróbce to możnaby się pokusić o Sigmę 70-200OS, która ma lepszą rozdzielczość od 180tki (jedynie tyle i aż tyle...). Natomiast
Zamiana 180-tki na inny obiektyw w tym stare modele Sigmy kompletnie mija się z celem.
proste porównanie
http://www.photozone.de/Reviews/226-nikkor-af-180mm-f28-if-ed-review--test-report?start=1
http://www.photozone.de/nikon_ff/763-sigmaex7020028os?start=1
http://www.photozone.de/nikon_ff/499-nikkorafs200f2vrff?start=1
i tyle, pozdrawiam