PDA

Zobacz pełną wersję : Jak fotografować pokazy mody

pawulon
03-11-2012, 11:25
Witam,

Od czasu do czasu w mojej mieścinie mam okazję fotografować pokazy mody.

Niestety organizator raczej nie dba o dobre oświetlenie.
- albo jest tunel świetlny, który trudno zbalansować i zostawia brzydkie ślady na tle,
- albo są to mocne lampy świecące od góry, który wypalają twarze i robią bardzo mocne cienie,
- albo są to lampy z boku, które oświetlają tylko partie wybiegu i to tez nierównomiernie.

Ogólnie rzecz biorąc, oświetlenie jest mocne, ale jest go za mało i nierównomiernie oświetla wybieg.

Póki co fotki wychodzą mi takie jak tutaj: www.offfashion.pl Z tym że są to zdjęcia raczej wyselekcjonowane.

Co mogę zrobić (jak ewentualnie samodzielnie doświetlić). Efekt jaki chciałbym osiągnąć, to równomiernie oświetlenie.

I jeszcze jedno:

Czy lepiej fotografować podczas chodu czy na końcu wybiegu?

Co myślicie o fotografowaniu stałką (85 lub 135mm).

Pozdrawiam

fafniak
03-11-2012, 11:41
Fotografowanie to pikuś - zrób materiał video gdy przy wyjściu masz f2.8 a na końcu f16 na twarzy a na nogach f5.6-4
Najczęściej najrówniejsze oświetlenie jest w połowie wybiegu ale to też nie jest reguła .
Lampa błyskowa - reszta jest doświadczeniem - to nie zupa pomidorowa ze mozna podać przepis

RobertMiernik
03-11-2012, 12:21
O radzeniu sobie i zupie fafniak temat wyczerpał, więc tylko do pozostałych dwóch pytań.

Co do momentu fotografowania, to koniec wybiegu to zawsze zatrzymanie właśnie dla fotografów, oczywiście są kreacje, które lepiej się w ruchu prezentują, ale też po to jest na końcu wybiegu parę 'zmian pozy', 'żeby machnąć falbankami'. To nie znaczy, że nie warto fotografować w środku i w biegu, ale tu już nawiązuję do drugiego pytania - stałek.
Dlaczego fotografowanie stałkami miałoby budzić jakiekolwiek wątpliwości?
Właśnie stałki mogą być super rozwiązaniem jeśli ustawisz się w odpowiedniej odległości od punktu X, skoro nie jesteś przekonany na razie do fotografowania środka/końca wybiegu, to stałka może rodzić problemy z kadrowaniem, ale jak już się zdecydujesz, stałka ułatwi życie...

fafniak
03-11-2012, 12:36
Ja dodam tylko jeszcze jedno. Coraz częściej jest tak ze to zatrzymanie na końcu trwa sekundę - fotografom to zwykle wystarcza :( tym którzy robią video - stanowczo nie. I w tych momentach widać którzy modele/modelki są profesjonalistami. Stanie odwróci się lekko w lewo , potem znów na wprost a potem w prawo - trwa to w sumie 5-6 sekund - fotografowei mają szansę zrobić masę zdjeć w łącznie z detalami a i ludzie od ruchomych obrazków mają szanse...

pawulon
03-11-2012, 18:38
Prawdopodobnie nie będzie dało fotografować się fotografować na końcu wybiegu, bo będzie tunel świetlny, który znając życie na końcu wybiegu będzie oświetlał tylko połowę sylwetki. Mysle o zaczęciu używania lampy błyskowej. Ale chce zrobić to tak żeby nie było cieni...

fafniak
03-11-2012, 18:43
co to jest tunel świetlny ?

RobertMiernik
03-11-2012, 19:47
Dokładnie fafniak jednym spojrzeniem można kto jest przygotowany do chodzenia kto jest z łapanki na mm...

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

kapslok
04-04-2014, 21:06
Ja jutro będę "obstawiał" pokaz mody. Pierwszy raz z lustrzanką, poprzednio na tej imprezie miałem superzooma i wyszło fatalnie - aparat głupiał od tych zmieniających się, migoczących świateł, nie mógł ustawić odpowiedniej jasności, zawieszał się, działał z opóźnieniem. Prawie żadne zdjęcie nie wyszło. Teraz mam już lustrzankę, ale Nikon D5200 to nie jest fachowy sprzęt i też nie mam pewności, jak się zachowa w tych warunkach. Zwłaszcza, że na razie dysponuję tylko wbudowaną lampą. Redaktor mówił mi, że "wystarczy najtańsza lustrzanka". No, ja nie wiem. Jeśli macie jakieś pomysły, jakie ustawienie, jakie parametry tam przygotować na pokaz mody, to chętnie posłucham.

pawulon
04-04-2014, 21:11
Lustrzanka lustrzanką, jest bardzo dobra, ale jakie masz obiektywy?
=

kapslok
04-04-2014, 21:58
Tylko taki, jaki był gratis w zestawie, czyli 18-105 VR. Jego małe zbliżenie mnie nieco dołuje... Największa ogniskowa to jest niewiele większe powiększenie, niż widok gołym okiem. Jak będę jutro obstawiał przed pokazem mody pokaz modeli samolotów, to chyba będę musiał użyć superzooma, żeby je "ściągnąć". Ale na pokazie mody duże zbliżenie mi niepotrzebne, więc tam wezmę lustrzankę. Chociaż ona, zauważyłem, też ma jakieś "narowy", że odmawia pracy, po naciśnięciu spustu nie robi zdjęcia albo uparcie robi ciemne, trzeba włączyć i wyłączyć, żeby znów robiła jasne. To normalne?

sailor
05-04-2014, 00:54
Ja dodam tylko jeszcze jedno. Coraz częściej jest tak ze to zatrzymanie na końcu trwa sekundę - fotografom to zwykle wystarcza :( tym którzy robią video - stanowczo nie. I w tych momentach widać którzy modele/modelki są profesjonalistami. Stanie odwróci się lekko w lewo , potem znów na wprost a potem w prawo - trwa to w sumie 5-6 sekund - fotografowei mają szansę zrobić masę zdjeć w łącznie z detalami a i ludzie od ruchomych obrazków mają szanse...

to co piszesz wynika glownie z tego ze:
a) organizatorami sa ludzie z lapanki, bez wzgledu na to jak by to prestizowy pokaz nie byl
b) modelki i modele maja bardzo male doswiadczenie w chodzeniu po wybiegach a jak juz chodza to biegna by jak najszybciej z nich zejsc.
przez pare lat tluklem dziewczynom na pokazach ze najwazniejsze sa aparaty i kamery na koncu wybiegu - to do nich ida i dla nich pozuja. reszta oglada pokaz i nie zauwaza niuansow. z reguly niczym grochem o sciane ..

jesli chodzi o swialto - malo ktory pokaz ma przyzwoite oswietlenie bez wzgledu na to jak duza ilosc swiatla ma organizator do dyspozycji.

SerU
05-04-2014, 01:07
Mój znajomy fotograf Bob, który w modzie się specjalizuje (robi wszystkie duże imprezy w UK - m.in. London Fashion Week) dał mi kiedyś krótki wykład na temat focenia wybiegów.
Pierwsza i najważniejsza rzecz: ułożenie nóg modela/modelki - jeśli chcesz sprzedać zdjęcia, to żadna noga nie powinna być w powietrzu (zakroczna, wykroczna, czy jak tam zwał :) ). Do tego dbaj o perspektywę i jak wybieg jest dużo wyżej niż Ty, to weź sobie jakiś stołek albo cuś żeby się w miarę zrównać ze spacerowiczami po wybiegu, bo będziesz miał problemy z perspektywą i na koniec uważaj na reflektory, które walą Ci prosto w obiektyw. Reszta to Twoja inwencja i umiejętności opanowania zastanych warunków.

kapslok
05-04-2014, 12:30
No, to będzie pokaz mody ślubnej, organizatorem będzie knajpa, gdzie ten pokaz robią, a modelkami dziewuchy z okolicznych wiosek, więc profesjonalnych warunków się nie spodziewam :)