PDA

Zobacz pełną wersję : Ocena wybranego zestawu + jaki wyzwalacz radiowy?

czekolada
02-11-2012, 20:59
Witajcie:),

jest to mój pierwszy post na forum, aczkolwiek śledzę je już od dawna. Planuję obecnie zakup startowego zestawu oświetlenia studyjnego do nauki. Zależy mi przede wszystkim na fotografii produktów (packshoty, reklamowe). Wiem, że takich wątków jest wiele, ale nie mam zamiaru zadawać ogólnego pytania, tylko doprecyzować decyzję, żeby nie kupić nic zbędnego lub niewłaściwego. Dwa dni czytałam wątki na forum na ten temat, szukałam też informacji w Google, w związku z tym mam już pewne rozeznanie:). Dodatkowo przeszłam pewien niewielki kurs fotografii studyjnej, a do podszlifowania wiedzy mam książki. Jednak samo czytanie bez możliwości wypróbowania teorii w praktyce mija się z celem. "Studio" będzie stworzone w warunkach domowych, czyli pokój z meblami.

Zestaw, który planuję kupić wygląda mniej więcej tak:
2x Quantuum PT 200Ws (myślę, że ta moc do fotografii niewielkich produktów w niewielkim pomieszczeniu wystarczy mi na początek)
2x statyw AIR 260cm Quantuum
2x softbox 60x60xm Quantuum - czy rozmiar softboxów jest ok? Czy może lepsze będą 2 stripy? Albo jeden 60x60, a drugi np. 40x80 lub 30x120?
1x blenda 5in1 - rozmiar ok. 120cm będzie odpowiedni dość uniwersalny? Jaka firma - czy to ma znaczenie w tym przypadku?
1x wyzwalacz radiowy - no właśnie, tu kompletnie nie mam pojęcia jaki

Jest też zestaw SQ200 Quantuuma - 2 statywy, 2 parasolki, 2 lampy 200Ws + torba - ale te statywy są chyba słabsze niż AIR, a dodatkowo parasolki są raczej zbędne - pytanie: lepiej osobno skomponowane czy jednak w tym zestawie? (torba jako czynnik zachęcający kobietę:))

Reasumując, co do lamp jestem już zdecydowana (w przyszłości rozbuduję zestaw o kolejne, a te pozostaną jako lampy uzupełniające). Problem mam z wyborem blendy i 'uniwersalnych' softboxów (wiem, że wszystko zależy od rodzajów produktów, ale dokładniejsze potrzeby określę, jak spędzę trochę czasu z tym, co będę miała na początek, wówczas dokupię inne rozmiary). Znalazłam na temat blend i softboxów wiele informacji, ale zwykle dotyczyły fotografowania ludzi, a nie produktów. Mam namiot bezcieniowy (który męczyłam ze światłem ciągłym), ale jednak wolę pobawić się z kartonami, szkłem, plexy, lusterkami i lampami w softboxach:).

No i największy problem mam z wyborem wyzwalacza radiowego. Posiadam Nikona d3000, który nie ma możliwości podłączenia kabelka synchronizacji.

I na koniec - jaki sklep polecacie, żeby to wszystko, co wymieniłam kupić? Myślałam o sklepie cyfrowe. Zależy mi, żeby sprzęt dojechał do mnie cały, więc najtańsze oferty z ceneo odpadają - za bardzo boję się ryzyka:). Tylko, że w cyfrowe są same drogie wyzwalacze, więc może polecicie jakiś inny sklep? Chciałabym wszystko kupić w jednym. Wiem, że to nie jest aż taki wielki zakup, który planuję, ale są to ciężko zarobione pieniądze, dlatego chciałabym, żeby były przyzwoicie wydane.

Dzięki z góry za pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji:)
Pozdrawiam.

artuss811
04-11-2012, 11:43
Ja polecam sklep fripers robię tam zakupy jest Oki. Jak zrobisz zakupy większej ilości gratów dostajesz rabat od cen które są na stronie. Ja tez składam studio i na początek kupuje 2 X parasolko-softbox 100cm dodatkowa lampę błyskowa YN-460 ll i już mam wyzwalacz RF-603 jego wada ze działa dobrze do 1/160 bo następny krok jaki jest u mnie 1/200 już widać na spodzie zdjęcia migawkę, a w instrukcji pisze ze działa do 1/200 ale przy pracy w studio i tej fotografii chyba nie potrzeba szybszych czasów synchronizacji. Zamiast softbox-ów ktore podajesz kupił bym 2 octy 90 lub większe i będzie do wszystkiego duże, małe przedmioty i stół bezcieniowy lub coś w tym stylu czasem wykorzystując zwykły stolik ze szklanym blatem a pod nim rozwijając tła

czekolada
04-11-2012, 18:57
Właśnie po namyśle chyba wezmę softboxy 60x90 do szybkiego montażu, bo wiele osób na forum je poleca, a nad oktami pomyślę, jak się nauczę:). Czym różnią się softboxy do szybkiego montażu Powerlux od FreePower? Cena podobna, jak z jakością?

A co do wyzwalaczy, to czytałam o tym Yongnuo RF-603. W moim Nikonie czas synchronizacji z lampami to 1/200, czyli mogę mieć problem z tym wyzwalaczem? Rozważałam jeszcze radiówkę Powerluxa, znalazłam też wyzwalacz Elfo Radioflash AC04D (ok.130zł), ale na forum nie było o nim nigdzie wspomniane, więc nie wiem, jak się sprawuje, chociaż marka znana. Ktoś miał z wyzwalaczem Elfo do czynienia?

Stołu bezcieniowego nie chcę, sama pokombinuję na początek z brystolami i plexi. Ale stolik szklany to bardzo ciekawy pomysł artuss811, szkoda, że taki mi się nie plącze po domu:).

Jacek_Z
05-11-2012, 10:07
Ten wyzwalacz Elfo jest analogiczny do innego, chińskiego. Ma jedną cechę, która jest jego wadą i zaletą :) jednocześnie. Odbiornik jest wpinany pod zasilanie lampy. Nie potrzeba więc baterii do odbiornika.
Wadą jest to, że bez dostępu do 230V nie poużywasz tego wyzwalacza. Więc jesli się będziesz kiedyś wybierała w teren ze zwykłymi lampkami to tej radiówki nie użyjesz.
Kup RF602 albo 603.

NBA
05-11-2012, 16:35
Podepnę się

http://allegro.pl/pilot-wyzwalacz-2-4ghz-nikon-d3x-d3s-d3-d2x-d2h-i2752885791.html

Co sądzicie o tym? Używa/ł ktoś? A może macie inne propozycje? Potrzebuje czegoś do D3s. Być może w perspektywie 2 lampy.

Jacek_Z
06-11-2012, 00:03
Jeśli polecono to koleżance to dlaczego tobie miałby ktoś zabraniać ? ;)
Kupić i uzywać.
Są inne wynalazki przenoszące TTL, ale są droższe.
O wyzwalaczach są inne wątki. Nie śmieć nowej koleżance :)

czekolada
06-11-2012, 20:45
Zdecydowałam się już na komplet (wezmę RF-603 i tak jak pisałam wcześniej softy 60x90), teraz tylko czas złożyć zamówienie i ćwiczyć:). Dziękuję Ci Jacku serdecznie za pomoc i miłe przyjęcie na forum :).