PDA

Zobacz pełną wersję : klasycznie - czyli ile za odbitki ;)

Pawel Pawlak
02-11-2012, 14:06
Pomyślałem, że mógłbym obfotografować tańczącą młodzież w trakcie "ogólnopolskiego turnieju tańca". Pytanie czy warto się w to angażować (pewnie może być interesująco, ale jeśli miałby to zrobić tylko dla przyjemności, to wolałbym pobiegać za jakimś danielem albo innym ptaszorem ) ?
Stąd moje pytanie: W jakiej cenie można by sprzedawać pamiątkowe odbitki z takiej imprezy ? Maci jakieś doświadczenia ?
Temat dość pilny, bo konkurs tańca już w niedzielę ;)

bogdi64
02-11-2012, 14:48
nie ma konkretnej ceny, możesz powiedzieć od x3 do x10 kosztu odbitki, tylko czy będziesz robił ze wszystkich klatek i liczył, że ktoś to kupi ? (większość opiekunów będzie z aparatami), czy będziesz przyjmował zamówienia, ale i tak musisz zrobić odbitki aby opiekunowie pooglądali i zdecydowali, chyba, że uruchomisz stronkę w internecie, efektów finansowych nie będziesz znał do ostatniego momentu i jak policzysz czas zrobienia fotek, plus odbitki, plus czas na sprzedaż (dojazdy, prezentacja itp) - sam musisz sobie zrobić "biznes plan", aby czasami do tego nie dołożyć (mi się to udawało :()

Pawel Pawlak
02-11-2012, 14:52
pomyślałem o wykorzystaniu www.zarabiajnafotografii.pl żeby nie motać się z zamówieniami i ich realizacją. To chyba najwygodniejsza forma ? Nie wiem tylko, czy żeby udostępnić taki album nie musiałbym pozyskać zgody od wszystkich którzy ewentualnie mają szansę znaleźć się w jakimś kadrze ?
Teoretycznie, korzystając z tej platformy moja inwestycja to dojazd, czas wykonania zleceni, czas obróbki i wydruku wizytówek.

RomanZWrocławia
02-11-2012, 17:14
Paweł idź do lasu ;)
Gdybyś porozumiał się z organizatorem na zrobienie serwisu fotograficznego, gdzie płacą ci za zrobienie materiału i dostajesz z góry umówioną kwotę - proszę bardzo. Zapał na płacenie spada wraz z każdą godziną upływającą od zakończenia imprezy. No chyba, ze dla sportu chcesz przestrzelić nowy aparat czy obiektyw. Jeszcze jedna myśl: gdybyś dysponował przenośnym studiem i oferował pozowane zdjęcia startującym parom ... kto wie Do tego drukarka termosublimacyjna ... To mogłoby zadziałać. Jakby co termosublimację do 20x30 ma Krzysiek B. z Wrocławia ;)

robin102
02-11-2012, 19:12
Byłem na ogólnopolskim turnieju tańca w moim mieście. Fotografował jegomość Nikonem D200 +17-35, a małżonka jegomościa naprędce robiła na lapku minimalną obróbkę ;) i drukowała te foty na Epsonie. Format 15x10 kupowali rodzice tańczących pociech po 10 zł. Nawet sporo tych zdjęć mu się sprzedawało.
ps. 1
Poza zdjęciami z samych tańców robił też zdjęcia ustawiane na zamówienie, czyli kolega z koleżanką, z trenerką, z trenerem ect.
ps. 2
jak masz możliwość to to zrób, bo ktoś inny zrobi i coś tam zarobi :)

JAP
03-11-2012, 01:13
Zorientuj się patrząc na kokurencję:
http://www.jagafoto.pl/

Był jeszcze jeden gość jeżdżący po Polsce i prezentujący nienajgorszą jakość, ale wyleciał mi z głowy namiar na niego..

Pawel Pawlak
03-11-2012, 10:28
Paweł idź do lasu ;)
Gdybyś porozumiał się z organizatorem na zrobienie serwisu fotograficznego, gdzie płacą ci za zrobienie materiału i dostajesz z góry umówioną kwotę - proszę bardzo. Zapał na płacenie spada wraz z każdą godziną upływającą od zakończenia imprezy. No chyba, ze dla sportu chcesz przestrzelić nowy aparat czy obiektyw. Jeszcze jedna myśl: gdybyś dysponował przenośnym studiem i oferował pozowane zdjęcia startującym parom ... kto wie Do tego drukarka termosublimacyjna ... To mogłoby zadziałać. Jakby co termosublimację do 20x30 ma Krzysiek B. z Wrocławia ;)

Wiem oczywiście że każde zlecenie z umówioną stawką jest zdecydowanie lepsze -ale pomyślałem, że można by upiec kilka pieczeni na jednym ogniu - 1. "zmierzyć się z tematem", 2. jeśli będzie z czego to przygotować portfolio do walki z zlecenie stałe w kolejnych imprezach, 3. dorobić jakąś kaskę na zdjęciach.
Ale z tego Co piszecie z bogdi64 może nie być wesoło z tym zarobkowaniem ;) O ile może by sie udało coś zrobić z 2 sabinkami i sofboxami reporterskimi to problem byłby z wydrukiem. Do wrocka nie bardoz mam się jak kopnąć żeby odwiedzić Krzyśka :)

Byłem na ogólnopolskim turnieju tańca w moim mieście. Fotografował jegomość Nikonem D200 +17-35, a małżonka jegomościa naprędce robiła na lapku minimalną obróbkę ;) i drukowała te foty na Epsonie. Format 15x10 kupowali rodzice tańczących pociech po 10 zł. Nawet sporo tych zdjęć mu się sprzedawało.
ps. 1
Poza zdjęciami z samych tańców robił też zdjęcia ustawiane na zamówienie, czyli kolega z koleżanką, z trenerką, z trenerem ect.
ps. 2
jak masz możliwość to to zrób, bo ktoś inny zrobi i coś tam zarobi :)

Robin, dzięki za kilka praktycznych rad - w zawiązku z terminem, zapewne nie uda mi się zrealizować stanowiska edytorsko - drukarskiego, ale na przyszłe imprezy pomysł się przyda.

Zorientuj się patrząc na kokurencję:
http://www.jagafoto.pl/

Był jeszcze jeden gość jeżdżący po Polsce i prezentujący nienajgorszą jakość, ale wyleciał mi z głowy namiar na niego..

Dzięki za linka - wiem czego się można spodziewać :)

Bardzo istotna jest dla mnie podpowiedź o "ustawianych" zdjęciach - ja jestem tak wkręcony w dokumentację zastanych sytuacji, że pomimo tego że to zupełnie logiczne oczekiwania klienta, mógłbym o tym nie pomyśleć ;) Dzięki Panowie :)

RomanZWrocławia
03-11-2012, 12:26
Do niedzieli jeszcze jeden dzień został. Ode mnie możesz dostać jeszcze 2 SB-800, statywy parasolki i/lub dwie studyjne markoflashe 1000 i 500WS z wyzwalaniem radiowym, może dogadaj się z Krzysiem to ci wraz z drukarką i moim sprzętem dowiezie jeszcze przenośny system wieszania teł ( ma kilka papierowych) i pomoże ogarnąć całe zadanie. Zresztą Krzysiek też ma chyba 2 lub 3 SB i lampy studyjne zdaje się Broncolory. Dzwoń do Krzyśka mówię ci, bo z samego reportażu to nic nie zarobisz. Jakby co ;) przyzwoicie fotografuję taniec. Żona tancerka

Pawel Pawlak
03-11-2012, 17:35
Wow !! Wielkie dzięki Roman :) Ten temat pewnie umarł, bo nie do tej pory nie mam jak skontaktować się z osobą która umożliwiłby mi zainstalowanie się jutro na imprezie (na oficjalną drogę już za późno). Ale myślę że mamy szansę zadziałać przy kolejnych imprezach tego typu - będę trzymał rękę na pulsie :) Ja w międzyczasie odszukam swoją starą drukarkę termosublimacyjną 10x15cm - może też sie przydać - tylko muszę sprawdzić jak wygląda dostępność materiałów eksploatacyjnych (to starszy canon).

bogdi64
03-11-2012, 22:57
Wow !! Wielkie dzięki Roman :) Ten temat pewnie umarł, bo nie do tej pory nie mam jak skontaktować się z osobą która umożliwiłby mi zainstalowanie się jutro na imprezie (na oficjalną drogę już za późno). Ale myślę że mamy szansę zadziałać przy kolejnych imprezach tego typu - będę trzymał rękę na pulsie :) Ja w międzyczasie odszukam swoją starą drukarkę termosublimacyjną 10x15cm - może też sie przydać - tylko muszę sprawdzić jak wygląda dostępność materiałów eksploatacyjnych (to starszy canon).

wszystkie canony termosublimacyjne "chodzą" na ten sam zestaw, najtaniej fotojoker za dużą paczkę