PDA

Zobacz pełną wersję : składamy mobilny system strobist :)

hostman22
01-11-2012, 21:17
w końcu wypadałoby skompletować jakiś tam system własnego świtała ;). Gdyby cena nie grała roli poszedłbym w stronę sabinek + pocket wizard + powiedzmy AB1600 wszystko z sobą elegancko hula tylko cena powala :(. Jednak w najbliższym okresie taki wydatek u mnie odpada, skierowałem wzrok na pixel kinga. Myślałem aby kingy połączyć z YN-560/565 + Quantuum DP dla amatora powinno wystarczyć, a efekt powinien być podobny ;), tylko podobno w nikonie YN z kingiem nie działa :( (Kolega Art Erie (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=16675) chyba swego czasu chciał przeprowadzić test kinga z lampami firm trzecich, ale chyba projekt upadł...), pozostają więc lampy systemowe.
Byłbym wdzięczny za wasze propozycje w tym temacie, pojawią się coraz co nowsze produkty na rynku, jak chociażby nowy wyzwalacz YN (pytanie tylko jak będzie się spisywał z sabinami i studyjnymi :/)

tomnow:
01-11-2012, 21:26
Ja od kilku miesiecy uzywam Pixel King z Sabinami i Quantuumem R300+ Dual Power. Calosc spisuje sie rewelacyjnie. A radiowe synchro z krotkimi czasami to bajka ;) (oczywiscie dziala tylko z lampami wspierajacymi tryb FP lub z lampami studyjnymi).
Jakby co to po weekendzie moge sprawdzic dzialanie Pixeli z YN 460II.
Dodatkowo mam komplet RF602. Tutaj rowniez jestem zadowolony jednak nie osiagam max synchro 1/250. Dla YN i SB osiagam 1/200, dla dwoch studyjnych 1/125.

i9000 | Tapatalk | CM10

morzon
01-11-2012, 21:26
Pojawiły się też bardzo podobne wyzwalacze co Kingi od Yongnuo - YN-622. Do nikona jeszcze nie ma, ale coś słyszałem, że do końca roku ma się pojawić.
Mam jedne i drugie wyzwalacze i mam ze dwa różne rodzaje lamp od YN, więc w sumie mogę przetestować czy to śmiga. Do tej pory jedynie na studyjnych lampach używałem...

Pyra001
01-11-2012, 21:27
Też się podpinam, byłbym ciekaw jak Pixele sprawdzaja się z YN.

tomnow:
01-11-2012, 21:29
@up
Przede wszystkim jesli masz YN nie wspierajace FP to szkoda kasy. Tak naprawde caly bajer Pixeli to wlasnie synchro z krotkimi czasami...

i9000 | Tapatalk | CM10

Pyra001
01-11-2012, 21:30
Mam YN565EX

tomnow:
01-11-2012, 21:37
Z tego no na szybko znalazlem - ta lampa nie ma FP. Wiec takie same efekty uzyskasz na RF602/603.
Zasieg i powtarzalnosc (100% wyzwolen) stoja na bardzo wysokim poziomie.

Edit:
No chyba, ze zalezy Tobie na przeniesieniu TTL'a to wtedy trzebaby przetestowac Pixele.

i9000 | Tapatalk | CM10

Pyra001
01-11-2012, 22:28
Sam jeszcze za bardzo nie wiem co bym chciał, sdalne wyzwalanie radiowe lampki to co czego oczekuję od wyzwalacza, a jakby jeszcze przeniósł TTL z aparatu na błyskadełko to byłby szczyt szczęścia.

hostman22
02-11-2012, 22:35
Pojawiły się też bardzo podobne wyzwalacze co Kingi od Yongnuo - YN-622. Do nikona jeszcze nie ma, ale coś słyszałem, że do końca roku ma się pojawić.
Mam jedne i drugie wyzwalacze i mam ze dwa różne rodzaje lamp od YN, więc w sumie mogę przetestować czy to śmiga. Do tej pory jedynie na studyjnych lampach używałem...

S4int byłbym Ci wdzięczny ;), czas jakoś super mnie nie nagli, ale wypadałoby już kompletować ;).
Tak przy okazji Ty przypadkiem nie pracowałeś swego czasu na Quantuum DP 300+ ? Jak się spisują w plenerze, wystarczą czy szukać czegoś mocniejszego? (tylko właśnie, zlezienie czegoś w miarę kompaktowego z regulacją 1/32 i co by nie zjadło finansowo w cale nie jest proste ;) )

Kartofelinder
11-11-2012, 11:08
Daje rade w pelnym sloncu, chociaz z duza okta moze go nie zgasic ;-) Do tego by potrzebne bylo z 1000ws

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/DSC_3507modresized-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-HE0Eob9glVQ/UA0r7WrQRtI/AAAAAAAAG0Y/CRa7l6NuKEQ/s640/DSC_3507mod.resized.jpg)[/QUOTE]

manfred
12-11-2012, 04:53
jak juz mowa o ttl to w ktorym przypadku posiada on wyzszosc nad manualem gdy w opcji jest praca min na 2 lampach?

Kartofelinder
12-11-2012, 08:32
Te plusy pojawiaja sie chyba wlasnie wtedy. Sam jeszcze nigdy nie uzywalem ttl poza sankami, ale potrafie sobie wyobrazic, ze latwiej jest strzelic szybki portrecik sytuacyjny. Ustawiasz lampy gdzie chcesz i bam, gotowe. Pewnie efekt troche bardziej nieprzewidywalny, ale szybki. A przeciez nie wszyscy sa artystami.

manfred
12-11-2012, 08:36
Te plusy pojawiaja sie chyba wlasnie wtedy. Sam jeszcze nigdy nie uzywalem ttl poza sankami, ale potrafie sobie wyobrazic, ze latwiej jest strzelic szybki portrecik sytuacyjny. Ustawiasz lampy gdzie chcesz i bam, gotowe. Pewnie efekt troche bardziej nieprzewidywalny, ale szybki. A przeciez nie wszyscy sa artystami.

Wyobraźnia a praktyka do dwa przeciwległe bieguny.

Kartofelinder
12-11-2012, 08:50
Wyobraźnia a praktyka do dwa przeciwległe bieguny.

Nie popadajmy w skrajnosci. To, ze tego nie uzywam, nie znaczy ze nie moze dobrze dzialac. W internecie mozna znalezc blyskaczy, ktorzy za pomoca ttl robia rzeczy, ktorych bym w zyciu nie wymyslil i ich to nie ogranicza. Jesli czegos nie rozumiesz, nie krytykuj, bo to nie metoda jest najwazniejsza.

manfred
12-11-2012, 09:17
Jesli czegos nie rozumiesz, nie krytykuj,

Uspokój się niczego nie krytykuje zadałem pytanie na które szukam odpowiedź.

Kartofelinder
12-11-2012, 10:46
Wada braku przekazu niewerbalnego ;) Pisze totalnie na luzie. Myslalem, ze miales na mysli, ze praktyka jest inna niz sobie wyobrazam.

Art Erie
19-11-2012, 09:47
tomnow: jeśli masz PK i lampiszony YN to też chętnie dowiedział bym się jak to ze sobą współpracuje, bo nie mam dostępu do YN.

Tiners
19-11-2012, 11:11
Kartofelinder... to przekaz werbalny, tylko słowa sa pisane, a nie mówione ;)

Kartofelinder
19-11-2012, 11:25
Wada braku przekazu niewerbalnego ;)

...

tomnow:
20-11-2012, 08:21
tomnow: jeśli masz PK i lampiszony YN to też chętnie dowiedział bym się jak to ze sobą współpracuje, bo nie mam dostępu do YN.

Działać działa bez problemu. Oczywiście nie w FP.

i9000 | Tapatalk | CM10

Art Erie
20-11-2012, 12:48
Działać działa bez problemu. Oczywiście nie w FP.

i9000 | Tapatalk | CM10

Dzięki za info, z braku dostępu do YN nie miałem jak tego zestawu przetestować, o czym wspomniał kolega w pierwszym poście.
Co do FP, to jasne ze względu na czas błysku.

tomnow:
20-11-2012, 13:06
Dokladnie dla ktotkich czasow w przypadku lampy reporterskiej blysku nie mozemy traktowac jako swiatla ciaglego (co innego lampa studyjna).

i9000 | Tapatalk | CM10

marekb
20-11-2012, 14:11
co do lamp, wiele osób pyta mnie o Fomeia, którego test rozpocząłem i wstępnie opisałem na swoim blogu lecz po piwerszych wtopach zaprzestałem, bo nie chciałem źle pisać. Teraz po ok 120 sesjach mogę powiedzieć coś wiecej:

- zalety: lampa działa dalej i nawet dwa razy poleciała na bruk, jest lekka, baterie dalej działają.
-wady: od samego początku były jazdy z wszelkiego rodzaju wtyczkami, czasem trzeba było obracać jacka by działała, nie było czasu na serwis bo ciągle coś się robiło. Po gwarancji poszła do serwisu i Pan zrobił tak, że gniazdo wyzwalacza działało jeszcze chwilę, aż do tegorocznej sesji w CRO gdzie padło zupełnie, na szczęście był nasz kolega forumowy kojot i on sprawił iż działa bezbłędnie do tej pory. Gniazda w bateriach też trzeba ustawiać by ładowała, ma świecić ciągłym czerwonym aż się nie zapali zielone, niestety do teraz często wsuwam wtyczkę po kilka razy bo czerwona dioda sobie miga i za chwilę zapala się zielone a lampa nie naładowana.

Ogólnie skrzypi trzeszczy (zwłaszcza przy założeniu okty 150 ) lecz nic nie pęka. Plastik z tych co w Suzuki (w porównaniu z Yamahą ;) ) więc przy małych kontaktach zarówno główki jak i skrzynki najwyżej się otrze - nie pęka :). lampa niestety świeci na różowo i prawidłowy dla mnie WB w LR to ok 5600K i tint -14 -19. Małą regulację zastępuję własnym pomysłem na filtry szare: kupiłem folię 1EV i wyciąłem kółka które montuje w uchwycie na rzepach, tzn rzep jest na jednym kółku i na obręczy a reszta ma wycięcia i przez tego jednego są przytrzymywane. Czemu dalej jej nie zmieniłem? bo jest mocna i lekka i nawet ze statywem 6kg w miarę mobilna.

Co do wyzwalaczy: od 5-6ciu lat mam spyporty i dalej działają bezbłednie, nigdy mi zasięgu nie brakowało, nawet przez ściany (praktycznie nigdy antenek nie podnosiłem ) sporadycznie brak krótkich czasów, ale ttl-em bym się nie przjemował :). Z resztą od kilku ślubów kiedy to padła mi EX 580 II i działa tylko na manualu stwierdziłem, ze podobnie jak i funkcje automatyczne w aparacie tak i w lampie często tylko przeszkadzają i często potwornie mylą.

mlodzianinwawa
20-11-2012, 15:24
Mam następujące pytanie - przymierzam się do zakupu:
2 x Yongnuo 560II
RF603-n
Jakieś tam pierdoły, blendy itd.

Co w przypadku gdy zakupie sobie w przyszłości porządną lampę? np.SB910?
Rozumiem, że będę mógł z niej korzystać w trybie manualnym + 2xYN
Lub osobno na sankach aparatu w trybie TTL ?

Czy w przypadku zakupu Kinga; możliwa jest konfiguracja jednej lampy w trybie TTL, a pozostałych w trybie M ?

Czy ktoś może mi wyjasnić zasadę dzialani master/slave.
Ustawiam SB w tryb master - a YN w tryb slave; czy w tym rozwiażaniu SB bedzie błyskała na sankach aparatu w trybie TTL; czy bedzie tylko wyzwalać lampy w trybie slave?

Art Erie
21-11-2012, 11:30
Mam następujące pytanie - przymierzam się do zakupu:
2 x Yongnuo 560II
RF603-n
Jakieś tam pierdoły, blendy itd.

Co w przypadku gdy zakupie sobie w przyszłości porządną lampę? np.SB910?
Rozumiem, że będę mógł z niej korzystać w trybie manualnym + 2xYN
Lub osobno na sankach aparatu w trybie TTL ?
Pewnie tak, ale nie miałem ani tych lamp, ani wyzwalaczy.

Czy w przypadku zakupu Kinga; możliwa jest konfiguracja jednej lampy w trybie TTL, a pozostałych w trybie M ?
W bliżej nieokreślonej przyszłości tak, ale dopiero gdy pojawi się zapowiadany controler zoone do Kinga, dzięki niemu na trzech osobnych grupach lamp będzie można stosować różne ustawienia; choć mieszanie TTL z M nie jest MZ dobrym pomysłem, ale to zależy oczywiście od sytuacji.

OTE=mlodzianinwawa;2975054]Czy ktoś może mi wyjasnić zasadę dzialani master/slave.
Ustawiam SB w tryb master - a YN w tryb slave; czy w tym rozwiażaniu SB bedzie błyskała na sankach aparatu w trybie TTL; czy bedzie tylko wyzwalać lampy w trybie slave?[/QUOTE]
Master/Slave w SB dotyczą systemu CLS, w tym systemie można używać wszystkich trybów pracy lamp (zgodnych z systemem CLS oczywiście).
W YN Master/Slave dotyczy (prawdopodobnie, nie znam tej lampy, ale chyba nie działa w CLS) wyzwalania za pomoca wbudowanej fotoceli, w SB jest to tryb SU-4

adolfik9501
24-11-2012, 12:28
(...)
2 x Yongnuo 560II
(...)

Czy ktoś może mi wyjasnić zasadę dzialani master/slave.
Ustawiam SB w tryb master - a YN w tryb slave; czy w tym rozwiażaniu SB bedzie błyskała na sankach aparatu w trybie TTL; czy bedzie tylko wyzwalać lampy w trybie slave?

YN560 jest lampą w pełni manualną. Tryb slave w nim to fotocela (na 1 i "2" błysk). SB w trybie Master może, ale nie musi, wyzwalać YN560 w S2. I nie jest to praca w CLS/AWL, tylko przypadkowy efekt uboczny. SB w trybie Master może działać tylko jako lampa sterująca, jak również może błyskać w M czy w TTL.