Zobacz pełną wersję : składamy mobilny system strobist :)
hostman22
01-11-2012, 21:17
w końcu wypadałoby skompletować jakiś tam system własnego świtała ;). Gdyby cena nie grała roli poszedłbym w stronę sabinek + pocket wizard + powiedzmy AB1600 wszystko z sobą elegancko hula tylko cena powala :(. Jednak w najbliższym okresie taki wydatek u mnie odpada, skierowałem wzrok na pixel kinga. Myślałem aby kingy połączyć z YN-560/565 + Quantuum DP dla amatora powinno wystarczyć, a efekt powinien być podobny ;), tylko podobno w nikonie YN z kingiem nie działa :( (Kolega Art Erie (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=16675) chyba swego czasu chciał przeprowadzić test kinga z lampami firm trzecich, ale chyba projekt upadł...), pozostają więc lampy systemowe.
Byłbym wdzięczny za wasze propozycje w tym temacie, pojawią się coraz co nowsze produkty na rynku, jak chociażby nowy wyzwalacz YN (pytanie tylko jak będzie się spisywał z sabinami i studyjnymi :/)
Ja od kilku miesiecy uzywam Pixel King z Sabinami i Quantuumem R300+ Dual Power. Calosc spisuje sie rewelacyjnie. A radiowe synchro z krotkimi czasami to bajka ;) (oczywiscie dziala tylko z lampami wspierajacymi tryb FP lub z lampami studyjnymi).
Jakby co to po weekendzie moge sprawdzic dzialanie Pixeli z YN 460II.
Dodatkowo mam komplet RF602. Tutaj rowniez jestem zadowolony jednak nie osiagam max synchro 1/250. Dla YN i SB osiagam 1/200, dla dwoch studyjnych 1/125.
i9000 | Tapatalk | CM10
Pojawiły się też bardzo podobne wyzwalacze co Kingi od Yongnuo - YN-622. Do nikona jeszcze nie ma, ale coś słyszałem, że do końca roku ma się pojawić.
Mam jedne i drugie wyzwalacze i mam ze dwa różne rodzaje lamp od YN, więc w sumie mogę przetestować czy to śmiga. Do tej pory jedynie na studyjnych lampach używałem...
Też się podpinam, byłbym ciekaw jak Pixele sprawdzaja się z YN.
@up
Przede wszystkim jesli masz YN nie wspierajace FP to szkoda kasy. Tak naprawde caly bajer Pixeli to wlasnie synchro z krotkimi czasami...
i9000 | Tapatalk | CM10
Z tego no na szybko znalazlem - ta lampa nie ma FP. Wiec takie same efekty uzyskasz na RF602/603.
Zasieg i powtarzalnosc (100% wyzwolen) stoja na bardzo wysokim poziomie.
Edit:
No chyba, ze zalezy Tobie na przeniesieniu TTL'a to wtedy trzebaby przetestowac Pixele.
i9000 | Tapatalk | CM10
Sam jeszcze za bardzo nie wiem co bym chciał, sdalne wyzwalanie radiowe lampki to co czego oczekuję od wyzwalacza, a jakby jeszcze przeniósł TTL z aparatu na błyskadełko to byłby szczyt szczęścia.
hostman22
02-11-2012, 22:35
Pojawiły się też bardzo podobne wyzwalacze co Kingi od Yongnuo - YN-622. Do nikona jeszcze nie ma, ale coś słyszałem, że do końca roku ma się pojawić.
Mam jedne i drugie wyzwalacze i mam ze dwa różne rodzaje lamp od YN, więc w sumie mogę przetestować czy to śmiga. Do tej pory jedynie na studyjnych lampach używałem...
S4int byłbym Ci wdzięczny ;), czas jakoś super mnie nie nagli, ale wypadałoby już kompletować ;).
Tak przy okazji Ty przypadkiem nie pracowałeś swego czasu na Quantuum DP 300+ ? Jak się spisują w plenerze, wystarczą czy szukać czegoś mocniejszego? (tylko właśnie, zlezienie czegoś w miarę kompaktowego z regulacją 1/32 i co by nie zjadło finansowo w cale nie jest proste ;) )
Kartofelinder
11-11-2012, 11:08
Daje rade w pelnym sloncu, chociaz z duza okta moze go nie zgasic ;-) Do tego by potrzebne bylo z 1000ws
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/DSC_3507modresized-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-HE0Eob9glVQ/UA0r7WrQRtI/AAAAAAAAG0Y/CRa7l6NuKEQ/s640/DSC_3507mod.resized.jpg)[/QUOTE]
jak juz mowa o ttl to w ktorym przypadku posiada on wyzszosc nad manualem gdy w opcji jest praca min na 2 lampach?
Kartofelinder
12-11-2012, 08:32
Te plusy pojawiaja sie chyba wlasnie wtedy. Sam jeszcze nigdy nie uzywalem ttl poza sankami, ale potrafie sobie wyobrazic, ze latwiej jest strzelic szybki portrecik sytuacyjny. Ustawiasz lampy gdzie chcesz i bam, gotowe. Pewnie efekt troche bardziej nieprzewidywalny, ale szybki. A przeciez nie wszyscy sa artystami.
Te plusy pojawiaja sie chyba wlasnie wtedy. Sam jeszcze nigdy nie uzywalem ttl poza sankami, ale potrafie sobie wyobrazic, ze latwiej jest strzelic szybki portrecik sytuacyjny. Ustawiasz lampy gdzie chcesz i bam, gotowe. Pewnie efekt troche bardziej nieprzewidywalny, ale szybki. A przeciez nie wszyscy sa artystami.
Wyobraźnia a praktyka do dwa przeciwległe bieguny.
Kartofelinder
12-11-2012, 08:50
Wyobraźnia a praktyka do dwa przeciwległe bieguny.
Nie popadajmy w skrajnosci. To, ze tego nie uzywam, nie znaczy ze nie moze dobrze dzialac. W internecie mozna znalezc blyskaczy, ktorzy za pomoca ttl robia rzeczy, ktorych bym w zyciu nie wymyslil i ich to nie ogranicza. Jesli czegos nie rozumiesz, nie krytykuj, bo to nie metoda jest najwazniejsza.
Jesli czegos nie rozumiesz, nie krytykuj,
Uspokój się niczego nie krytykuje zadałem pytanie na które szukam odpowiedź.
Kartofelinder
12-11-2012, 10:46
Wada braku przekazu niewerbalnego ;) Pisze totalnie na luzie. Myslalem, ze miales na mysli, ze praktyka jest inna niz sobie wyobrazam.
Art Erie
19-11-2012, 09:47
tomnow: jeśli masz PK i lampiszony YN to też chętnie dowiedział bym się jak to ze sobą współpracuje, bo nie mam dostępu do YN.
Kartofelinder... to przekaz werbalny, tylko słowa sa pisane, a nie mówione ;)
Kartofelinder
19-11-2012, 11:25
Wada braku przekazu niewerbalnego ;)
...
tomnow: jeśli masz PK i lampiszony YN to też chętnie dowiedział bym się jak to ze sobą współpracuje, bo nie mam dostępu do YN.
Działać działa bez problemu. Oczywiście nie w FP.
i9000 | Tapatalk | CM10
Art Erie
20-11-2012, 12:48
Działać działa bez problemu. Oczywiście nie w FP.
i9000 | Tapatalk | CM10
Dzięki za info, z braku dostępu do YN nie miałem jak tego zestawu przetestować, o czym wspomniał kolega w pierwszym poście.
Co do FP, to jasne ze względu na czas błysku.
Dokladnie dla ktotkich czasow w przypadku lampy reporterskiej blysku nie mozemy traktowac jako swiatla ciaglego (co innego lampa studyjna).
i9000 | Tapatalk | CM10
co do lamp, wiele osób pyta mnie o Fomeia, którego test rozpocząłem i wstępnie opisałem na swoim blogu lecz po piwerszych wtopach zaprzestałem, bo nie chciałem źle pisać. Teraz po ok 120 sesjach mogę powiedzieć coś wiecej:
- zalety: lampa działa dalej i nawet dwa razy poleciała na bruk, jest lekka, baterie dalej działają.
-wady: od samego początku były jazdy z wszelkiego rodzaju wtyczkami, czasem trzeba było obracać jacka by działała, nie było czasu na serwis bo ciągle coś się robiło. Po gwarancji poszła do serwisu i Pan zrobił tak, że gniazdo wyzwalacza działało jeszcze chwilę, aż do tegorocznej sesji w CRO gdzie padło zupełnie, na szczęście był nasz kolega forumowy kojot i on sprawił iż działa bezbłędnie do tej pory. Gniazda w bateriach też trzeba ustawiać by ładowała, ma świecić ciągłym czerwonym aż się nie zapali zielone, niestety do teraz często wsuwam wtyczkę po kilka razy bo czerwona dioda sobie miga i za chwilę zapala się zielone a lampa nie naładowana.
Ogólnie skrzypi trzeszczy (zwłaszcza przy założeniu okty 150 ) lecz nic nie pęka. Plastik z tych co w Suzuki (w porównaniu z Yamahą ;) ) więc przy małych kontaktach zarówno główki jak i skrzynki najwyżej się otrze - nie pęka :). lampa niestety świeci na różowo i prawidłowy dla mnie WB w LR to ok 5600K i tint -14 -19. Małą regulację zastępuję własnym pomysłem na filtry szare: kupiłem folię 1EV i wyciąłem kółka które montuje w uchwycie na rzepach, tzn rzep jest na jednym kółku i na obręczy a reszta ma wycięcia i przez tego jednego są przytrzymywane. Czemu dalej jej nie zmieniłem? bo jest mocna i lekka i nawet ze statywem 6kg w miarę mobilna.
Co do wyzwalaczy: od 5-6ciu lat mam spyporty i dalej działają bezbłednie, nigdy mi zasięgu nie brakowało, nawet przez ściany (praktycznie nigdy antenek nie podnosiłem ) sporadycznie brak krótkich czasów, ale ttl-em bym się nie przjemował :). Z resztą od kilku ślubów kiedy to padła mi EX 580 II i działa tylko na manualu stwierdziłem, ze podobnie jak i funkcje automatyczne w aparacie tak i w lampie często tylko przeszkadzają i często potwornie mylą.
mlodzianinwawa
20-11-2012, 15:24
Mam następujące pytanie - przymierzam się do zakupu:
2 x Yongnuo 560II
RF603-n
Jakieś tam pierdoły, blendy itd.
Co w przypadku gdy zakupie sobie w przyszłości porządną lampę? np.SB910?
Rozumiem, że będę mógł z niej korzystać w trybie manualnym + 2xYN
Lub osobno na sankach aparatu w trybie TTL ?
Czy w przypadku zakupu Kinga; możliwa jest konfiguracja jednej lampy w trybie TTL, a pozostałych w trybie M ?
Czy ktoś może mi wyjasnić zasadę dzialani master/slave.
Ustawiam SB w tryb master - a YN w tryb slave; czy w tym rozwiażaniu SB bedzie błyskała na sankach aparatu w trybie TTL; czy bedzie tylko wyzwalać lampy w trybie slave?
Art Erie
21-11-2012, 11:30
Mam następujące pytanie - przymierzam się do zakupu:
2 x Yongnuo 560II
RF603-n
Jakieś tam pierdoły, blendy itd.
Co w przypadku gdy zakupie sobie w przyszłości porządną lampę? np.SB910?
Rozumiem, że będę mógł z niej korzystać w trybie manualnym + 2xYN
Lub osobno na sankach aparatu w trybie TTL ?
Pewnie tak, ale nie miałem ani tych lamp, ani wyzwalaczy.
Czy w przypadku zakupu Kinga; możliwa jest konfiguracja jednej lampy w trybie TTL, a pozostałych w trybie M ?
W bliżej nieokreślonej przyszłości tak, ale dopiero gdy pojawi się zapowiadany controler zoone do Kinga, dzięki niemu na trzech osobnych grupach lamp będzie można stosować różne ustawienia; choć mieszanie TTL z M nie jest MZ dobrym pomysłem, ale to zależy oczywiście od sytuacji.
OTE=mlodzianinwawa;2975054]Czy ktoś może mi wyjasnić zasadę dzialani master/slave.
Ustawiam SB w tryb master - a YN w tryb slave; czy w tym rozwiażaniu SB bedzie błyskała na sankach aparatu w trybie TTL; czy bedzie tylko wyzwalać lampy w trybie slave?[/QUOTE]
Master/Slave w SB dotyczą systemu CLS, w tym systemie można używać wszystkich trybów pracy lamp (zgodnych z systemem CLS oczywiście).
W YN Master/Slave dotyczy (prawdopodobnie, nie znam tej lampy, ale chyba nie działa w CLS) wyzwalania za pomoca wbudowanej fotoceli, w SB jest to tryb SU-4
adolfik9501
24-11-2012, 12:28
(...)
2 x Yongnuo 560II
(...)
Czy ktoś może mi wyjasnić zasadę dzialani master/slave.
Ustawiam SB w tryb master - a YN w tryb slave; czy w tym rozwiażaniu SB bedzie błyskała na sankach aparatu w trybie TTL; czy bedzie tylko wyzwalać lampy w trybie slave?
YN560 jest lampą w pełni manualną. Tryb slave w nim to fotocela (na 1 i "2" błysk). SB w trybie Master może, ale nie musi, wyzwalać YN560 w S2. I nie jest to praca w CLS/AWL, tylko przypadkowy efekt uboczny. SB w trybie Master może działać tylko jako lampa sterująca, jak również może błyskać w M czy w TTL.