Zobacz pełną wersję : Szablon jak zrobić w PS
Gdzieś kiedyś widziałem taki tutorial ale oczywiście kamień w wodę. Potrzebuje wykonać taki szablon. Zdjęcie 20x30 cm. A na tym zdjęciu trzy okienka. Wybieram trzy zdjęcia i wklejam w te okienka tak jakby pod spód. Szybko dostosowuje wielkość zdjęć do wielkości okienek. Może mi ktoś pomóc jak to wykonać?
RobertMiernik
01-11-2012, 13:04
Stwórz trzy warstwy każda ze swoją maską pokazującą co trzeba.
Potem tylko na warstwy wstawiasz zdjęcia i dopasowujesz maski.
Oczywiście oprócz tych trzech warstw na wklejki nad nimi (albo pod jak tam będzie pasowało) mogą być inne - z ramkami czy innymi pierdółkami...
Ale zdjęcie wkleja mi się nad warstwą i widać je całe zamiast ukrytego pod ramką.
RobertMiernik
01-11-2012, 13:14
http://hostuje.net/file.php?id=66406a4b3b749554911d9b2d4d1f4323
Tak, bo zdjęcie wkleja się jako warstwa po prostu. To na niej musisz maskę zmajstrować.
Czyli, że już działa?
Walczę ale nie jest tak hop siup.
RobertMiernik
01-11-2012, 14:12
Jak chcesz to podeślij pliki i rysunek w paincie jak ma wyglądać, to powalczymy razem ;]
Jesli masz dostep do PSE to w bardzo prosty sposob mozesz to zrobic uzywajac kolazu.
i9000 | Tapatalk | CM10
Walki z szablonem ciąg dalszy. Wracając do mojego dokumentu. Na nowym 21x15,2 potrzebuje rozmieścić trzy małe zdjęcia np szer. 5,5 cm. Właczam miarki ale nie mam pojęcia w jakich jednostkach są te miarki i nie bardzo umien jednakowo rozmieścić trzy małe okienka jednakowo.
Wstawiajac guides mozesz wpisac odleglosc w cm. A rozmieszczenie to juz latwo obliczyc ;)
i9000 | Tapatalk | CM10
Możesz do mnie "gadać" po nasemu.
RobertMiernik
02-11-2012, 19:41
Klikasz View -> New guide
Pojawia się okienko w którym możesz w centymetrach podać odległość od lewej (albo od góry) obrazka, w której ma zostać wstawiona "linia".
Majac gotowe zdjęcia używam do takich operacji Power Pointa. Prosta operacja.