PDA

Zobacz pełną wersję : Akku do d800 - zamiennik - warto?

Jarek78
01-11-2012, 10:52
http://allegro.pl/akumulator-en-el15-nikon-d7000-d600-d800-e-v1-chip-i2727011327.html

uzywal moze juz ktos tych akumulatorow? Cena 50% oryginalu... po Goldphoto do d700 mam dobre wspomnienia.

qah
22-11-2012, 10:32
Typowo polskie myślenie!
Ludzie do aparatu za ok. 10tys. chcecie oszczędzać na baterii za 180pln? Potem się wkur... jak zrobi numer w najmniej oczekiwanym momencie.Przerobiłem temat jakiś czas temu na D300 i szybko mi przeszły zamienniki.TYLKO oryginał i kilka lat spokoju.
Kupowałem ostatnio w Saturionie EN-EL15 świeżutkie z literką K polecam.

witus
22-11-2012, 10:37
Na ebayu chińskim widziałem aku do d800 za 60 zł .. Przy okazji zamawiania wyzwalaczy mi mignęło. Cena z przesyłką.

siona
22-11-2012, 11:11
Typowo polskie myślenie!
Ludzie do aparatu za ok. 10tys. chcecie oszczędzać na baterii za 180pln? Potem się wkur... jak zrobi numer w najmniej oczekiwanym momencie.Przerobiłem temat jakiś czas temu na D300 i szybko mi przeszły zamienniki.TYLKO oryginał i kilka lat spokoju.
Kupowałem ostatnio w Saturionie EN-EL15 świeżutkie z literką K polecam.

ta i kabelek do usb też w nikonie trzeba zamawiać ...

są firmy robiące badziew i takie, które robią dobre wyroby. nie mam też wątpliwości, ze dla N ktoś te baterie robi.

qah
22-11-2012, 11:35
Jak ktoś lubi adrenalinę proszę bardzo.A to że bateria dzikiej firmy ma większe znaczenie dla bezpieczeństwa body niż zwykły kabelek to chyba różnica, nie.
Polskiego rozumowania (chytry 2 x traci) widzę nie zmienię.
Tak jak pisałem, przerobić temat i myśleć.Ja się przekonałem niejednokrotnie o współpracy zamienników nawet tych niby markowych i stąd moje niezmienne zdanie w temacie.

GonzoG
22-11-2012, 11:46
http://allegro.pl/akumulator-en-el15-nikon-d7000-d600-d800-e-v1-chip-i2727011327.html

uzywal moze juz ktos tych akumulatorow? Cena 50% oryginalu... po Goldphoto do d700 mam dobre wspomnienia.

Żadne z zamienników EN-EL15 nie działają jak oryginały:
- w gripie co jakiś czas wyłącza się aparat (mniej niż minuta bezczynności) i trzeba wyciągnąć i włożyć baterię (D7000, D800 identyczne zachowanie)
- w body nie działają liczniki zdjęć
- nie ma co liczyć ma w miarę poprawne wskazania pojemności - z 50% do 0 schodzi w zastraszającym tempie (ok 10-15% tego co ze 100% do 50%).

Jeśli ma to być tylko awaryjny aku - to można kupić, jeśli ma być drugi, używany na zmianę, to tylko oryginał.

-----------------------------
EDIT:
Zapomniałem dodać, że aparat nie przełącza się automatycznie z tego aku na drugi, jak się rozładuje - trzeba go wyciągnąć, więc jak jest w body, to trzeba demontować grip, aby aparat dalej działał...

Jedyna w miarę skuteczna konfiguracja, to oryginał w body, zamiennik w gripie i w pierwszej kolejności użytkowanie baterii z body. Jak ta się skończy to trzeba ją szybko wymienić.

qah
22-11-2012, 11:59
Żadne z zamienników EN-EL15 nie działają jak oryginały:
- w gripie co jakiś czas wyłącza się aparat i trzeba wyciągnąć i włożyć baterię (D7000, D800 identyczne zachowanie)
- w body nie działają liczniki zdjęć
- nie ma co liczyć ma w miarę poprawne wskazania pojemności - z 50% do 0 schodzi w zastraszającym tempie (ok 10-15% tego co ze 100% do 50%).

Jeśli ma to być tylko awaryjny aku - to można kupić, jeśli ma być drugi, używany na zmianę, to tylko oryginał.

Święta prawda.
To nie awaria, one tak mają.Jest wątek na ten temat.

GonzoG
22-11-2012, 12:11
Tu link:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215491

Fatman
23-11-2012, 12:46
GonzoG, grip oryginalny czy zamiennik ? Jeśli zamiennik to jaki ?

GonzoG
23-11-2012, 19:14
GonzoG, grip oryginalny czy zamiennik ? Jeśli zamiennik to jaki ?

Nie ma znaczenia czy grip oryginalny czy zamiennik.
Ja mam Meike, ale sprawdzałem i w MB-D11 - dokładnie tak samo - po niespełna minucie aparat krzyczy, że bateria rozładowana i trzeba ją wyjąć i włożyć, aby działała.
Zachowanie jest następujące - górny wyświetlacz normalnie wyświetla, a po naciśnięciu spustu lub włączeniu aparatu zaczyna migać kontrolka baterii.
Z obiektywem Sigma 17-50/2.8 jest dłużej, bo zasilanie obiektywu wyłącza się dopiero po 60s, a bateria przestaje odpowiadać w sumie po niespełna 2min. Nie ma znaczenia czy aparat jest włączony czy nie - po ok minucie bezczynności po prostu bateria przestaje działać.

Dodatkowo licznik zdjęć z tą baterią działa jak chce - tzn. często się zeruje, więc wskazuje to raczej na problemy z chipem baterii - a dokładniej wygląda, że się resetuje.

Moja bateria to fotoamigo, ale ktoś pisał, że Newell zachowuje się identycznie.

Fatman
23-11-2012, 21:49
Nie ma znaczenia czy grip oryginalny czy zamiennik.

Ma znaczenie przynajmniej przy oryginalnych akumulatorach.

Ja mam Meike

No i z Meike własnie są takie problemy. Nawet na oryginalnych akumulatorach ten grip głupieje -battery drain, resetowanie licznika zdjęć (to samo robi Nevell), nie przełączanie na aku w korpusie.

Bez problemu działa oczywiście oryginalny grip, a z zamienników Pixel Vertax (tylko tego sprawdzałem na oryginalnych aku jedynie).

Czyli teraz wiadomo już, że problemy są z zamiennikami aku i zamiennikami gripów. Trzeba po prostu wybrać odpowiedni.

GonzoG
23-11-2012, 22:13
Nie zaobserwowałem żadnych problemów z działaniem gripu meike na dwóch oryginalnych bateriach.
Podobnie jak w sytuacji kiedy oryginał siedzi w gripie, a zamiennik w body -> aparat przełącza się bez problemów na zasilanie z body po wyczerpaniu baterii w gripie.

Powodem złego przełączania z zamiennika, może być, to że zupełnie inaczej zachowuje się on jak się rozładowuje:
- na oryginale najpierw pojawia się informacja o słabej baterii, jak się bardziej rozładuje następuje blokada spustu (chyba w tym momencie następuje przełączenie zasilania na drugi aku), ale menu i przeglądanie zdjęć działa, dopiero później następuje wyłączenie aparatu (miga ikona baterii na górnym LCD)
- zamiennik - pojawia się informacja o słabej baterii, a następnie aparat się całkowicie wyłącza (ciemny wizjer)

Zapewne tu jest problem z przełączaniem. A nie w gripie.

Fatman
24-11-2012, 10:40
Jak pisałem -dwa oryginalne aku i grip Meike. Problem z przełączeniem wystąpił. Nie wiem w takim razie z czego wynika problem, skoro u jednych działa u innych nie -kwestia egzemplarza aku, gripa.....

qah
26-11-2012, 09:07
Na bank kwestia gripa.Jest duża rozbieżność w jakości, a raczej kontroli jakości u producenta.