Zobacz pełną wersję : konfiguracja sprzętu komputerowego
Detomaso51
01-11-2012, 09:59
Witam,
szukam informacji odnośnie profilu czy konfiguracji (stacjonarnego) sprzętu komputerowego, który swobodnie obsługiwałby pliki serwowane przez D 800. Będę wdzięczny za podpowiedź....
W obecnych czasach nie jest to trudno zapewnić.
Procesor od Core i5 w górę, jak masz kasę to weź Core i7.
i5 3570 3.4 GHz
i7 3820 3.6 GHz
8GB RAM lub 16GB teraz jest pamięć względnie tania.
Dwa osobne dyski jeden na system/swapa drugi na dane. Może to być systemowy SDD i drugi HDD.
Ja osobiście mam 3 Dyski Raptora 10.000 obr/s mam na system, na dane mam 2TB 5.400 obr/s (moim zdaniem wystarcza) no i mam SDD na swapy (tj. systemowy/Nikon capture/ Photoshop <- tutaj akurat jest jakiś problem ogólny ze swapem innym niż na C: ale jakoś działa za wyjątkiem Bridga ale mało co używam).
Detomaso51
01-11-2012, 10:26
Wielkie dzięki!!! Pewnie zrobię podobnie :)
W obecnych czasach nie jest to trudno zapewnić.
Procesor od Core i5 w górę, jak masz kasę to weź Core i7.
i5 3570 3.4 GHz
i7 3820 3.6 GHz
8GB RAM lub 16GB teraz jest pamięć względnie tania.
Dwa osobne dyski jeden na system/swapa drugi na dane. Może to być systemowy SDD i drugi HDD.
Ja osobiście mam 3 Dyski Raptora 10.000 obr/s mam na system, na dane mam 2TB 5.400 obr/s (moim zdaniem wystarcza) no i mam SDD na swapy (tj. systemowy/Nikon capture/ Photoshop <- tutaj akurat jest jakiś problem ogólny ze swapem innym niż na C: ale jakoś działa za wyjątkiem Bridga ale mało co używam).
Miałeś na myśli dyski SSD ;)
Co do konfigu komputera. Osobiście posiadam:
Intel i7 2600k
Asus Maximus IV Extreme
Corsair V 16GB 1866Mhz
Asus 570 GTX DCII
Samsung SSD 128GB ( system )
Segate Barracuda 2TB ( dane )
Nie mam żadnych problemów z plikami z D800 ( niekompresowane, 14bit ). Pracuje na LR 4.2
Malikus, pewnie masz podkręcony sprzęt. Pamiętam Twoje WC-ty, z bardzo dawnych czasów, na Pure PC. Miód malina. Powiedz tu szczerze, jak na spowiedzi, na ile masz pogonionego CPU?
Asus 570 GTX DCII
Czy ta karta naprawdę pomaga w LR ? Ile zajmuje ci eksport 10 x RAW do JPG z przeskalowaniem ?
Malikus, pewnie masz podkręcony sprzęt. Pamiętam Twoje WC-ty, z bardzo dawnych czasów, na Pure PC. Miód malina. Powiedz tu szczerze, jak na spowiedzi, na ile masz pogonionego CPU?
normalnie idzie na stock'u :) Ale gdy trzeba to 5.5Ghz może być na liczniku.
Czy ta karta naprawdę pomaga w LR ? Ile zajmuje ci eksport 10 x RAW do JPG z przeskalowaniem ?
Nigdy nie mierzyłem czasu, ale moge Ci powiedzieć że szybko.
Nigdy nie mierzyłem czasu, ale moge Ci powiedzieć że szybko.
szybko 5 sekund, czy szybko 35 sekund ? :)
Detomaso51
08-11-2012, 09:23
jeszcze jakby mnie ktoś oświecił.....
gdzie mam kupić d 800, aby potem nie było problemów z PL gwarancją?
czy kupienie z dystr. europejskiej niesie ze sobą jakieś kłopoty? Chcę być mądrzejszy przed szkodą - jak nie Polak ;)
może jakieś sugestie, rekomendacje wzgl. sprzedających - będę wdzięczny za kolejną podpowiedź