PDA

Zobacz pełną wersję : Problem - AF-S Nikkor 55-200 ED VR zablokowany pierścień focusa

sebochudzik
01-11-2012, 01:38
Witam Was serdecznie,

obiektyw był podpięty pod D40 i wisiał na ramieniu, pasek ześlizgnął się do łokcia aparat szarpnął i obiektyw się wysunął do końca, inaczej mówiąc zmienił sam ogniskową z 55 na 200. Od tego momentu przy zmianie ogniskowej w pewnym momencie był wyczuwalny lekki opór, takie pyknięcie i nie mógł wyostrzyć, na manualnym ostrzył normalnie. Teraz pierścień focusa jest zablokowany nawet po przełączeniu na M, wyczuwalny jest bardzo duży opór, nie daje się przekręcić, przy większej sile przeskakuje " o jeden ząbek- milimetr, i dalej ten sam opór. Poza tym obiektyw jakby jest ciemniejszy, na auto ostrzy kilka razy do przodu i do tyłu i ostatecznie nie łapie ostrości. Czy to coś poważnego? Można samemu usunąć taką usterkę?

proszę o wskazówki i uwagi

pozdrawiam

sebochudzik
01-11-2012, 10:38
Witam Was serdecznie,

postanowiłem nie czekać dłużej i chociaż zajrzeć co w obiektywie "piszczy". Odkręciłem obudowę przełączników trybów AF i VR, okazało się, że ramię przełącznika trybu AF A/M wyskoczyło ze swojego miejsca na osi blokady. Po założeniu i przykręceniu pokrywy AF włączenie trybu M uwalnia pierścień i możliwa jest regulacja ostości, nie mogę sprawdzić funkcji auto, ponieważ akumulator zasłabł, sprawdzę jak tylko się naładuje i dam znać, ale myślę, że wszystko wróciło do normy.

dziękuję za zainteresowanie, z tego co widziałem kilka osób zaciekawiło się moim postem

pozdrawiam

sebochudzik
01-11-2012, 15:32
ponownie witam Was serdecznie,

sprawdziłem obiektyw i AF nie ostrzy, próbuje w tę i z powrotem i nic, na M można fotografować. Czyli silnik działa a usterka leży gdzieś indziej w obrębie obiektywu, VR sprawdzałem, działa bez zarzutów. Pomyślę nad tym, i pewnie jak tylko będę miał chwilę wezmę się za śrubowkręt. Tymczasem poćwiczę ostrzenie manualne :)

pozdrawiam

sebochudzik
02-11-2012, 11:02
Witam Was serdecznie,

więc odkręciłem kilka śrubek od strony bagnetu i po uniesieniu lekko głównej osłony okazało się, że ramię operujące przesłonę spadło ze swojego miejsca. Bez problemu udało się umieścić je na właściwym miejscu. Dodam, że do uniesienia tej głównej osłony musiałem odkręcić panel ze stykami ponieważ taśma łącząca go z elementami sterującymi nie pozwalała na wystarczające uniesienie osłony. Po tym wszystkim złożyłem obiektyw i po podłączeniu do body okazało się, że wszystko działa bezbłędnie i obiektyw nie jest już tak strasznie ciemny, czego powodem była przesłona maksymalnie zamknięta.

Wątek uważam za zamknięty, nie wiem czy można dodać tą uwagę do tytułu, jeśli ktoś wie proszę dać znać,

dziękuję i pozdrawiam Wszystkich

charlie_kr
02-11-2012, 15:23
Przywitaj nas serdecznie raz jeszcze, a z pewnością dostaniesz bana ;)