Zobacz pełną wersję : Dwie domeny - problem ?
Od kilku lat mieliśmy stronę z domeną pl . Była dobrze pozycjonowana w google. Wyświetlała się w pierwszej trójce.
W czerwcu zmieniliśmy dostawcę usługi (na Onet) ale był problem z wykupieniem domeny.
Aby strona była w sieci wykupiłem domenę com.pl.
Po miesiącu odzyskałem domenę pl. Strona jest w sieci zarówno z domeną pl jak i com.pl.
W dalszym ciągu strona z pl ładnie wyskakiwała w google ( pierwsza trójka ). I nagle strona z pl znika z wyszukiwania...
pojawia się tylko com.pl ale daleko. Konflikt z domenami ????
Co ciekawe w chwili jak się ze stronką porobiło przyszedł do firmy list z Google z ofertą pozycjonowania ;)
Raczej normalna sprawa, wcześniej czy później każdego to czeka przy takiej konfiguracji. Książkowy przykład duplicat content. Zrób przekierowanie 301 z jednej domeny na drugą i po problemie.
Zrób przekierowanie 301 z jednej domeny na drugą i po problemie.
Poczytałem troszkę o tych przekierowaniach i się troszkę pogubiłem ;)
Czyli bym musiał zrobić przekierowanie z domeny.pl na domenę.com.pl
czy odwrotnie ?
A może po prostu łatwiej będzie zrezygnować z domeny com.pl bo po roku i tak nie chciałem jej przedłużać.
Jeśli nie będziesz przedłużał to się tym nie przejmuj i zostaw jak jest chyba, że do końca ważności tej domeny zostało jeszcze dużo.
Jak tak to otwórz notatnik i wrzuć to:
RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena.pl/$1 [R=301,L]
czyli przekierowanie na adres domena.pl (wpisz poprawny adres)
Plik zapisz jako: .htaccess Dokładnie tak jak wpisałem.
Plik ten wrzucasz na serwer do folderu domena.com.pl (prawdopodobnie public_html) i już masz przekierowanie
W razie problemów pisz na priv, pomogę.
logitech55
31-10-2012, 21:00
Poradniki inne jak to zrobić są w sieci. W pliku .htaccess wstaw kod
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena1.com(.*) [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena2.com/$1 [R=301,L] Zrób 301 na na domenę na której Ci najbardziej zależy
Dzięki za porady. Poeksperymentuję ;)
No niestety serwery Republiki nie tolerują .htaccess
Zostaje jedynie przekierowanie w html albo w JS
ale to ma w nosie Google :(
Czyli odepnę domenę com.pl
Pogrzebałem w panelu zarządzania domenami na onecie i udało się ustawić
przekierowanie z domeny com.pl na domene pl zobaczymy jak zareaguje Google ?
rychu_cmg
01-11-2012, 18:12
Dlaczego wykupiłeś serwer akurat na republika.pl ?
Mam w tej chwili 4 strony na republice. Jedną chyba od 10 lat. Na moje potrzeby jest idealnie. Niski koszt. Nie miałem nigdy generalnie żadnych problemów. Miałem /mam też strony na innych serwerach i bywało różnie ;)
Michał Jędrak
02-11-2012, 13:39
Pipol, z lekka mi ręce opadają :-)
Dbasz o to, żeby strona była wysoko w google, więc wnioskuję, że zajmujesz się fotografią poważnie lub przynajmniej entuzjastycznie. No i nagle z drugiej strony ryzykujesz mega problemy związane z google. Bo jeśli ich skrypt się uprze, to Twoja strona może zniknąć z wyników wyszukiwania na dobre i będziesz musiał zaczynać praktycznie od nowa. A wszystko to spowodowane jest tym, że nie masz 50 czy 100zł ROCZNIE na profesjonalny hosting bo jest to dla Ciebie za drogo...
Coś nisko oceniasz swoją pracę włożoną w stronę www i nisko oceniasz czas włożony w to, aby była ona wysoko w guglu.
Ja bym na Twoim miejscu zrobił następująco.
1. Kupujesz tenże drogi hosting za 50-100zł rocznie.
2. Przenosisz tam swoją stronę domena.pl i niech sobie żyje
3. Dla domeny mniej ważnej, czyli domena.com.pl tworzysz prostą, jednostronicową wizytówkę, gdzie pośród informacji o swojej działalności (dzięki temu masz słowa kluczowe!) podajesz link do domeny domena.pl. W ten sposób nie robisz ryzykownego przekierowania, tylko po prostu jest sobie jakaś strona a na niej link do Twojej. Google się nie przyczepi
Wszystko to masz na jednym serwerze, który obsługuje wszystko (bazy danych, php, wiele domen itd..). Jeśli palisz papierosy lub pijesz alkohol, to odpuść sobie kupno paru paczek papierosów czy dwóch ćwiartek i już masz na serwer przez cały rok :-)
logitech55
02-11-2012, 17:03
Można zrobić jeden plik html a w nim w sekcji head wstawić kod
<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="x;URL=adres_docelowy">
x - czas w sekundach po jakim przeglądarka ma przenieść odwiedzającego na nowy adres;
adres_docelowy - ades strony, która ma się otworzyć po danym czasie (x)
Mam u siebie tak ustawione na czas 0 i jest bardzo dobrze (jak chcesz sprawdzić jak to działa to napisz PW a podam Ci link)
Można zrobić jeden plik html a w nim w sekcji head wstawić kod
<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="x;URL=adres_docelowy">
czy ten naglowek w head wygeneruje przy redirecie kod 301?
nie mam jak teraz sprawdzić, ale jakoś wątpię ze się 301 pojawi
a tu właśnie w tym przypadku duplicate content PRZEDE WSZYSTKIM rozchodzi się o kod 301,
czyli Moved Permanently
bez tego kodu google raczej nadal bedzie miało w indeksie to co jest teraz,
zresztą robienie tego przez htaccess jest najlepsze i najefektywniejsze, no ale wymaga tak jak juz tu wspomniano "normalnego" hostingu z mozliwoscią edycji tego
Pipol, z lekka mi ręce opadają :-)
Dbasz o to, żeby strona była wysoko w google, więc wnioskuję, że zajmujesz się fotografią poważnie lub przynajmniej entuzjastycznie. No i nagle z drugiej strony ryzykujesz mega problemy związane z google. Bo jeśli ich skrypt się uprze, to Twoja strona może zniknąć z wyników wyszukiwania na dobre i będziesz musiał zaczynać praktycznie od nowa. A wszystko to spowodowane jest tym, że nie masz 50 czy 100zł ROCZNIE na profesjonalny hosting bo jest to dla Ciebie za drogo...
:-)
Moja strona „fotograficzna” ma się dobrze nie narzekam. Chodzi tu o stronę znajomej a problemy właśnie się zaczęły przez „profesjonalny” hosting. Po czterech czy pięciu latach
zrezygnowała z ich usług ( nie przedłużyła na kolejny rok ) ponieważ cena zrobiła się delikatnie mówiąc nieadekwatna do oferty. Po zatem okazało się że właścicielem domeny (pl) przez te lata była firma hostingowa a nie znajoma. Ja jak pisałem mam i swoją i parę innych stron znajomych na Republice Pro i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Zaproponowałem jej też przeniesienie na Republikę Pro ( koszty właśnie się mieszczą w 100zł ). Okazało się jednak że panowie z firmy hostingowej przyblokowali nam domenę (pl). Wystawiali na giełdę za jakieś spore pieniądze ). Czekając aż im się znudzi kupiliśmy domenę com.pl żeby strona była w sieci. Po miesiącu udało się odkupić domenę (pl). Po podpięciu domeny (pl) stronka w dalszym ciągu świetnie pojawiała się w Google ale moim błędem było pozostawienie podpiętej domeny (com.pl). I zrobiło się bum ... stronka z domeną (pl) zniknęła a google wyszukuje stronkę com.pl ale na 30-40stych miejscach. Ot i cały problem...
3. Dla domeny mniej ważnej, czyli domena.com.pl tworzysz prostą, jednostronicową wizytówkę, gdzie pośród informacji o swojej działalności (dzięki temu masz słowa kluczowe!) podajesz link do domeny domena.pl. W ten sposób nie robisz ryzykownego przekierowania, tylko po prostu jest sobie jakaś strona a na niej link do Twojej. Google się nie przyczepi
Właśnie myślałem nad taką wersją... Ale czy ta wizytówka może się znajdować na serwerze tym co właściwa strona czy powinna być gdzie indziej ?
rychu_cmg
03-11-2012, 00:47
Za 100 zł możesz znaleźć kilka dużo lepszych hostingów niż Republika. W tej cenie to chyba najlepszą ofertę ma linuxpl.com.
Za 100 zł możesz znaleźć kilka dużo lepszych hostingów niż Republika. W tej cenie to chyba najlepszą ofertę ma linuxpl.com.
Pewnie i tak ale Republikę Pro używam od ponad 10 lat i było bezproblemowo. Po drodze miałem kontakt z innymi hostingami ale bywało różnie.
Problemem jest raczej nie hosting ale moja ignorancja i nie wiedza odnośnie domen ;))))
rychu_cmg
03-11-2012, 00:55
Pewnie i tak ale Republikę Pro używam od ponad 10 lat i było bezproblemowo. Po drodze miałem kontakt z innymi hostingami ale bywało różnie.
Problemem jest raczej nie hosting ale moja ignorancja i nie wiedza odnośnie domen ;))))
Hosting możesz mieć w jednej firmie, domeny w drugiej. To nie problem.
Hosting możesz mieć w jednej firmie, domeny w drugiej. To nie problem.
No tak
rychu_cmg
03-11-2012, 01:16
No tak
I kod do przeniesienia domeny muszą Ci wydać bez żadnych dodatkowych żądań . Ja swoje domeny trzymam w dropped.pl a serwery na linuxpl.com
Daj sobie spokój z Republiką i wybierz normalny hosting.