Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zapytanie: F80 i niechowająca się kurtyna migawki

MarviN
19-03-2007, 19:47
Witam!

Po przesiadce z systemu Minolty zakupiłem aparat Nikon F80. Dopiero dzisiaj doszła przesyłka i póki co testuję samo body bez obiektywu (szkiełko będzie jutro). Robilem sobie testy na trybie M i zauwazylem, po nacisnieciu na spust lustro sie podnioslo, ale kurtyna migawki sie nie odslonila (zauwazylem to dopiero jak bawilem sie czasem dluzszym i Bulb). Po wielu probach podczas kolejnego wyzwolenia migawki, kurtyna ciut sie obnizyla, i tak raz sie obnizala bardziej a raz znowu w ogole... A kiedy nacisnalem przycisk do podgladu glebi ostrosci, zaczelo wszystko dzialac prawidlowo, tzn. po wyzwoleniu, lustro sie podnosi i kurtyna prawidlowo chowa sie cala... Nie wiem od czego to bylo spowodowane i
czy to normalne zachowanie...Poki co teraz dziala ok, ale potestuje jeszcze z obiektywem. Mam nadzieje, ze to nie jest jakas usterka i wszystko bedzie w porządku...
I jeszcze pytanko: czy da się wyzwolić migawkę przy otwartej tylnej ściance?

PZDR!

anwas
20-03-2007, 01:06
Hmm...dziwaczne jakieś to co piszesz.Miałem F80 nówkę w pierwszych rękach i o ile dobrze pamiętam po otwarciu tylnej ścianki migawkę mozna było wyzwolic tylko w trybie M przy czasie 1/125 sek o ile dobrze pamiętam...Poza tym aparat milczał i trzeba było zamknać tylną ściankę....Bez obiektywu przy zamkniętej tylnej ściance chodzily wszystkie czasy łącznie z BULB...coś czuję że coś zwalone w Twoim F80.

MarviN
20-03-2007, 12:06
Faktycznie, przy czasie 1/125 sek. można wyzwolić migawkę przy otwartej ściance. A póki co kurtyna działa prawidłowo... Może po prostu po transporcie na chwilkę kurtyna "zgłupiała"... Aczkolwiek aparat był naprawdę bardzo solidnie zabezpieczony w przesyłce. Hmm... potestuję jeszcze...