Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 2.8 DG HSM
locoxardas
30-10-2012, 20:57
Witam.
Kupiłem niedawno używaną sztukę i zauważyłem że obiektyw wysuwa sie sam gdy robie zdjęcia pionowo w dół, nie dzieje się to samoczynnie, gdy lekko dotknę pierścienia zoomowania zaczyna sam się wysuwać o kilka centymetrów. Mam wrażenie że jest różny opór gdy skracam zoom i wydłużam. Gdy skracam opór jest większy.
Czy jest to normalne że sam sie wysuwa ? . Mam jeszcze gwarancje wiec może lepiej wysłać obiektyw do serwisu?
Piotrek 77
30-10-2012, 21:11
Mi trudno powiedzieć, nie robiłem pionowo w dół, ale pod katem w dol oraz pionowo w gore. Jakiejś dziwnej przypadlosci nie widziałem - dla mnie zachowywał się normalnie. Ale raz piszesz ze samoistnie a raz ze przy dotknięcie pierścienia? A tak poza tym to jak się on spisuje?.
locoxardas
30-10-2012, 21:17
Optycznie idealnie, wręcz zachwycony jestem.
Jak robie pionowo w dół i lekko dotknę pierścień zoomu to wysuwa się kilka centymetrów. Pytam czy jest sens wysyłania do servisu, czy to normalne gdy optyka jest bardzo cieżka.
pozdrawiam
Mialem taka przypadlosc w Tamronie 28-75/2.8. Pierscien zooma bardzo leciutko pracowal. Przy zdjeciach w poziomie tubus obiektywu sam potrafil sie wysuwac. Nie mialo to jednak wplywu na jakosc zdjec. Po prostu byl troche rozregulowany mechanicznie.
Jesli Ci to przeszkadza odeslij do serwisu. Uzywany sprzet ma prawo sie rozregulowac. Tymbardziej jesli nie wiesz jak intensywnie prcowal obiektyw u poprzedniego wlasciciela.
Piotrek 77
30-10-2012, 21:59
Ja tobie napewno nie pomogę, jakoś nigdy nie zauważyłem tej przypadlosci.
A co do intensywności- to raczej go nie eksploatowalem. Pomimo tego zawsze mogło się coś stać- dlatego jest czas na wyprobowanie. Ale rownież sam jestem ciekaw czy to normalne zachowanie
locoxardas
30-10-2012, 22:09
Temat załozyłem właśnie żeby ustalić czy to normalne, Piotrek spokojnie nie mam do Ciebie pretensji, obiektyw jest super i napewno Ci go nie oddam :). żyjemy w cywilizowanym świecie i poprostu oddam go do serwisu.
Teraz sprawdzałem na obiektywie 55-300 i jakbym sie uparł to pewnie się też wysunie.
Nawet juz pisąłem do serwisu i dostałem szybką odpowiedź żeby wysłać obiektyw w celu sprawdzenia, ale zanim to zrobie chciałem wyczerpać temat żeby niepotrzebnie obiektywu nie wysyłać
Kiedyś dawno temu, wysuwał mi się pod własnym ciężarem tubus w Sigmie 70-300, ale w sklepie powiedzieli mi, że to normalne i nie podlega naprawie gwarancyjnej...
wrzesientomek
11-11-2012, 21:49
"Gravity zoom", czyli przypadłość Sigmy (a przynajmniej moich egzemplarzy). Dlatego chyba mają przycisk lock, choć nie wiem jak to jest w przypadku 24-70. A swoją drogą jak się szkiełko sprawuje? Ostatnio często coś o nim czytam. Rozważam zakup w dalekiej przyszłości do D300s i zastanawia mnie jak działa AF (chodzi zarówno o szybkość jak i celność, bo moje dotychczasowe Sigmy nie zachwycały pod tym względem). Przed zakupem D300s myślałem o D700, ale ceny obiektywów mnie przytłoczyły, a tu niedawno wpadłem na pozytywny komentarz właśnie ma temat tej Sigmy i jej współpracy z 700-setką. Jeśli byłaby w miarę rozsądną alternatywą dla N 24-70 2.8 to może zacząłbym myśleć o FF :)
z założenia konstrukcyjnego ten obiektyw jest bdb, tyle tylko, że z wykonaniem już gorzej, miałem trzy sztuki i wszystkie były z taką samą wadą, więc oddałem i się szarpnąłem na N
mialem tak przy s18-200 bez LOCK sam sie wysuwał do 200 na spacerach nie dotykając pierścienia. Normalka w sigmach, rozwijają się pod własnych ciężarem
korkillus
20-02-2013, 10:38
to jak z tą sigmą jest ?:) wato ją kupić, taką używkę za 2,5k czy szkoda kasy ? oczywiście zakładam, że gdybym kupował to taką jeszcze na gwarancji i po oglądnięciu
"Gravity zoom", czyli przypadłość Sigmy
warto zauważyć, że nie tylko sigmy... moje canon 24-70 i 24-105 miały taką samą przypadłość ;)
Mój 35-70/2,8D ma to samo i też lżej się wyciąga niż wciąga. Ten typ tak ma i trzeba się z tym pogodzić. Piszę to kolejny raz, tyle że w innym wątku - jeżeli optycznie jest ok, a piszesz że jest, to olej "problem" i rób zdjęcia.
Piotrek 77
20-02-2013, 20:01
Warto ja kupić, granitu złom nie przeszkadza tak bardzo. A jest to dobry obiektyw. Ale niekiedy można go wyrwać trochę taniej niż 2,5
Wie ktoś może czy owa sigma jest w wersji z nowym lakierem ala sigma 85 czy tylko ten stary łuszczący?
Miałem to przy sigma 17-70 dlatego ją sprzedałem.
Ja sigmy nie mam ale znam ten lakier stąd moje pytanie czy nowe wypusty są nieco odnowione czy takie jak te 1. Chce kupić używkę tego szkła, a wiem, że odsprzedanie złuszczonej sztuki mocno obniży wartość rynkową stąd pytanie czy szukać nowszej wersji (czy istnieje wersja z ulepszonym lakierem)
to jak z tą sigmą jest ?:) wato ją kupić, taką używkę za 2,5k czy szkoda kasy ? oczywiście zakładam, że gdybym kupował to taką jeszcze na gwarancji i po oglądnięciu
Moim zdaniem szkoda kasy. Weź poprawkę na to, że ostatnio jestem cięty na Sigmy, jak sobie poczytałem, w jaki sposób są budowane (boki optyczne klejone taśmą(!)) i jakie "przygody" mają ludzie usiłujący kupić poprawnie działającą (AF) sztukę 35/1.4. Ale serio, moim zdaniem można wydać 2,5K o wiele ciekawiej, niż kupując wątpliwej jakości zooma.
Chociażby 28/1.8G. Albo pojechać na wypasione wakacje, podczas których lepiej mieć jedną czy dwie małe stałeczki i robić wypasione foty, śmiejąc się z pomysłu kupowania wielkiego, ciężkiego i wątpliwej jakości zooma.