PDA

Zobacz pełną wersję : Nieudana konwersja do dng w LR 4.2

Kevak
30-10-2012, 19:43
Witam wieczornie. Pracując na trialu LR 4.2 napotkałem następujący problem. Postanowiłem dokonać konwersji dotychczasowej bazy zdjęć,opracowanych przy pomocy LR 3.6 liczącej ponad 29 tys. sztuk na format dng. Niestety, program zapisuje skonwertowany materiał w formacie dng w systemowym koszu. Nadto wielkość powstałych plików nie odbiega wielkością od wielkości plików NEF. Obserwowany problem pojawia się przy obróbce 4-6 tys. zdjęć za jednym zamachem. W przypadku konwersji 1-2 zdjęć w źródłowym folderze pojawia się odpowiedni plik dng, w koszu natomiast ponownie ten sam plik dng oraz usunięty z źródłowego folderu plik NEF. Szukajka na forum nie pozwoliła mi na rozwiązanie tego problemu, czy ktoś z koleżeństwa miał już do czynienia z podobnym problemem. Za podpowiedź będę wdzięczny. Pozdrawiam.

ku6i
07-11-2012, 04:44
Wybacz, że nie pomogę, ale nie spotkałem się z takim problemem. Pozwolę sobie jednak zadać pytanie po co chcesz konwertować zdjęcia do DNG?

Kevak
07-11-2012, 14:41
Zdjęcia chcę przekonwertować na DNG, gdyż liczba 26 tys. zdjęć zajmuje dużo miejsca. Czas na przenosiny na zewnętrzny dysk twardy pełniący rolę archiwum. Liczę na zmniejszenie objętości przy jednoczesnym zapewnieniu sobie możliwości późniejszego powrotu do ewentualnej obróbki. Pozdrawiam.