Zobacz pełną wersję : Bład obiektywu
justynkaaa
19-03-2007, 19:03
Ja mam problem z moim aparatem dzisiaj robilam zdjecie i pozniej po wlaczeniu aparatu pojazwil mi sie napis BŁĄD OBIEKTYWU niewiem co sie stalo proooszee pomozcie mi !!!
Wojteksw
19-03-2007, 19:13
Jaki aparat?
Prawdopodobnie brak dobrego styku body-obiektyw.
a jakim aparatem robisz?
Choc moze tak, jezeli masz obiektyw z pierscieniem przyslony (taki mniejszy pierscien niedaleko korpusu aparatu, ale jeszcze na obiektywie) to obroc go tak by wskazywal wartosc najwieksz( z reguly bedzie to 22) jezeli zadziala, to wystarczy zablokowac go w takiej pozycji, musi byc tam tez blokada tego pierscienia.
Jezeli to nie to: dalej nie dzial lub nie masz takiego pierscienia to musisz napisac troche wiecej szczegolow, o inaczej to nawet z fusow sie nie da zgadnac co jest
powodzenia!
Domyslam sie, ze jesli ma błąd po polsku (napisała BŁĄD OBIEKTYWU) to ktorys z dslr z polskim menu czyli D40 lub D80... :)
Antonina
19-03-2007, 20:56
Jeśli to D40 to napisz jeszcze jaki obiektyw wpięłaś
Ja mam problem z moim aparatem dzisiaj robilam zdjecie i pozniej po wlaczeniu aparatu pojazwil mi sie napis BŁĄD OBIEKTYWU niewiem co sie stalo proooszee pomozcie mi !!!
Ten post może być żywcem przeniesiony do działu "Humor" - a dopiero co Admin i moderatorzy przypominali, żeby jak najdokładniej opisywać sprzęt i problem... Równie dobrze można zadzwonić do informacji telefonicznej (dawniej 913) i powiedzieć - "niech mi pani poda jakiś numer, bo chcę do kogoś zadzwonić"...