PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw z głowicą gimbalową

charlie_kr
30-10-2012, 00:14
Poszukuję statywu pod tele.
Robię zdjęcia sportowe. Głównie piłka nożna. Do tej pory korzystam z monopoda, ale denerwuje mnie w nim kilka rzeczy, głównie to, że czasem bywa niestabilny.
Poszukuję zestawu - statyw z głowicą gimbalową.

Coś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=YeMW7alpki0&feature=fvsr

Myślałem o głowicy triopo DG-3 http://fotozakupy.pl/glowica/triopo-dg-3,12738s
Czytałem o niej różne opinie. Większość jest pozytywna a cena kusi, 650 zł to chyba mało za taki gadżet.
Ale jak ze statywem? Czy musi spełniać jakieś wymogi? Oprócz tego, żeby była możliwość rozłożenia go na takiej wysokości, abym mógł dosięgnąć siedząc na krzesełku. Czy mogę wziąć pierwszy lepszy?

i kolejne pytanie - czy taki zestaw z głowicą DG-3 pozwoli mi na swobodną pracę z 300 2.8? Czy nie będzie problemów z wyważaniem?
Pozdrawiam

markB
30-10-2012, 02:17
Przy głowicy gimbal o wadze blisko 1.5 kg + 300/2.8 statyw musi być wielkości przynajmniej serii 3 z Gitzo Systematic. Ponieważ jednak nie wierzę żebyś szarpnął się na taki statyw, to najmniejsze co mółbym polecić: Manfrotto 055. Powinien wytrzymać, bo na krzesełku nie trzeba go rozciągać na pełną wysokość.

charlie_kr
30-10-2012, 08:43
Dlaczego uwazasz, ze statyw musi byc wielki?
Ten manfrotto bardzo mi leży, zwłaszcza cenowo ;)

markB
30-10-2012, 18:07
Dlaczego uwazasz, ze statyw musi byc wielki?

Stara reguła mówiła, że waga statywu + głowicy powinna być 1.5 raza większa od tego co się stawia na głowicy. Dla węglowych statywów ta reguła pozwala na stosunek 1 : 1. Ale tu nie tylko o wagę chodzi. Przy teleobiektywach pojawiają się drgania, które gorzej są tłumione na statywach o cienkich nóżkach, czyli lekkich.

U-CUT
11-11-2012, 16:25
Ta frotka spokojnie sie nada do 300mm ale co do glowicy to nie polecam glowc triopo.Nie bede sie tu rozpisywal dlaczego bo mnie tu zjedza ;-)
Wiem,wiem ludzie sobie chwala.Ja nie powiesil bym swojego sprzetu na tym czyms.