Zobacz pełną wersję : Zdjęcie zdecydowanie różni się na podlągdzie i w rzeczywistości.
Witam
Jestem nowym użytkownikiem lustrzanki marki nikon 3100 wraz obiektywem kitowym Nikkor DX VR 18-55.
Piszę ponieważ mam taki problem gdyż uważam, że zdjęcia, które zrobiłem tymże sprzętem zdecydowanie różnią się od tego co widzę na podglądzie a aparacie a tym jak wyglądają po przesłaniu do komputera. Dziś zrobiłem zdjęcie przedmiotu na białym tle przy pochmurnej pogodzie w świetle dziennym w trybie auto i różnica polega na tym, że gdy patrzę na podgląd zdjęcia w aparacie to zdjęcie wydaje mi się być wykonane poprawnie z odwzorowaniem naturalnych barw natomiast po przesłaniu zdjęcia do komputera barwy są wyblakłe a tło wydaje się przechodzić w barwę lekko niebieską. Z czego to wynika, czy to problem sprzętu, karty ?
Zelży jak mocne jest to przekłamie o którym piszesz ale znając życie będzie to wina monitora lub jego ustawień.
PS warto byś dopisał w jakim formacie robisz i czym je otwierasz.
według mnie użytkownika, jaki format zapisu? - jakie ustawienie profilu? - jaki monitor ? - kiedy była (czy w ogóle) choć "podstawowa" kalibracja ?
Zrobione zdjęcie - poniżej - tak jak zdjęcie wygląda po przesłaniu na komputer.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i688.photobucket.com/albums/vv247/lindner/DSC_0111.jpg)
Na podglądzie kolory są żywe, i tło również ma całkiem inny odcień - bardziej wpada w kolor nawet nie biały ale taki kremowy - żółty. Zdjęcie zrobione w formacie jpg.
Szczerze to inne zdjęcia czy to robione w pomieszczeniu czy na zewnątrz również różnią się od podglądu.
Sprzęt kupiłem nowy jest na gwarancji i powiem szczerze, że już mnie to zaczyna wkurzać, bo to że kiepski ze mnie fotograf i nie umiem robić zdjęć to jedno ale, żeby jeszcze był taki problem, sam już nie wiem.
Poniżej przerobiłem trochę zdjęcie - wg mnie wygląd zbliżony do tego co prezentowane jest na podglądzie w aparacie, no może na podglądzie kolory są jeszcze trochę bardziej żywe i jest jakby trochę jaśniejsze.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i688.photobucket.com/albums/vv247/lindner/DSC_0111a.jpg)
Zdjęcia otwieram w programie IfranView, ale bez względu w jakim programie bym ich nie otwierał to wyglądają tak samo. Ustawienia profilu, kalibracja... nie robiłem tego.
przeczytaj co napisałem powyżej - dodatkowo wysyłasz fotkę bez exifu, tu na forum są specjaliści, ale nie ma jasno widzów (chyba ?)
ustawienie profilu aparatu - patrz instrukcja
Czytam dokładnie instrukcję ale nie znalazłem tutaj opcji kalibracji. Jest tylko ustawianie ustawianie ostrości wizjera - pokrętłem, jasność monitora LCD, kolor tła ekranu, nic więcej albo ja nie umiem szukać.
Zdjęcia przesyłam bezpośrednio z karty, używając do tego czytnika kart SD komputera.
Poniżej dodaję to samo zdjęcie z exifem
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Izx7Be2CF8LdgnmiZOilc8tV2d0RHnQLEBpDK6XJWGk?feat=d irectlink
Bo skalibrować, to musisz swój monitor, a nie body.
Jestem pewny, że nie jest to wina monitora komputera, robiłem wcześniej zdjęcia innym aparatem i wszystko się zgadzało pogląd na wizjerze, po przesłaniu do komputera itd, wydaje mi się, że problem tkwi raczej w body aparatu. Tylko, czy ktokolwiek miał kiedykolwiek taki problem jak ja. Zresztą zdjęcie wrzuciłem w załączniku więc wszystko widać.
skalibrować monitor ! - wyłączyć AWB, wyświetlacz jest tylko podglądem, mam wrażenie, że oprócz lampy widać na zdjęciu też dodatkowe światło
witm
według mnie wyświetlacz apratu wyświetla kolory według ustawień w body (dlatego jeżeli masz ustwione żywe,żywsze to tak je będzie wyświetlał w body), natomiast zestaw komp+monitor wyświetla wg profilu koloru ustawionego w systemie tak mi się wydaje mogę się mylić ale jak wyżej dla pewności kalibracja monitora
Zdjęcie robiłem w trybie auto a w tym trybie nie mogłem ustawić opcji na żywe kolory, domyślnie było standard. Jeśli idzie jeszcze o to zdjęcie to oprócz tych kolorów wyraźnie widać, że kolorystyka wpada w odcień niebieskiego i tym niebieskim przesycone jest całe zdjęcie. Czego właśnie nie widać na podglądzie w aparacie.
witm
według mnie wyświetlacz apratu wyświetla kolory według ustawień w body (dlatego jeżeli masz ustwione żywe,żywsze to tak je będzie wyświetlał w body), natomiast zestaw komp+monitor wyświetla wg profilu koloru ustawionego w systemie tak mi się wydaje mogę się mylić ale jak wyżej dla pewności kalibracja monitora
I tak i nie - jeśli format to JPEG - wyświetla to samo zdjęcie, co komputer
jesli RAW - wyświetla zdjęcie z użytym ustawieniem Picture Control, na komputerze tylko programy Nikona wyświetlają z uwzględnieniem ustawień Picture Control
Zdjęcie robiłem w trybie auto a w tym trybie nie mogłem ustawić opcji na żywe kolory, domyślnie było standard. Jeśli idzie jeszcze o to zdjęcie to oprócz tych kolorów wyraźnie widać, że kolorystyka wpada w odcień niebieskiego i tym niebieskim przesycone jest całe zdjęcie. Czego właśnie nie widać na podglądzie w aparacie.
A kto Ci powiedział, że zdjęcia na LCD aparatu będą wyglądały identycznie jak na monitorze komputera lub że wyglądają tak jak w rzeczywistości....
Ekran w aparacie służy do podglądu - czyli pokazania jak się zdjęcie prezentuje, a nie precyzyjnego określenia poprawności kolorów.
Zdjęcia na LCD aparatu zawsze się różniły, różnią się i będą się różniły od tego co wyświetli monitor komputera.
holek331
31-10-2012, 00:15
"Zdjęcia na LCD aparatu zawsze się różniły, różnią się i będą się różniły od tego co wyświetli monitor komputera."
zgadam się w 100%. Podgląd celowo jest robiony przez producentów bardziej cukierkowato tak było i będzie zawsze.
Oczywiście możesz to osiągnąć ale obróbką.
Dodatkowo również polecam skalibrować monitor.
Częśc
oglądam prace forumowiczów i jestem pod ogromnym wrażeniem niektórych zdjęc. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrzanką :)
Również mam nikona d3100 z kitowym obiektywem, tylko mam troszke inny problem.
Może wyda się to niektórym banalne i głupie pytanie, ale mam problem z ostrością.
Kiedy robię zdjęcia, tak jak kolega wcześniej napisał na wyświetlaczu jest wszystko ładnie. Po wrzuceniu do kompa, zdjęcia są nieostre. Nie chodzi mi tu o głębie ostrości. Nawet przy ustawieniu głębi ostrości pierwszy plan jest nieostry, często wygląda jak poruszony (stabilizator obrazu jest włączony). już nie wiem jak mam robic zeby byly dobre. I przede wszystkim nie ma tego wrazenia że zdjęcie jest robione lustrzanką (tej przestrzeni - zdjęcia śa tak jakby "płaskie") - szczerze mówiąc lepiej wyglądają z mojej starej konicy minolty. Przeczytałam kilka razy instrukcję, kilka książek ale dalej nie wiem co źle ustawiam. Przy okazji wychodzi bardzo głęboka czerń na zdjęciach - balans bieli jest ustawiony na auto.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc co robię źle? :)
1) Nikt nie jest jasnowidzem... nie powie Tobie co jest źle nie widząc zdjęć.
2) Zdjęcia prosto z lustrzanki zazwyczaj nie są zbyt ostre, szczególnie z takich obiektywów jak 18-55VR... trzeba je odpowiednio obrobić.
3) Płaskie zdjęcia - w aparacie masz coś takiego ja Picture Control - naucz się tego używać, albo zacznij robić zdjęcia w RAW i obrabiać.
4) automatyczny balans bieli - bardzo często zawodny - bierze pod uwagę kolory na zdjęciu, więc jak dużo zieleni, WB pociągnie w magentę, jak dużo żółci i pomarańczy, to zrobi zimniejsze....
Dawaj jakieś sample (najlepiej też 100% wielkości), coś poradzimy ;)