PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Nocne rondo Kaponiera

Pyra001
29-10-2012, 16:49
1. Przejście podziemne pod Rondem Kaponiera. Zdjęcie jest już "prawie" dokumentem gdyż rondo powyższe jest w trakcie gruntownej przebudowy. Zdjęcie wykonane w nocy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/197/dsc0582u.jpg/)

Wiem że foto nie jest doskonałością, ale co zrobiłem źle ??
I jeszcze aby za bardzo nie bolało ;)

pes
29-10-2012, 16:55
Po exif-ie widzę, że masz Nikona D5100, po zdjęciu jednak wydaje się, że to bardziej Nokia 5100...

~lxs
29-10-2012, 19:10
A co według Ciebie zrobiłeś dobrze? Co chciałeś tutaj pokazać?

Pyra001
29-10-2012, 20:12

Pustkę i wymarłe, bezludne przejście w centrum miasta, które w dzień, od rana do wieczora jest zawsze pełne ludzi.

pes
29-10-2012, 21:49
Okej, czyli pomysł na zdjęcie jest. To połowa sukcesu. Przemyśl teraz jak pokazać to w kadrze i zadbaj o szczegóły. To zdjęcie jest krzywe, ten tunel jest dziwnie przycięty i jakość tego zdjęcia zupełnie nie jest adekwatna do możliwości Twojego aparatu. Teraz to wygląda naprawdę tak jakbyś szedł i pstryknął zdjęcie aparatem wbudowanym w telefon komórkowy. Widziałem również Twoje fotki z Mustangiem i tam również nie było widać przemyślanego kadrowania, tak jak i w tym temacie. Sugeruję Ci abyś pooglądał prace innych na tym forum i zaczął w ten sposób uczyć się kadrowania. Później przyjdzie czas na cały post-proces, którego tutaj wogóle nie ma. Nie poddawaj się i próbuj dalej.

slasib
29-10-2012, 22:21
kilka lat temu opuściłem Pyrlandię i Kaponiera nic się nie zmianiła :) chociaż tego ronda do ulubionegch miejsc na spacery nie zaliczałem nigdy, tym bardziej czekam aż wrócisz w to samo miejsce po remoncie

slasib
29-10-2012, 22:24

co zrobił dobrze? oddał klimat tego miesca, smutny i przygnębiający, bo to samo centrum miasta a przejść tamtędy aż strach

Borbet
29-10-2012, 22:47
Masz jeszcze jakiś inny obiektyw oprócz 70-300. Jak masz coś szerszego i jaśniejszego to wróć tam i zrób jeszcze jeden fot. Szerzej, ostrzej, prościej. Pomyśl również o wyborze balansu bieli bo jak widać wyżej automat sobie nie poradził. Miejsce ma potencjał, więc zastanów się pokaż fotkę z prawdziwego zdarzenia. Trzymam kciuki :))

mjr
30-10-2012, 13:14
Krzywo i nie symetrycznie.
Do poprawy.

fotopstryczek
31-10-2012, 11:41
Masz jeszcze jakiś inny obiektyw oprócz 70-300. Jak masz coś szerszego i jaśniejszego to wróć tam i zrób jeszcze jeden fot. Szerzej, ostrzej, prościej. Pomyśl również o wyborze balansu bieli bo jak widać wyżej automat sobie nie poradził. Miejsce ma potencjał, więc zastanów się pokaż fotkę z prawdziwego zdarzenia. Trzymam kciuki :))

jaśniejszy obiektyw? a po co? tutaj, aż prosi się o większą przysłonę + niskie iso = statyw

do tego j/w krzywo, niesymetrycznie i kiepski WB. Pomysł ok, kadr nie

Pyra001
01-11-2012, 18:16
kilka lat temu opuściłem Pyrlandię i Kaponiera nic się nie zmianiła :) chociaż tego ronda do ulubionegch miejsc na spacery nie zaliczałem nigdy, tym bardziej czekam aż wrócisz w to samo miejsce po remoncie

To dopiero za jakieś 1,5 roku, narazie pod ziemią jeszcze jest przejście, ale u góry wyglada jak po wojnie, wszystko zostało uz rozkopane.