Zobacz pełną wersję : Nowy DX ;) - D....5200 (chyba)
Różne były spekulacje odnośnie nowego body dx, okazuje się , że następne body DX nie będzie nastepcą d300s czy d7000, ale bedzie to wyczekiwany przez wszystkich ;) d5200
http://nikonrumors.com/2012/10/29/nikon-d5200-dslr-camera-to-be-announced-next.aspx/#more-47156
johny_85
29-10-2012, 16:50
Do diaska, trzeba się pożegnać z D400, ale kto wie...
A przydalby sie nastepca D300. Mocne body, szybkie serie. Zapas do FX'a
jeremi1234
29-10-2012, 17:40
http://nikonrumors.com/2012/10/29/nikon-d5200-dslr-camera-to-be-announced-next.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook
Może też pojawi się D7100 hm...
Niech lepiej chłopaki z nikona pomyślą nad D400 ...
jeremi1234
29-10-2012, 17:58
Skoro D600 jest wielkości D7000 to może następca D300s będzie np. D7100 albo D8000 ? hm... ciekawe ...
Miałem zamiar już kupić D7000 teraz nie wiem czy nie poczekać ?@#$#(
coraz bardziej mnie przekonuje, że artykuł, który czytałem ok 2 lat temu ma sens, czyli wejście całkowicie nowej technologi i teraz mamy "wybuch" nowych modeli, które trzeba zdjąć z desek kreślarskich i sprzedać
misio1399
29-10-2012, 22:13
tylko nastepca D300 byłby pewnie w cenie D600.... ;/
fader_audio
29-10-2012, 22:29
szlak by to d400 chyba nie wyjdzie. Gdyby d400 był w cenie d600 co byłoby prawdopodobne myśle że i tak bym go wybrał. Pełna klatka to nie d600 przynajmnioej dziś, na dzień dzisiejszy to d800.
Znowu sie zaczna nowe watki co jest lepsze, co wybrac..
no ale juz chyba wiadomo d5200 bedzie lepszy (poza ergonomia) od d7000 (tak mi sie wydaje)
wiec taki d90, moze znajdzie zastepce godna uwagi, skoro d5100 okazal sie byc lepszym od d90, wiec 5200 bez watpienia powinien pobic i d5100.
Znowu sie zaczna nowe watki co jest lepsze, co wybrac..
no ale juz chyba wiadomo d5200 bedzie lepszy (poza ergonomia) od d7000 (tak mi sie wydaje)
Lepszy bedzie tylko w ilosci megapikseli, co tez nie dla kazdego stanowi zalete. Pomijam jakosc filmowania, HDRy i inne bzdurne ficzery.
dezerter_27
30-10-2012, 00:28
Ten d5200 prawie idealny, prawie...
Rok 2012 rokiem amatorskich lustrzanek Nikona :)
matryca z d3200...? jesli tak to bez rewelacji.
Epistofeles
30-10-2012, 01:34
Idealna puszka na świąteczne zakupy, już widzę te bijące po oczach napisy... 24 megapixele, 5kl/s, HDR, "najlepszy entry level"itp.
jednak jakby nie patrzeć pewnie będzie to super wybór dla amatora. ewolucja musi iść na przód, bez takich puszek nie rozwijałby się świat fotografii :)
Epistofeles
30-10-2012, 01:35
Jaki artykuł, o jakiej technologii?
co za bzdury - większa matryca z d3200 ( a kto chce robić foty wielkości ścian budynku?) , szybszy procesor hehehe bo musi być szybszy przy takiej wielkości plików, system AF z D600 - no może to jakiś plus. Cena też pewnie będzie odpowiednia ;) trzeba nabić kase przecież.
Za dwa lata wyjdzie d3300 potem d5300 i bedą mieć matrycę 50 MP i procesor Expeed 5 hehehe - szkoda tylko, że optyka to wciąż to samo szkło z którego większej rozdzielczości zdjęć się nie uzyska a cropy przecież nie będą jak obraz z mikroskopu ( zrobisz zdjęcie kropli krwi i wykropujesz sobie krwinki czerwone swoją wypasioną 50MP matrycą ??? hehehe wolne żarty)
Jaka szkoda,że wielu daje się na to nabierać. To może od razu kupić sobie elektroniczny mikroskop hehehe
coraz bardziej mnie przekonuje, że artykuł, który czytałem ok 2 lat temu ma sens, czyli wejście całkowicie nowej technologi i teraz mamy "wybuch" nowych modeli, które trzeba zdjąć z desek kreślarskich i sprzedać
i tu masz rację - najłatwiej ładować czopki na matryce ile wlezie bo ludzie to kupią bo na to lecą. Ze trzy lata jeszcze tak bedą ciągnąć a potem bum! nowa technologia matryc i na tych co mamy teraz okaże się że nie da się robić zdjęć hehehe.
rychu_cmg
30-10-2012, 01:51
tylko nastepca D300 byłby pewnie w cenie D600.... ;/
D400 za okolicę 6 tyś będzie łakomym kąskiem.
[...] system AF z D600 - no może to jakiś plus.
Jaki system AF z D600? ;)
Bardzo wątpię w D400 jako backup do pełnej klatki. Kiedyś nim był D300, lecz na nim np. 24-70 było 36-105, więc zrobili D700 i to był dobry backup do D3. Ale był za dobry i zabił sprzedaż D3. Więc D4 w body D800 pewnie też nie będzie.
Napewno na d5200 nie czekali ani nie zostaną nabywcami ludzie którzy od serii Dxx zaczynali, kolejna pucha marketingowa dla amatora z hiper mega ficzerami i jedynym argumentem o lepszej matrycy.
D400 to byłoby to, solidna konstrukcja ze wszystkimi zaletami D300...
ale nikona czy canon własnie na takich ludziach trzepią najwieksze pieniądze więc nie am co sie dziwić, że segement amator sie rozwija. Malo widzisz dzieciaków latających z tanimi lustrami po mieście?
No widzę tego sporo i mnie to martwi, raz że potem jajko mądrzejsze od kury a dwa, księgowy narzuca technologiczny ton, oby nie było z Najkonem jak z Nokią !
Jednak wolałbym, aby robili bardziej drogie i porządne produkty niż tanie, byle jako-marketingowe dostępne dla lamera !
dezerter_27
30-10-2012, 11:33
przecież o to chodzi nikonowi bo jak by nie robił tanich aparatów to by poszedł z torbami ilu jest takich zawanasowanych fotografów a przeciez sa tez i inne systemy,
przeciez to samo jest z innymi sprzetami np DIORA legenda gdzie te które sie produkuje to do piet jej nie dosstaje, lepiej kupic chinskie bo ma wiecej swiecidełek
Nikon obudzi się pewnego dnia z ręką w nocniku, jak taki np. Google mu potem narzuci ton w sprzęcie i technologii, wiele firm się w ten sposób na globalizacji przejechało.. to oczywiście tylko przykład...
Jednak wolałbym, aby robili bardziej drogie i porządne produkty niż tanie, byle jako-marketingowe dostępne dla lamera !
Przecież robią - D800 i D4...
Serie D3xxx i D5xxx to aparaty dla mas. Mają ładnie wyglądać, być jak najłatwiejsze w obsłudze, więc nie za dużo guzików i pokręteł, bo się ludzie pogubią oraz mieć dużo bajerów (HDR, pano, 3D, itp). A najważniejsze, to żeby zdjęcia prosto z puszki wyglądały jak po porządnej obróbce - kolorowe i ostre...
Jakość RAW ma drugo- lub nawet trzeciorzędne znaczenie, bo mało kto teraz kupuje taką lustrzankę, aby obrabiać zdjęcia...
A... zapomniałem - dobrze by było gdyby miał odchylany LCD, bo większość i tak robi zdjęcia na zombie, a ze stałym trochę nie wygodnie.
Ja chcę kontynuacji D200, D300 a nie następców D700 ! Chcę pewnego szybkiego Dx'a bez wpadek jakichkolwiek, masywnego pewnego w uchwycie i pancernego...i do obróbki RAWów, czyli woła roboczego...
Ja chcę kontynuacji D200, D300 a nie następców D700 ! Chcę pewnego szybkiego Dx'a bez wpadek jakichkolwiek, masywnego pewnego w uchwycie i pancernego...i do obróbki RAWów, czyli woła roboczego...
Nie martw się, będą... Najprawdopodobniej w okolicach stycznia/lutego możemy go poznać, bo też na ten sam okres przewidują premierę 7D mk II... A jak wiadomo z historii, to ani C, ani N robią premiery tego samego w podobnym czasie...
No to zatem czekamy w nadzieji że Nikon jeszcze potrafi przedstawić premierę solidnej puchy nie dla mas, a dla entuzjastów..
I też pewnie wsadzą taką samą super hiper 24-megapixelową matrycę....... Sorry, ale na DX jest tych pixeli już trochę za wiele. Już 16-cie mega w D7000 było za dużo.
A co napędza pogoń za pixelozą jak nie puchy dla mas, które potem pakują w modele semi ?
Unifikują produkcję podzespołów wprowadzając kosmetykę nie dbając o konkrety, ae jak przedmówcy napisali biznes zatacza koło tam gdzie masówka i mega pixele...niestety !
cz4rnuch
30-10-2012, 15:46
... Już 16-cie mega w D7000 było za dużo.
Zależy dla kogo. Tobie za dużo, dla mnie 16-18 megsów to dxowy Eden. A tak swoją drogą to z tego wyczekiwania dopadła was(w sumie trochę i mnie) taka rozpacz, że musicie wylewać swoje żale w każdym temacie? To już któryś z kolei temat który przeradza się w modlitwę do włodarzy Nikona o De czerysta i utyskiwania na dział finansowy.
Bo idzie w gówn...kierunku wszystko. Ja nie czekam bo i nie kupię a bardziej obserwuję i krytykuję rozwój tego co następuję. Dopiero jak uznam że coś jest naprawdę dobre to kupuję, ot racjonalne podejście do rzeczy.
cz4rnuch
30-10-2012, 15:58
Bo idzie w gówn...kierunku wszystko. Ja nie czekam bo i nie kupię a bardzie obserwuję i krytykuję rozwój tego co następuję. Dopiero jak uznam że coś jest naprawdę dobre to kupuję, ot racjonalne podejście do rzeczy.
Zapytam inaczej. Chciałbyś po kliknięciu na świeżutki link dotyczący premiery D400 zobaczyć dziesiątki postów typu: "daliby lepiej D700s" czy na co komu taka mała matryca i 0 informacji o twoim wyśnionym pro DXie? Pewnie teraz tak to widzą osoby które chciałyby się dowiedzieć czegokolwiek o D5200. Piszmy na temat.
Pewnie że piszmy, tylko jakoś mały odzew jest tak w ogóle wśród piszących. Jeśli się zacznie to pewnie kolejna wojna i prównywanie bo to czy tamto gorsze, albo lepsze. A jeśliby dali informację o D700s zamiast D400 to pewnie człowiekowi myślącemu dałoby to trochę do zrozumienia istoty rzeczy...i wyciągania jakichś wniosków a nie łykania tego co jest trendy...
FullMaverick
30-10-2012, 16:19
Przestańcie już pisać o następcy D300s, na forum jest przynajmniej kilka tematów, w których ten wątek został poruszony. Ten akurat jest o D5200.
cz4rnuch
30-10-2012, 16:25
...
Przykro mi, ale nie pociągnę tematu de facto nie na temat :) Mam nadzieję, że spotkamy się w innym wątku gdzie łatwiej będzie nam się porozumieć. Pozdrawiam.
P.s D700s to był przykład. Równie dobrze możesz zamiast tego wsadzić np przycinanie drzewek owocowych na wiosnę.
P.s II Do tego tematu zajrzałem bo ciekawiło mnie jaką matrycę wsadzili. Myślę, że jest to też jakaś wskazówka dla czekających na sprzęt z wyższej półki.
no to ja też kończę, temat nie dla mnie...
sunnyluk
30-10-2012, 18:10
no to ja też kończę, temat nie dla mnie...
i całe szczęście...
Człowiek dowiaduje się z tematu swojego ulubionego forum, że coś ruszyło w sprawie D5200, a po przeczytaniu 4 stron wątku jest "mądrzejszy" tylko o to, że co poniektórzy "(...) czekają w nadzieji że Nikon jeszcze potrafi przedstawić premierę solidnej puchy..." i bynajmniej nie jest to D5200.
A przypadkiem nie pomyśleliście, że u Japończyków liczba "4" uważana jest za liczbę pechową, gdyż jest homofonem wyrazu oznaczającego śmierć? M.in. dlatego nie istnieje seria plazm Panasonica ST/GT/VT40 (po serii xx30 pokazała się od razu xx50) - może tak naprawdę musimy czekać na D500? ;)
A wracając do tematu, ciekaw jestem czy Nikon czymś zaskoczy i włoży w serię 5... jakieś ergonomiczne udogodnienie znane choćby z d90/d7000 jak śrubokręt, drugi ekranik lub przycisk podglądu GO.
A przypadkiem nie pomyśleliście, że u Japończyków liczba "4" uważana jest za liczbę pechową, gdyż jest homofonem wyrazu oznaczającego śmierć? M.in. dlatego nie istnieje seria plazm Panasonica ST/GT/VT40 (po serii xx30 pokazała się od razu xx50) - może tak naprawdę musimy czekać na D500? ;)
Tak i dlatego wlasnie nigdy nie powstal Nikon D4.
A wracając do tematu, ciekaw jestem czy Nikon czymś zaskoczy i włoży w serię 5... jakieś ergonomiczne udogodnienie znane choćby z d90/d7000 jak śrubokręt, drugi ekranik lub przycisk podglądu GO.
takie cuda w tej serii się nie zdarzają, możesz sobie tylko pomarzyć ;-) albo kupić coś solidniejszego.
dezerter_27
31-10-2012, 14:18
moshica post 39:twisted:
ok ok nie będę już podgrzewał atmosfery, poczytam zatem co inni napiszą 8)