Zobacz pełną wersję : Akredytacja na zawody sportowe
charlie_kr
28-10-2012, 16:23
Przeglądam forum - dział sportowy. Bardzo dużo jest wątków poświęconych np. piłce nożnej, piłce ręcznej, sportom zimowym. Co ciekawe, użytkownicy prezentują zdjęcia z większych imprez sportowych -np. mecze ekstraklasy, skoki narciarskie itp.
Pytanie - gdzie się akredytować, aby wejść na takie imprezy? Nie wydaje mi się, żeby aż tak spora grupa forumowiczów pracowała w mediach, więc?
Mam sprzęt, który pozwala mi na fotografowanie takich imprez, chciałbym zacząć przygodę z fotografią sportową, gdzie uderzyć?
Tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216594
Pozwole sobie zacytowac siebie:
Z doswiadczenia: legitymacja to przezytek. Za duzo sie porobilo pseudoredakcji pseudoportali internetowych, ktore drukuje sobie legitymacje. Dzisiaj mozna sobie tym jedynie podetrzec tylek lub zaszpanowac i wejsc na mecze 4 ligi. Wtedy Pan Jozek ochroniarz widzac wielki napis LEGITYMACJA PRASOWA MEDIA klania nam sie w pas i otwiera furtke na boisko. Niestety, wystarczy byc w ciązy lub posiadac legitymacje szkolna, aby uzyskac ten sam efekt.
W pozostalych przypadkach nalezy zlozyc wniosek akredytacyjny i przy (alternatywa):
- odrobinie szczescia
- znajomosci
- pracy w porzadnym medium
- prowadzisz wlasny serwis i robisz porzadne zdjecia, ktore klub zauwazyl i chetnie wzialby kilka za friko
otrzymac prawdziwy dokument akredytacyjny, uprawniajacy do przebywania na obiekcie i robieniu zdjec.
Napisze inaczej: w domu moge sobie wydrukowac legitymacje, wejsc, nabroic i nikt mi nic nie zrobi. A dlaczego? Ano dlatego, ze nic nie podpisywalem. W przypadku starania sie o akredytacje zawsze trzeba zapoznac sie i podpisac regulamin imprezy. A tam m.in. mamy obostrzenia i kary za niewlasciwe zachowanie, typu kara pieniezna itd.
charlie_kr
28-10-2012, 17:46
Ok, ale ja miałem na myśli np. mecze wyższej rangi niż piłka okręgowa, albo trzecioligowa ;)
docxxx: nie potrzebujesz kogos do pomocy na meczach Zastalu ?
Poza meczami najwyższych lig, to na większość zawsze wchodziłem po uzgodnieniu z którymś klubem.
Co do wejściówki na wszystkie, to trzeba z głównym organizatorem - czyli związkami: PZPN, PZPS, PZKosz.
Jeśli chodzi o mecze jednego klubu, to wystarczy skontaktować się z klubem, choć większość ma warunki przyznawania akredytacji podane na stronach.
Ja na meczach koszykówki robiłem zdjęcia na legitymację sędziowską PZKosz.