Zobacz pełną wersję : Cokin Holder i filtry
lukasz_lkz
28-10-2012, 13:06
Cześć,
Przymierzam się do zakupu holdera do filtrów typu cokin i filtrów gradacyjnych. I widzę dwa typy holderów jeden Delta za około 15zł i Z-Pro za 160zł. Czy ktoś z tego korzysta? Jest w stanie coś polecić? Oraz w jakie filtry się najlepiej zaopatrzyć?
Pozdrawiam,
Łukasz.
Koliber44
28-10-2012, 13:39
witam
ja osobiście używam systemu Cokin P series wiec jestem zadowolony ...... a co do filtrów to sam musisz sie zastanowić do jakiego typu fotografii będziesz ich używać
lukasz_lkz
28-10-2012, 20:30
Dzięki wielkie za odzew.
Przede wszystkim do krajobrazu. Potrzebuje zrównoważyć różnicę w ilości światła pomiędzy niebem, gruntem. I jakiegoś filtra ND co by czasami dłuższych czasów użyć.
Po prostu nie wiem czy jest sens przepłacać za Z-Pro?
Cokin A - filtr o rozmiarze 67mm - obiektyw o gwincie 36 do 62mm
Cokin P - filtr o rozmiarze 84mm - obiektyw do 48-82mm
Cokin Z-Pro - filtry o rozmiarze 100mm - obiektywów 49-92mm
Cokin X-Pro - filtry o rozmiarze 130mm - obietkyw 62-112mm
Najpopularniejszy jest Cokin P - również HiTech 85 lub Lee 85. Uchwyt kupić jak najtańszy, łamie się tak samo jak oryginalny Cokin, ale lepiej spasowany i się tak szybko nie wyciera przy pierścieniach.
Co do samych filtrów - kolorowe możesz kupować jakie chcesz, różnica tylko taka, że te tanie mają pełen gradient, a nie jak oryginały część pełen kolor i przejście gradientem do czystego.
ND/GND - tylko oryginały (Cokin, Lee, HiTech) - wszystkie tanie to nie są ND, a kolorowe szare. Dodatkowo nie NDx8 to może jest NDx4... i tylko na samej krawędzi.
Na All... pełno masz oryginalnych uchwytów Cokina, jak i innych nawet za 9 zł.
lukasz_lkz
28-10-2012, 23:46
Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło, dziękuje Ci bardzo :)
Jeżeli mógłbyś jeszcze wyjaśnić odnośnie filtrów ND/GND. Które to są te tanie?I czym się kierować, aby spełniały swoją rolę i w ile muszę się zaopatrzyć, żeby mieć w miarę uniwersalne pole manewru?
Nigdy niestety nie miałem do czynienia z takimi filtrami, stąd moje pytania.
Jeżeli mógłbyś jeszcze wyjaśnić odnośnie filtrów ND/GND. Które to są te tanie?I czym się kierować, aby spełniały swoją rolę i w ile muszę się zaopatrzyć, żeby mieć w miarę uniwersalne pole manewru?
1) Te tańsze to wszystkie inne niż HiTech i Lee, czyli Green.L, Massa, delta itp.
Tak naprawdę nie ma żadnych filtrów, które są w pełni neutralne, również Lee i HiTech barwią zdjęcia, ale na tyle słabo, że można to bez większych strat usunąć w obróbce.
Natomiast Cokin, Green.L czy Massa dają bardzo silne zabarwienie magentą, którego nie idzie łatwo usunąć.
2) aby mieć w miarę uniwersalny zestaw, to trzeba minumum 3: ND2 (0.3), ND4 (0.6), ND8 (0.9) oraz ND16 (1.2), ale tylko od HiTech.
w jednym z 3 typów:
pełen gradient - bez wyodrębnionych obszarów - gradient pokrywa cały filtr (Cokin i tanie)
soft - przejście między obszarem czystym i szarym odbywa się łagodnie
hard - przejście między obszarem czystym i szarym jest dość "ostre" czyli gdzieś na 3-4mm
są jeszcze filtry z gradientem na połowie - czyli połowa czysta, połowa pełen gradient (Cokin)
czy odwrotnym gradientem - ogradient od doły do środka, gdzie dół jest jasniejszy, a środek ciemniejszy, a połowa czysta (HiTech)
Ogólnie wszyscy polecają Lee lub HiTech, gdyż dają znacznie mniejsze zabarwienie niż Cokin i inne.
Przy zakupie filtrów HiTech należy zwrócić uwagę, czy są to filtry prostokątne (84x110mm do Cokin'a) czy kwadratowe (85x85mm), które nie będą pasowały do uchwytów Cokin'a.
W zależności od tego co chce się robić zestaw 3 (ND2/4/8 lub ND4/8/16) wystarcza.
Co do typu przejście, to pełen gradient mi nie podszedł, wolę z łagodnym przejściem, ale to zależy też od tego co się robi.
lukasz_lkz
29-10-2012, 10:54
Co do typu przejście, to pełen gradient mi nie podszedł, wolę z łagodnym przejściem, ale to zależy też od tego co się robi.
To już pewnie będę musiał sprawdzić sam co bardziej mi leży. Ale zrobię jak radzisz, kupie trzy filtry i mam nadzieje, że więcej nie będę już potrzebował.
W każdym razie dziękuje raz jeszcze za tak obszerną odpowiedź, bardzo mi pomogłeś :)