IaceQ
28-10-2012, 11:42
Witam
Wczoraj będąc na ślubie coś się stało z moją SB-800. Problem objawia się następująco
- lampa nie błyska regularnie, czasami błyska prawidłowo doświetlając, czasami błyśnie słabo, czasami w ogóle.
- wyzwalana ręcznie - przyciskiem pilot, błyska normalnie
- nie mają na to wpływu baterie
- lampa nie upadła, nie doznała uszkodzenia mechanicznego
- problem jest na ttl'u, manualu
- problem występuje z D700, kolega sprawdzał na D90 - to samo
- dałem jej odpocząć całą noc, dziś problem dalej występuje
- resetowałem ustawienia do fabrycznych
- w momencie jak lampa błyśnie słabo to na wyświetlaczu jest .. -1,3 EV .. - 3EV (co jest zrozumiałe)
- szybka nie jest gorąca, co czasem się zdarzało.
- problem pojawia się niezależnie od mocy błysku, nawet na jasnej sali przy iso 1600 i f2,2 lekko doświetlając nie może tego zrobić, podobnie jak na iso 320 i f2.8 na tej samej sali.
Bardzo proszę o pomoc, czy lampa nadaje się do kosza, serwisu, czy może inna sprawa.
Wczoraj będąc na ślubie coś się stało z moją SB-800. Problem objawia się następująco
- lampa nie błyska regularnie, czasami błyska prawidłowo doświetlając, czasami błyśnie słabo, czasami w ogóle.
- wyzwalana ręcznie - przyciskiem pilot, błyska normalnie
- nie mają na to wpływu baterie
- lampa nie upadła, nie doznała uszkodzenia mechanicznego
- problem jest na ttl'u, manualu
- problem występuje z D700, kolega sprawdzał na D90 - to samo
- dałem jej odpocząć całą noc, dziś problem dalej występuje
- resetowałem ustawienia do fabrycznych
- w momencie jak lampa błyśnie słabo to na wyświetlaczu jest .. -1,3 EV .. - 3EV (co jest zrozumiałe)
- szybka nie jest gorąca, co czasem się zdarzało.
- problem pojawia się niezależnie od mocy błysku, nawet na jasnej sali przy iso 1600 i f2,2 lekko doświetlając nie może tego zrobić, podobnie jak na iso 320 i f2.8 na tej samej sali.
Bardzo proszę o pomoc, czy lampa nadaje się do kosza, serwisu, czy może inna sprawa.