PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawianie ostrości na podst. odległości - d90

majkistrz
28-10-2012, 01:00
Witam. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć podobnego tematu. Jestem tu nowy i mam nadzieję że wybrałem dobry dział i że nie narobiłem ambarasu swoim tematem. Z góry za to przepraszam.

Czytając książkę B. Petersona - Ekspozycja bez tajemnic - natrafiłem na zagadnienie ustawiania odległości, tj. ustawiania ostrości na podst. odległości obiektu od aparatu. Możecie mi powiedzieć czy jest taka opcja w d90 i jeśli tak to jak się jej używa? Przecztałem instrukcję obsługi ale na ifnormację na ten temat tam nie trafiłem.

Na takiej zasadzie ustawiałem ostrość ręcznie w Canonie PowerShot A560, więc wydaje mi się że taka opcja powinna być dostępna w d90.

Kali_69
28-10-2012, 01:30
Mam tą książkę, ale nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Czy o stronę 36?
A jeśli chodzi o ręczne ustawianie ostrości, to jeśli masz D90 to pewnie z 18-105, więc wyłączasz na obiektywie AF ( M ) lub w trybie AF po w ciśnięciu spustu do połowy ostrzysz według uznania i naciskasz spust do końca. Ale napisz dokładnie o co chodzi ;)

GonzoG
28-10-2012, 01:32
to jest niezalezne od aparatu. Ustawiasz ostrość na podstawie podziałki z odległością na obiektywie. nie wszystkie obiektywy ją mają.

majkistrz
28-10-2012, 01:50
to jest strona 38, chodzi o "nastawianie odległości". Mój błąd że tak to zakręcenie przedstawiłem.

Co do ręcznego nastawiania ostrości to teoretycznie mam to ogarnięte, jeszcze oczywiście nadal szkolę praktykę :)

Dzięki za pomoc.